ELDGAMMELT: Dette kjevebeinet ble funnet i Baishiya Karst-hulen i Kina. Foto: Lanzhou University/AP

160.000 år gammelt kjevebein overrasker forskere

Nesten 40 år etter at en munk fant et fossil av et kjevebein i Tibet, slår forskere fast at det stammer fra en mystisk slektning av neandertalerne.

NTB-AP-AFP

Hittil har de eneste kjente levningene av denisovanere bestått av noen få bein og tannstumper fra en hule i Sibir.

DNA fra disse fossilene viste et slektskap til neandertalerne, men ellers var det lite å hente.

Den siste oppdagelsen ble gjort rundt 2.300 kilometer lenger sørøst, i Gansu-provinsen i Kina. Den høyre halvdelen av et kjevebein er minst 160.000 år gammel, kunne forskere rapportere i tidsskriftet Nature onsdag.

VG+: Mysterium fra Steinalderen: Hvorfor boret de hull i hodene på hverandre?

Ingen DNA ble funnet, men forskerne klarte å innhente fragmenter av proteiner som de sammenlignet med det sibirske arvematerialet.

REKONSTRUKSJON: Et sosialantropologisk institutt i Leipzig har laget denne virtuelle rekonstruksjonen av kjevebeinet. Til høyre er de simulerte delene farget i grått. Foto: Jean-Jacques Hublin, MPI-EVA

Dermed kunne de påvise at fossilet kom fra et eksemplar av Homo denisova, og at denne menneskearten levde flere tusen meter over havet – og på andre steder enn den sibirske hulen.

les også

Skulle på do - fant 49.000 år gammel skatt

Levde samtidig som neandertalerne

Denisovanere levde samtidig som neandertalerne, som begge kan ha blitt utryddet av det moderne mennesket.

Ny forskning: Neandertaler-sex avgjørende for vårt immunsystem

Det tidligere funnet i Sibir var anslått å være 80.000 år gammelt, men kjevebeinet fra Tibet gjør nå at forskerne mener denisovanerne var både flere og eldre og hadde langt større utbredelse enn tidligere antatt.

BLE FUNNET HER: I hulen Baishiya Karst i Tibet. Foto: Lanzhou University/Reuters

Hittil har man undret seg over hvorfor det sibirske DNA-et viste tegn til at denisovanere var tilpasset et liv i høyden når beinstumpene ble funnet relativt nært havflaten. Den kinesiske hulen ligger imidlertid på Tibetplatået, rundt 3.280 meter over havet.

Forskerne er svært overrasket over at en av våre slektninger kunne leve i det kalde klimaet og den tynne lufta på den tida, over 100.000 år før Homo sapiens dukket opp der.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder