PRESIDENT: Recep Tayyip Erdogan Foto: Pool Presidential Press Service

Erdogan truer Assad-regimet - ekspert frykter direkte krig mellom Tyrkia og Syria

Onsdag langer den tyrkiske presidenten ut mot både Russland og det syriske regimet, og truer med å angripe syriske regjeringsstyrker «overalt».

  • Martha C. S. Holmes
  • Harald Berg Sævereid

INGEN FRED I SIKTE: Tunge militære kjøretøy blir fraktet inn i byen Binnish i Syrias nordvestlige provins Idlib 12. februar. Kampene mellom tyrkisk-støttede grupper og den syriske regjeringshæren fortsetter. Foto: MUHAMMAD HAJ KADOUR / AFP

Tyrkia anklager Russland for løftebrudd og en massakre mot sivile i Idlib i Syria. Russland slår tilbake og sier Tyrkia unnlater å «nøytralisere terrorister».

– Tyrkia har påtatt seg ansvaret for å nøytralisere terrorgrupper. Men alle disse gruppene iverksetter angrep mot den syriske hæren fra Idlib og oppfører seg aggressivt mot russiske militæranlegg, sier president Vladimir Putins talsmann, Dmitrij Peskov, onsdag, skriver NTB.

Putin helt sentral

– Situasjonen er veldig alvorlig. Og det er vanskelig å se noen utsikter til et kompromiss mellom Syria og Tyrkia. Det er Russlands president Vladimir Putin som holder de viktigste kortene i så måte, sier Midtøsten-ekspert og professor emeritus ved Universitetet i Oslo, Nils Butenschøn til VG.

Ifølge nyhetsbyrået AFP sier Erdogan at Tyrkia vil gjøre «hva enn som er nødvendig» for å slå tilbake mot det syriske regimet i Idlib - og han anklager også russiske styrker for å være ansvarlige for en massakre i provinsen.

Det har den siste tiden vært voldsomme kamper i Idlib mellom tyrkiske soldater og allierte opprørere på den ene siden og russisk-støttede styrker på den andre. Den tyrkiske presidenten legger onsdag frem en plan for Syria etter kampene.

Putin og Erdogan enige

Det var onsdag telefonkontakt mellom Tyrkias president Recep Tayyib Erdogan og Russlands president, Vladimir Putin. I en kort offisiell melding fra Moskva etter samtalen mellom de to statslederne, het det: «Putin og Erdogan er enige om hvor viktig det er å gjennomføre den russiske, iranske og tyrkiske avtalen om Syria, og at kontakten mellom Syria og Russland fortsetter gjennom de relevante kanaler».

– Bare gjennom Russland og de etablerte kanalene er det mulighet for å kunne hindre en full konfrontasjon mellom Syria og Tyrkia. Dette er et spill med stor usikkerhet og som har store konsekvenser, ikke minst når det gjelder den humanitære situasjonen. Dersom den syriske lederen Bashar Assad tar over hele landet, vil det kunne provosere arabiske stater, europeiske land og USA, sier Nils Butenschøn.

Derfor «underlegger» Russland seg Midtøsten: Putin redd for å bli styrtet

HÅPLØST: Krigshandlingene i Syria tiltar etter at president Basjar al-Assads militære offensiv. Den krever stadig flere sivile ofre. Dette bilder er av tre barna som er på vei fra voldshandlingene i byen Maarat al-Numan på grensen til Tyrkia 3. januar i år. Foto: YAHYA NEMAH / EPA

Har eskalert

Allerede tirsdag truet Erdogan med å eskalere kampen mot det syriske regimet etter at fem tyrkiske soldater ble drept og fem ble skadet av syriske regjeringsstyrker mandag, ifølge Tyrkias forsvarsdepartement. I følge tyrkiske myndigheter ble 51 syriske soldater drept nordvest i Syria, etter at tyrkisk-støttede opprørere gikk til motangrep på de syriske regjeringsstyrkene. Tyrkias forsvarsdepartement siterte kilder i området på at også to syriske tanks og et ammunisjonslager ble ødelagt. Opplysningene blir gjengitt i den israelske avisen, Haaretz.

Orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets Høgskole sier til VG at han tror at kamphandlinger vil begrense til Idlib-området.

Han gir denne forklaringen på det som skjer i Syria akkurat nå, ni år etter at krigen i landet startet:

FLYKTER: En tyrkisk militærekolonne på vei inn i Idlib-provinsen ved byen Hazano, mens syriske sivile rømmer krigshandlingene i området. Den militære konflikten øker i omfang. Foto: AREF TAMMAWI / AFP

To spillere

– Her er de to spillere som står bak. Syrias president Bashar Assad, som ønsker å ta hele landet tilbake med de grensene Syria hadde før krigen startet. Samtidig er Tyrkias president, Recep Tayyib Erdogan, helt klar på at avtalen som er inngått mellom Russland, Tyrkia og Iran, hvor Tyrkia skal kunne ha observasjonsposter, må overholdes.

Det er flere av disse observasjonspostene syriske styrker har omringet og gått rundt. President Assad respekterer ikke avtalen som ble inngått, fordi Syria ikke var med i forhandlingene. Nå føler Tyrkias president Erdogan at han ikke kan gi etter lenger, sier orglogskaptein Thomas Slensvik.

les også

Etterretningssjef med nye detaljer: Slik jaktet vi IS-lederen

Samme dag ble et syrisk helikopter skutt ned og flere sivile drept i Idlib.

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) styrtet helikopteret ved landsbyen Qaminas, sørøst for byen Idlib, etter å ha blitt truffet av en tyrkisk luftvernrakett, skriver NTB.

Begge flygerne ble drept under nedskytningen, og SOHR opplyser at også tolv sivile ble drept, ifølge byrået.

Flere artikler

  1. 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib

  2. Tyrkia ber Russland om våpenhvile i Idlib

  3. Putin og Erdogan i telefonmøte - migranter ankommer grensen til Hellas

  4. 900.000 på flukt: Erdogan inviterer til toppmøte om Syria

  5. Håp for Idlib etter våpenhvile

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder