Demokrater hardt ut mot drapet på mektig iransk general

Toppdemokrater reagerer sterkt på USAs likvidering av den mektige iranske generalen Qasem Soleimani, og frykter at den dramatiske utviklingen kan være startskuddet på en storkrig.

  • Siri Eggen

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at det natt til fredag norsk tid ble kjent at en av Midtøstens mektigste menn er drept i et målrettet amerikansk droneangrep i Iraks hovedstad Bagdad.

Angrepet var beordret av Donald Trump, som nå får sterk kritikk fra flere av hans motstandere i Det demokratiske partiet. Blant dem er tidligere visepresident Joe Biden, som mener presidenten heller bensin på bålet.

Les også: Iran varsler «kraftig hevn»

Han viser til at Trump-administrasjonen sier at målet er å avskrekke fremtidige angrep fra Iran, men den tidligere visepresidenten mener at nattens angrep vil ha motsatt effekt.

Han frykter derimot at det skal føre USA inn i en storkonflikt i Midtøsten.

KRITISKE: Bernie Sanders, Elizabeth Warren og Joe Biden kjemper alle for å bli demokratenes presidentkandidat. Foto: SAUL LOEB / AFP

Vermont-senator Bernie Sanders har lenge vært en tydelig kritiker av USAs president, og legger heller ikke nå skjul på hva han mener:

– Trumps farlige eskalering tar oss nærmere en annen katastrofal krig i Midtøsten, som kan koste land utallige liv og billioner av dollar, skriver han på Twitter.

Han sier at USAs president lovet å få en slutt på uendelige kriger, men at denne handlingen er et steg i motsatt retning.

Selv om demokratene gjennomgående er kritiske, er det flere som anerkjenner trusselen fra den mektige iranske generalen Qasem Soleimani, som var en av de store maktspillerne i Midtøsten.

Blant dem er Massachusetts-senator Elizabeth Warren, som kaller ham «en morder, ansvarlig for døden til tusenvis, deriblant hundrevis av amerikanere».

Les også: Kraftig oljeprishopp

Men, hun er samtidig klar på at Donald Trumps «hensynsløse trekk eskalerer situasjonen med Iran og øker sannsynligheten for flere dødsfall og en ny Midtøsten-konflikt»

Toppdemokrat og leder for Representantenes hus, Nancy Pelosi, påpeker at angrepet ble gjennomført uten høring i Kongressen eller en autorisasjon for bruk av militær styrke mot Iran.

Hun sier at de med angrepet «risikerer en ytterligere farlig opptrapping av volden».

Connecticut-senator Chris Murphy frykter at den siste utviklingen kan være startskuddet på en storkrig.

– Likviderte USA akkurat, uten Kongressens autorisasjon, Irans nest mektigste mann, for med viten og vilje å utløse en potensielt massiv regional krig? spør demokraten på Twitter.

Les mer om Qasem Soleimani: Irans skjulte general

KRITISK: Connecticut-senator Chris Murphy. Foto: SAUL LOEB / AFP

Han bestrider heller ikke at generalen var en svoren fiende av USAs interesser i Midtøsten, men mener likevel at president Donald Trump har krysset en grense.

– Likvideringen blir rettferdiggjort med at den skal hindre fremtidige angrep. En av grunnene til at vi generelt sett ikke likviderer andre lands politiske ledere, er vissheten om at dette vil føre til drap på flere, ikke færre amerikanere. Dette bør virkelig bekymre oss.

VGs Per Olav Ødegård kommenterer: Dramatisk opptrapping

Hvilke følger angrepet vil få, er et åpent spørsmål, mener han.

– De nykonservative som i kveld slår seg på brystet, bør huske at de største tabbene globale stormakter gjør, er å bruke militærmakt på kompliserte steder med få venner, uten å ta hensyn til konsekvensene.

STØTTE: USAs president Donald Trump og den republikanske senatoren Lindsey Graham. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA

Republikanere roser

Ledende republikanere slår derimot ring om Donald Trump og mener beslutningen om å likvidere den mektige generalen var både klok og riktig.

– Jeg setter pris på president Trumps modige svar på Irans aggresjon, sier senator Lindsey Graham.

– Mitt budskap til den iranske regjeringen er: Dersom dere ønsker mer, så skal dere få mer, fortsetter han.

Stenger ned ambassade: Derfor mener USA at Iran står bak opptøyer

Lederen i forsvarskomiteen i Senatet, republikaneren James Inhofe, roser også presidentens beslutning.

– USA hverken skal eller bør søke krig, men vil svare dem som truer våre innbyggere, soldater og venner, noe presidenten lenge har gjort klart. En nedtrapping er ønskelig og mulig, men kun dersom vår fiender velger det, sier han.

Stor Midtøsten-oversikt: En guide til kaoset

John Bolton, Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, gratulerer «alle involverte» i attentatet.

– Dette var et avgjørende grep mot Irans ondsinnede handlinger gjennom Quds-styrkene verden over. Jeg håper det er første steg mot regimeforandring i Teheran, skriver Bolton.

LITT MILDERE: Senatoren Mitt Romney var Republikanernes presidentkandidat i 2012. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA

Tidligere presidentkandidat for republikanerne, Mitt Romney, er ikke nådig i sin beskrivelse av generalen som nå er drept:

– Qasem Soleimani var et terrorist med blodet til hundrevis av amerikanske tjenestemenn og kvinner på hendene, og som uten tvil planla operasjoner for å skade våre innbyggere og allierte ytterligere.

Han er videre klar på at USA og dets allierte må ha en langsiktig og tydelig strategi i regionen og at han ønsker svar fra Trump-administrasjonen.

Mer om

  1. Midtøsten
  2. Donald Trump
  3. USA
  4. Iran

Flere artikler

  1. Pompeo: Lover at USA handler innenfor krigslover

  2. Mektig iransk general drept i amerikansk angrep

  3. Eriksen Søreide etter USA-angrepet: Alle må roe seg

  4. Jens Stoltenberg kaller inn til NATO-hastemøte

  5. Trump: – Drepte generalen for å hindre krig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder