NY SUSPENSJON? Boris Johnson ønsker å suspendere Parlamentet i uken som leder opp til dronning Elizabeths trontale. Foto: Isabel Infantes / PA

Boris Johnson vil suspendere Parlamentet på nytt

Statsminister Boris Johnson vil be dronning Elizabeth om å suspendere det britiske Parlamentet mellom 8. og 14. oktober, melder flere britiske medier.

Parlamentet vil i så fall være suspendert i uken som leder opp til Dronningens trontale, skriver BBC.

Det er ikke mer enn en drøy uke siden at landets høyesterett kom med en knusende dom som fastslo at Boris Johnson hadde handlet i strid med loven.

Elleve av elleve dommere konkluderte med at beslutningen om å råde Dronningen til å stenge Parlamentet i fem uker var ulovlig.

Bakgrunn: Knusende dom fra Høyesterett

Ingen unnskyldning

Johnson var på FNs klimamøte i New York da dommen kom forrige uke.

– Vi respekterer selve beslutningen selv om jeg er sterkt uenig med Høyesterett. Vi kaller inn Parlamentet. Det viktigste for meg er fortsatt å levere brexit 31. oktober selv om dagens beslutning ikke gjør det enklere, sa statsministeren.

Johnson med ny brexit-plan: Får kjølig mottagelse i EU

Da han skulle tale i det britiske Underhuset to dager senere, var det flere som reagerte på at han ikke ba om unnskyldning for å ha oppløst Parlamentet.

– Vi respekterer Høyesteretts beslutning, men vi mener den var feil, gjentok Johnson.

Innvilget forespørsel

Det var i slutten av august at Dronningen innvilget Johnsons forespørsel og suspenderte parlamentet frem til trontalen hennes 14. oktober.

Høyesterett kom imidlertid fram til at suspensjonen gjorde at Parlamentet ikke kunne utføre sine oppgaver, og at regjeringen ikke kunne dokumentere at det var nødvendig å sende de folkevalgte hjem i fem uker for å forberede en trontale.

De mente at Johnsons ønske om å stenge Parlamentet i fem uker ikke ga mening, fordi Dronningen ikke trenger mer enn 4–6 dager til å forberede trontalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder