Erna før Putin-møte: – Vår interesse å ha et godt samarbeid

ST. PETERSBURG (VG) I forkant av Putin-møte tirsdag er Erna Solberg opptatt av et godt samarbeid mellom Russland og Norge, men det er ikke uten utfordringer.

 • Lone Lohne
 • Synne Eggum Myrvang
 • Gisle Oddstad (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

– Det er i Norges interesse å ha et godt samarbeid med vårt store naboland. Det endrer ikke vår politikk på området hvor vi fortsatt er uenige, sier hun i forkant av møtet med Putin.

– Vi står fortsatt sammen med våre allierte, med tydelige krav når det gjelder folkerettsbruddene i Ukraina, det sivile samfunn og INF-avtalen, sier hun til VG i Russland tirsdag morgen.

Før avreise fortalte Solberg til VG at forvaltning av hav og det langvarige samarbeidet mellom landene vil stå på dagsorden. Den norske politikken overfor Russland skal nå justeres til en «ny normal», får VG opplyst fra kilder med kunnskap om norsk Russland-politikk.

Dette er Solbergs første bilaterale møte med den russiske presidenten. Det var Solberg som ba om møte med presidenten, og det skal etter planen skje klokken 15 norsk tid.

– Dette er en god anledning til å videreføre den dialogen vi har hatt med Russland også i en krevende tid, sa Solberg til VG i forrige uke.

LES OGSÅ: Derfor ba Erna Solberg om Putin-møte

Møtet skjer i forbindelse med konferansen Arctic Forum, som president Putin er vertskap for, og invitasjonen til konferansen kommer fra russisk side.

Nordiske møter

Solberg ankom St. Petersburg sent mandag kveld og har et tett program før, under og etter Arctic Forum-konferansen.

Tirsdag morgen startet statsministeren dagen med pressemøte på Belmond Grand Hotel Europa i sentrum, før turen gikk videre til omvisning på isbryteren Krasin, som ligger på elven Neva. Solberg skal selv innlede et havpanel på konferansen, før høypanelmøtet med Putin, Sveriges statsminister Stefan Löfven, den finske presidenten Sauli Niinistö og Islands president Guðni Th. Jóhannesson.

Etter dette skal Putin ha bilaterale møter med alle de nordiske statslederne.

Godt forhold, men med utfordringer

– Hvordan vil du beskrive forholdet mellom Norge og Russland nå?

– Norge har et godt forhold på det bilaterale planet over de felles områdene som vi har samarbeidet om på lang sikt. Det gjelder fiskeri, kontroll og redningsaksjoner i nord og arktiske spørsmål, sier Solberg.

– Men vi har en utfordring i vårt samarbeid knyttet til russernes handlinger og aktiviteter ikke minst i Ukraina, som har ledet til sanksjonen som vi har overfor russerne og motsanksjonene de har mot oss. Det setter noen begrensninger for det økonomiske samarbeidet vi tidligere hadde, sier hun videre.

– Men vi samarbeider politisk, og vi jobber godt med spørsmål knyttet til miljø, fiskeri og økonomi.

Få måneder før Russland annekterte Krim fra Ukraina i 2014, møtte Solberg statsminister Dmitrij Medvedev under OL i den russiske byen Sotsji. De to hadde også et kort møte under Europa-Asia-toppmøtet i Brussel i oktober 2018.

MØTE I 2014: Statsminister Erna Solberg møtte Russlands statsminister Dmitrij Medvedev under OL i den russiske byen Sotsji i 2014. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

les også

Fem år siden Russland annekterte Krim – Volodymyr fikk én dag på å flykte

Pluss content

11 politiske møter med Russland siste året

Hvordan påvirker det anspente forholdet mellom USA og Russland Norge?

– Det påvirker ikke oss så mye. Men vi får et spekter: Vi er klart og tydelig en alliert, på linje med andre allierte land når det kommer til sanksjoner og viktigheten av å holde internasjonal rett i orden. Samtidig er vi en nabo som må ha et fungerende godt forhold til vår store nabo i øst. Vi har mange felles utfordringer i områdene i nord. Det er viktig å følge de reglene og rutinene vi har gjort i mange år. Norge følger jo egne rutiner med varsler i forhold til militæraktiviteter og øvelser og tettere kontakt, selv om russerne ikke nødvendigvis gjør det samme til oss.

– Du har tidligere snakket om opptrapping av kontakt mellom Norge og Russland. Hva slags kontakt har det vært det siste året?

– I løpet av fjoråret hadde vi over 11 politiske møter med russerne i ulike format. Jeg hadde også et møte under Europa/Asia-møtet med Medvedev, som jeg tok opp spørsmålet om tettere samarbeid på hav. Det er også tema for denne konferansen, Arktis og hav. Det gjør det kanskje naturlig å invitere den norske statsministeren hit

Over de siste månedene har kontakten med Russland blitt gradvis gjenopptatt på høyt politisk nivå:

 • 19. oktober i fjor møttes Erna Solberg og statsminister Dmitrij Medvedev i kulissene under det europeisk-asiatiske toppmøtet i Brussel.
 • Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) møtte sin russiske kollega Sergei Lavrov på OSSEs ministermøte i Milano 6. desember.
 • Lavrov har allerede bekreftet at han kommer til 75-års markeringen for frigjøringen av Finnmark, i Kirkenes i oktober.

SAMMEN PÅ TRIBUNEN: Russlands president Vladimir Putin og statsminister Dmitry Medvedev satt sammen med Erna Solberg på tribunen under OL i Sotsji i februar 2014. Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Vil ikke si om Frode Berg blir tema

– Vi har ett overordnet mål, det er å ivareta Frode Bergs interesser. Det er en vanskelig situasjon for Frode Berg og hans familie. Det betyr også at vi i liten grad kommer til å kommentere dette, sa Solberg i forkant av møtet med Russlands president Vladimir Putin i St. Petersburg.

Nordmannen Frode Berg har siden 5. desember 2017 sittet fengslet i Moskva. Han er tiltalt for spionasje. Prosedyrer i saken holdes tirsdag, mens dom er ventet 16. april.

– Vil du ta opp møtet med Frode Berg i møtet med Putin?

– Nei, som jeg har sagt vil jeg ikke kommentere saker vi tar opp før vi har hatt et møte, sier Solberg til VG.

Statsministeren vil ikke spekulere i hvorfor saken er lite omtalt i russiske medier.

les også

Familien til Frode Berg: Har håp, men tør ikke ha forventninger

RETTSSAK: Rettssaken mot spiontiltalte Frode Berg er berammet til å starte onsdag 2. april. Foto: Arthur Bondar, VG

Flere gjester

Også den svenske statsministeren Stefan Löfven har bekreftet at han skal møte Putin i løpet av konferansen i St. Petersburg.

I tillegg til det bilaterale møtet skal Solberg delta i et panel sammen med Putin, Löfven, den finske presidenten Sauli Niinistö og Islands president Guðni Th. Jóhannesson.

VG har fått opplyst at temaene for møtet mellom Solberg og Putin ikke er avklart, men ambisjonen er å bygge opp igjen kontakten steg for steg, selv om mye av samarbeidet mellom Norge og Russland har fortsatt som normalt i nordområdene.

Dette gjelder blant annet fiskeriavtaler og felles forvaltning av torskestammen i Barentshavet, men også avtaler om søk og redning i nordområdene, og annet samarbeid over grensen.

Mer om

 1. Erna Solberg
 2. Etterretning
 3. Krim
 4. Barentshavet
 5. Vladimir Putin
 6. Utenrikspolitikk
 7. Russland

Flere artikler

 1. Putin om Berg-saken: - Kan bare benåde en mann som er dømt

 2. Derfor ba Erna Solberg om Putin-møte

 3. – Frode Berg-saken et «utrolig paradoks»

 4. Derfor er møtet mellom Solberg og Putin viktig

 5. Familien til Frode Berg: Har håp, men tør ikke ha forventninger

Fra andre aviser

 1. Erna Solberg reiser til Russland på konferanse med Putin

  Aftenposten
 2. Sist fornærmet Solberg vertskapet. Statsministeren stormet ut. I møtet med Putin vil hun nå styrke forholdet til Russland.

  Aftenposten
 3. Putin og Solberg vil ha mer samarbeid mellom Norge og Russland

  Aftenposten
 4. Solberg møter Putin i dag

  Aftenposten
 5. Solberg fikk spørsmålet igjen og igjen. Men hun nektet å utdype Frode Bergs rolle.

  Aftenposten
 6. Solberg lite lysten på å kommentere Frode Berg

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder