MØTER KINA: USAs finansminister Steven Mnuchin (t.h.) og handelsutsending Robert Lighthizer i Washington torsdag. Foto: AP

USA øker tollen midt i handelssamtaler med Kina

Sent torsdag kveld varslet Det hvite hus at samtalene med Kina vil fortsette fredag. De har likevel satt opp tollen som planlagt.

– President Donald Trump møtte USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer og finansminister Steven Mnuchin etter deres første møte med Kinas delegasjon. Sammen ble de enige om å fortsette diskusjonene i morgen, heter det i uttalelsen fra Det hvite hus.

Partene startet samtalene torsdag kveld kl. 17, og skulle også ifølge ABC spise middag sammen torsdag kveld.

Bakgrunn: USA varsler tolløkning – Kina forbereder mottiltak

Like etter midnatt amerikansk tid, nærmere bestemt kl. 06.01 norsk tid, trådte likevel USAs varslede tollheving av kinesiske varer i kraft, melder Bloomberg. Tollen økes fra ti til 25 prosent på varer til 200 milliarder dollar, og det er ventet at dette vil påvirke børsene verden over fredag.

I en uttalelse sier Kinas handelsdepartement ifølge The Guardian at de er skuffet over USAs beslutning om å øke tollen, og at de vil komme med mottiltak, slik de tidligere har varslet.

KLAR FOR NYE SAMTALER: Kinas visestatsminister Liu He ankommer handelssamtalene i Washington torsdag. Foto: AP

Torsdag varslet president Trump at USA også har begynt på papirarbeid for å øke tollen på kinesiske varer til 325 amerikanske dollar, varer som hittil har vært uberørte av handelskrigen mellom de to landene.

Onsdag bekreftet Kina at de forbereder mottiltak.

Trump: «Kina brøt avtalen»

Onsdag blusset ordkrigen mellom de to landene opp igjen, da Trump foran et publikum i Florida sa at Kina «brøt avtalen», og at han vil innføre ekstra toller mot landet dersom partene ikke når en enighet, skriver E24.

Økonom om handelskrigen: Kan få kinesisk boligboble til å sprekke

I Beijing tidligere på torsdag sa Kina at de håpet USA ville bidra til å redde avtalen mellom de to landene, skriver Reuters. Talsperson Gao Feng i Kinas handelsdepartement sa under en pressekonferanse at Kina ved å sende visestatsminister Liu til Washington til tross for toll-truslene, viser landets vilje til å få til en enighet.

– Vi håper USA kan møte Kina på halvveien, at vi kan ta hverandres bekymringer på alvor og løse problemer gjennom samarbeid og samtaler, sa han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder