BEHANDLING: Leger og sykepleiere i beskyttelsesutstyr tar hånd om en pasient på intensivavdelingen ved Sharda sykehus i den indiske byen Greater Noida i delstaten Uttar Pradesh. Foto: XAVIER GALIANA / AFP

Ingen kontroll på indiske smittetall: – Fiendskap kan blusse opp

India hadde sin verste smittedag noensinne torsdag, da over 49.000 nye smittetilfeller ble bekreftet.

 • Håkon Kvam Lyngstad
 • Oda Leraan Skjetne

Artikkelen er over 67 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Toppen var altså ikke nådd onsdag, som var sist gang landet kunne melde om en ny mørk smitterekord, med over 45.000 nye smittetilfeller.

– Man har ingen kontroll på situasjonen, og forsøker seg fram for å finne en strategi som fungerer. Først stengte man ned hele landet, nå prøver man med lokale tiltak, forklarer Arild Engelsen Ruud, professor i Sør-Asiastudier ved Universitetet i Oslo.

Torsdag ble det meldt om 750 nye corona-relaterte dødsfall i landet, en økning på 740 fra dagen før. Totalt har 30.601 mennesker mistet livet med covid-19 i India.

Hver tiende tester positivt

India har langt ifra klart å flate ut kurven. VGs talloversikt viser at India har en klart stigende smittetrend - og tallene klatrer stadig høyere. Hvor mye smitte man finner, er imidlertid selvsagt avhengig av hvor mye det testes.

Derfor kan det være nyttig også å se på andelen positive tester. I forrige uke var hele ti prosent av testene som ble tatt positive, viser tall fra Our World in Data.

Det vil si at hver tiende person som ble testet for coronaviruset, var smittet. Til sammenligning var 0,2 prosent av testene i Norge positive og 8,5 prosent av testene i USA.

TESTING: En mann blir testet for Covid-19 i Kolkata. Forholdsvis lite testing gjør at smittetallene kan være høyere enn antatt. Foto: DIBYANGSHU SARKAR / AFP

De siste syv dagene er det bare i Brasil og USA man har registrert flere dødsfall enn i India. Klart flest dødsfall har det vært i en av indias største stater, Maharashtra, hvor Mumbai er hovedstad.

Maharashtra er også staten med klart fest smittetilfeller, med over 347.000 registrerte tilfeller. Flere er blitt smittet i India de siste syv dagene enn i Brasil.

Ifølge den indiske avisen Indian Express, har viruset spredd seg videre fra de store byene, og har nå også nådd ut til mindre tett befolkede stater, som Goa og Tripura.

Også nyhetsnettstedet India Today melder at andelen av landets smittetilfeller som blir påvist i distriktene nå øker.

Ny virusbølge i India: 100 bryllupsgjester testet positivt

Lav snittalder en styrke

Arild Engelsen Ruud ved Universitetet i Oslo beskriver smittetallene i India som dystre, men påpeker at de må sees i sammenheng med landets høye innbyggertall.

Et annet lyspunkt han trekker inn, er landets i denne sammenhengen heldige demografi. Lav snittalder gir landet en fordel i pandemien.

– Eldre er mest utsatt for denne sykdommen, og India har ekstremt mange yngre mennesker. De store menneskemengdene består av ganske unge folk. Da klarer man kanskje å beskytte de eldste på en annen måte, sier Ruud.

India forbereder seg på smitteeksplosjon: – Vi er utslitte

Alderen kan derfor være med på å forklare hvorfor dødsraten i India har vært forholdsvis lav, sett i sammenheng med de store smittetallene.

Ruud mener likevel situasjonen i landet er bekymringsfull, og at den fører til svekket tillit blant folket til myndighetene. Problemet har ikke langt på nær nådd toppen, og later ikke til å gå bort, mener han.

«BRUK MASKE»: En skrotplukker foran et veggmaleri i New Delhi. Maleriet oppfordrer til å følge råd om smittevern. Foto: SAJJAD HUSSAIN / AFP

– Svært mange lever fra hånd til munn, og er avhengig av den inntekten de har for å klare seg. Uten den er det mange som sliter og politikerne er nervøse for hvordan dette skal slå ut ved neste valg.

Kan føre til økt konflikt

Professor Ruud mener den politiske usikkerheten utbruddet fører til kan gi økt konflikt i regionen for øvrig. Om kjøpekraften og økonomien får seg en knekk, kan det bli nedslående for det styrende partiet.

Det høyre-populistiske partiet Bharatiya Janata som sitter ved makten kan derfor komme til å lete etter andre saker for å distrahere velgerne før valget, mener Ruud.

Forholdet til nabolandene Pakistan og Kina står begge i fare for forvitring, sier han.

– Fiendskapet med Pakistan kan alltid blusse opp. De gir ofte hverandre muligheter til det.

– Samtidig har Kina markert seg mer som en farlig rival i det siste, og en bred anti-kinesisk opinion har raskt vokst fram i India, fortsetter sørasiaprofessoren.

Ruud viser blant annet til grensekonflikten mellom de to landene, hvor 20 indere i juni mistet livet på grensen i Himalaya i et sammenstøt med kinesiske styrker.

les også

LES MER OM KONFLIKTEN: 20 indiske soldater drept i sammenstøt med Kina

Det stadig dårligere forholdet til Kina, har ført til at India har forbudt 59 kinesiske apper, deriblant Tiktok.

I tillegg har landet ifølge Ruud blitt mer aggressive på å gjennomføre militærøvelser i samarbeid med andre land som har markert seg som motstandere av Kina. Blant annet har de den siste tiden gjennomført øvelser sammen med USA, Australia og Japan.

– Det har de tidligere vært mer forsiktige med, sier professoren.

Les også

 1. Oppblomstring av coronaviruset: Ny nedstengning i flere land

  Coronaviruset blomstrer opp flere steder på kloden og fører til nye nedstengninger.
 2. Sandmafia sprer frykt: – Fullstendig hensynsløse

  Stor økning i byggeprosjekter på verdensbasis har ført til en fremvekst av svartebørs og organisert kriminalitet flere…

Mer om

 1. Kina
 2. India
 3. Pakistan
 4. Coronaviruset internasjonalt
 5. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Slik er smittesituasjonen i de «røde» EØS-landene

 2. USA: Vesentlig lavere smittetall i august

 3. Smitten øker i Europa: Spania og Frankrike registrerer nå flere tilfeller enn i april

 4. India har registrert over seks millioner coronasmittede

 5. Hellas og Østerrike med økt smitte – kan bli røde

Fra andre aviser

 1. Hver tredje nye koronasmittede kommer fra ett land. Nå vil de gjenåpne.

  Aftenposten
 2. WHO rapporterer om rekordstor økning i globale koronatilfeller

  Aftenposten
 3. Beijing stenger skolene av frykt for bølge to

  Aftenposten
 4. Rekordmange ble testet, men antall smittede gikk ned. Er det gode nyheter?

  Aftenposten
 5. Nye FHI-tall: Høyeste antall nye smittede siden april. Økte 90 prosent på én uke.

  Fædrelandsvennen
 6. FHI: Kraftig økning i nye smittetilfeller den siste uka

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no