Australias statsminister kritiseres av sine egne: – Den velkomsten han fortjente

Kritikken mot Australias statsminister Scott Morrison øker før landet stålsetter seg for nok en helg med ukontrollerte branner langs kysten.

NTB-Peter Tálos

Selv fra sine egne partifeller fikk konservative Morrison kritikk fredag. Et videoklipp som viser hvordan statsministeren ble utskjelt, kalt idiot og nærmest jaget vekk av brannrammede beboere i byen Cobargo dagen før, ble fulgt opp med av at en av hans egne delstatsministre sa at Morrison trolig fikk som fortjent.

– For å være ærlig så ga trolig lokalbefolkningen ham den velkomsten han fortjente. I dag vil jeg si til statsministeren: Landet vil at du åpner opp lommeboken og hjelper folk med å bygge opp igjen tilværelsen, sa transportminister Andrew Constance i delstaten New South Wales til kanalen 7NEWS.

les også

Derfor er det rekordbranner i Australia

Transportministerens egen sjef, delstatsminister Gladys Berejiklian som også tilhører samme parti, gikk ut og støttet Andrews og avviste at hun på noen måte ville irettesette ham for utspillet mot landets statsminister.

Statsminister Scott Morrison besøkte fredag brannruinene fra en gård i Sarsfield i delstaten Victoria, der det er innført unntakstilstand som følge av brannene. Foto: James Ross/AAP Image via AP / NTB scanpix

Ikke sett i fredstid

– Det er ingen tvil om at folk har rett til å være sinte, og rett til å være redde. Mange mennesker er engstelige, det er normalt og vi må akseptere disse følelsene, sier Berejiklian til radiostasjonen 2GB.

Også opposisjonens leder Anthony Albanese var klar i sin mening om måten den nasjonale politiske ledelsen håndterer de katastrofale brannene på.

– Vi er vitne til scener vi ellers bare har sett i krigstid. Folk må gå til strendene med livvester for å bli evakuert. Vi er vitne til noe vi ikke tidligere har sett i fredstid, og det krever nasjonalt lederskap. Dette er en nasjonal krise som krever en nasjonal innsats, sa Albanese.

28 savnet

Fredag ble to personer bekreftet døde og 28 personer var meldt savnet i delstaten Victoria. I nabostaten New South Wales i nord er opp mot 20 personer omkommet i brannene siden de startet i oktober, åtte av dem denne uken. Tre av de døde har vært frivillige brannmenn.

les også

Hjerteskjærende bilde fra begravelse: «Pappa, jeg elsker deg til månen og tilbake»

I kystbyen Mallacoota ankom marinens forsyningsskip HMAS Choules torsdag med forsyninger til de 4000 menneskene som var omringet av flammer og måtte søke tilflukt på stranden. 1000 mennesker ble i første omgang reddet vekk fra byen i marinefartøyet.

Frykter lørdagen

Over hele strekningen fra sørøstspissen av Australia og over 40 mil oppover kysten, stålsetter folk seg for været som er varslet i helgen. Lørdag skal en ny hetebølge med kraftige vinder feie over det allerede knusktørre landskapet, noe alle frykter vil medføre nye massive branner og ødeleggelser.

les også

Advarer turister: – Kom dere unna før lørdag

Både i Victoria og New South Wales har delstatsregjeringene gitt folk ordre om å forlate de mest utsatte områdene slik at færrest mulig utsettes for brannene. I New South Wales ble er det varslet «katastrofal» brannfare i syv områder lørdag.

– Vi gjør alt vi kan for å forberede oss på det vi vet vil bli en vanskelig dag, sa Gladys Berejiklian og lovet bistand til områder som har mistet strømmen i brannene, og de som var isolert på grunn av stengte veier.

Brannvesenet advarte

Også brannvesenet kritiserer den nasjonale regjeringen. Den tidligere brannsjefen i New South Wales, Greg Mullins, fortalte at Morrison allerede i april ble advart av ham selv og 28 tidligere brannsjefer om brannfaren. Han ble oppfordret til å omorganisere forsvaret og investere i flere brannfly for å øke beredskapen.

I hele Australia finnes det syv store brannfly. På den nasjonale radiokanalen ABC oppfordret Greg Mullins statsministeren til å kontakte Canada, som sitter på en flåte av store brannfly som er parkert gjennom den kanadiske vinteren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder