TIL HAVS: Norge vil fortsatt ikke ta imot båtmigranter som blir plukket opp i Middelhavet, men støtter et FN-initiativ om å frakte flyktninger fra Libya og til Rwanda for å vurdere hvem som har behov for beskyttelse. Foto: ANNE CHAON / AFP

Kallmyr: Støtter FN-plan for å bremse båtflyktninger

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) gir aktiv støtte til at FN nå flytter flyktninger fra Libya til det afrikanske landet Rwanda. Norge har sagt seg villig til å hente 200 kvoteflyktninger fra Libya via Rwanda utpå vinteren.

På et møte med EUs justisministere i Luxembourg tirsdag har Kallmyr gjentatt Norges avvisende holdning til å ta imot flyktninger som er hentet opp fra Middelhavet i høst.

– Den samme holdningen har et flertall av EU-landene, sier Kallmyr til VG.

les også

Norge blir ikke med på europeisk fordeling av båtmigranter

– Flertallet av dem som oppholder seg i Libya og som har lagt ut i båt i Middelhavet er ikke reelle flyktninger, men migranter fra land som Pakistan, Tunisia og Elfenbenskysten, legger han til.

Derimot har den norske regjeringen stilt seg bak et FN-initiativ om å relokalisere de som kan være reelle flyktninger med beskyttelsesbehov, til Rwanda.

Norsk skip i Middelhavet reddet 251 mennesker

Henter kvoteflyktninger

Norge har tidligere avtalt med FN å hente 450 kvoteflyktninger fra Libya. Etter at mange er flyttet til Romania, vil de fleste av disse kvoteflyktningene hentes derfra.

– I tillegg har Norge akseptert, etter anmodning fra FN, å ta imot ytterligere 200 fra Libya i år. Men det har vist seg vanskelig, derfor er det sannsynlig at dette antallet senere vil bli tatt ut blant dem som er relokalisert til Rwanda, sier Kallmyr.

I slutten av september sørget FN for at de første 66 flyktningene, opprinnelig fra Sudan, Somalia og Eritrea, ble tatt ut fra lukkede leire i Libya og fraktet til Rwanda.

– Dette er helt i tråd med Frps politikk om å ta stilling til om folk har et reelt behov for beskyttelse, i den regionen de kommer fra. Innenfor den vedtatte kvoten på 3000 flyktninger skal vi stille opp, sier justisministeren til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder