Republikanere stormet lukket høring

Med Matt Gaetz i spissen gikk rundt 30 republikanere onsdag inn på en lukket høring i forbindelse med riksrettsprosessen mot Donald Trump.

– Jeg står her med flere dusin av mine kollegaer fra Kongressen, i kjelleren på Capitol Hill, fordi bak disse dørene prøver de å overstyre resultatet av presidentvalget. Vi vil vite hva som foregår, sa Gaetz til de fremmøtte journalistene.

– Det er åpenbart at vi har spørsmål. Så langt har Adam Schiffs etterforskning vært preget av hemmelige intervjuer, utvalgte lekkasjer, rare fremstillinger av ting som ikke har skjedd og løgner om kontakt med varsleren, fortsatte han.

Les også: Trump risikerer riksrett – dette er aktørene

«La oss se om vi kommer inn», sa han, før de samlet gikk mot dørene til den lukkede høringen, omringet av fotografer og journalister. Bakgrunnen er den pågående granskingen fra demokratene som kan føre til at Donald Trump kan bli stilt for riksrett. Republikanerne føler seg utelatt fra granskingen.

Brøt sikkerhetsrutiner

Stuntet førte til en rundt fem timer lang utsettelse av forklaringen til Laura Cooper, en Pentagon-ansatt, i forbindelse med den mye omtalte riksrettsprosessen mot president Donald Trump, skriver Washington Post.

HOLDT PRESSEKONFERANSE: Matt Gaetz talte til pressen før han og kollegaene fra republikanske partiet tok seg inn til høringen. Foto: ALEX WONG / AFP / NTB scanpix

Flere hadde i tillegg med seg mobiltelefonene sine da de stormet høringen, noe som er strengt forbudt i det som skal være den sikreste plassen i Capitol Hill, skriver ABC.

Ifølge kilder ABC har snakket med skal republikaneren Mike Conaway etter hvert ha samlet inn telefonene, som altså skulle vært levert før de gikk inn i rommet. Likevel førte stuntet til rommet måtte sikkerhetsklareres på nytt før høringen kunne startes.

Bakgrunn: Derfor kan Trumps samtale med Ukraina ende med riksrett

Det er hevdet i en artikkel på Bloomberg at stuntet var diskutert med Det hvite hus, og godkjent av Trump. Dette avviser Gaetz.

– Det er ikke riktig. Jeg har aldri diskutert dette med noen fra Det hvite hus inkludert presidenten, skriver han på Twitter.

Samme dag som Gaetz’ stunt sendte topp-republikanerne Jim Jordan, Devin Nunes og Michael McCaul et brev til lederen for etterforskningskomiteen i Representantens hus, Adam Schiff, der de krevet at varsleren forklarer seg offentlig, skriver CBS.

KAOS: Her stormer republikanerne, omringet av pressefolk, den lukkende høringen. Foto: ALEX WONG / AFP / NTB scanpix

Tidligere Ukraina-ambassadør forklarte seg

Høringen er en del av demokratene i Representantes Hus’ gransking, som kan lede til at president Donald Trump stilles for riksrett.

De har innkalt en rekke vitner som kan ha kjennskap til bakgrunnen for at Trump ba Ukrainas president om hjelp til å undersøke to forhold:

  • Tilbakeviste påstander om at Joe Biden og sønnen hans var involvert i korrupsjon.
  • En teori om at det var Ukraina, og ikke Russland, som blandet seg inn i det amerikanske valget i 2016. Dette til tross for at amerikansk etterretning har slått fast at det var Russland sto bak.

Tirsdag forklarte USAs ambassadør til Ukraina, Bill Taylor, seg. Han fortalte blant annet at han fikk beskjed om at «alt» var avhengig av løfter Trump ville ha fra Ukrainas president.

les også

Dramatisk uke for Trump: – Temperaturen har steget

Forrige uke stormet flere demokrater ut fra et møte om krisen i Nord-Syria i Det hvite hus. Etterpå havnet Trump og leder av Representantenes hus Nancy Pelosi i en saftig ordkrig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder