RYKKER OPP: Tidligere nestkommanderende i Quds-styrken, Esmail Qaani, blir general. Foto: KHAMENEI.IR

Iran: Nestkommanderende tar over etter drept general

Få timer etter attentatet mot generalen Qasem Soleimani har Iran oppnevnt hans etterfølger. Nestkommanderende i Quds-styrken, Esmail Qaani, tar over i posisjonen.

Det bekrefter Irans øverste leder, Ayatollah Khomenei, i en kunngjøring, melder AFP.

Qaani har vært Soleimanis nestkommanderende i Quds-styrken, og var i mange år tilknyttet ledelsen i Revolusjonsgarden forøvrig.

– Etter at den store general Qasem Soleimani led martyrdøden oppnevner jeg general Esmail Qaani som leder for Quds-styrkene i den islamske Revolusjonsgarde, skriver Ayatollah Khamenei i kunngjøringen, ifølge blant annet Al-Jazeera.

les også

Eriksen Søreide etter USA-angrepet: Alle må roe seg

General Qasem Soleimani ble likvidert i et amerikansk rakettangrep natt til fredag. Han ledet den iranske Revolusjonsgardens Quds-styrke, og har blitt omtalt som den nest mektigste mannen i Irans regime.

Han hadde et nært forhold til landets øverste leder, og det ventes at Iran vil gjengjelde attentatet. Ayatollah Khamenei har erklært landesorg i tre dager, og har advart om at en «kraftig hevn» venter USA etter angrepet.

I tillegg til Soleimani mistet minst fem andre militære ledere livet i angrepet, deriblant nestleder i den irakiske militsgruppen Folkets Mobiliseringskomité, Abu Mahdi al-Muhandis.

Likvidasjonen av Soleimani vekker sterke reaksjoner også i Irak, som kan ende opp som slagmark i en påfølgende eskalering av konflikten mellom USA og Iran. Folkets Mobiliseringsstyrker har i lengre tid fungert som en forlenget arm for Iran i Irak.

NTNU-professor Jo Jakobsen sier til VG at for eksempel amerikanske militære baser kan være utsatt i konflikten fremover.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder