LEDER: Carrie Lam er den øverste politiske lederen i Hongkong. Foto: JEROME FAVRE / EPA

Hongkongs leder trekker omstridt forslag

I flere måneder har innbyggere i Hongkong demonstrert blant annet mot et lovforslag om at mistenkte kriminelle kan bli utlevert til Kina. Nå blir de hørt.

Den Hongkong-baserte avisen South China Morning Post skrev onsdag at de har kilder på at Carrie Lam, regionens leder, har gått med på å innfri et av de fem kravene til demonstrantene.

Senere onsdag ble dette bekreftet av Lam selv i en TV-tale.

– Regjeringen vil formelt trekke tilbake lovforslaget for å roe ned offentlig bekymring, sier Lam.

I 13 uker har til tider enorme folkemengder tatt til gatene i regionen for å protestere.

Kravet om å droppe lovforslaget som ville ført til at mistenkte kriminelle kunne bli utlevert til fastlands-Kina for straffeforfølgelse blir regnet som det viktigste for demonstrantene.

HONGKONG: Bildet, som ble tatt på lørdag, viser politiet som skyter tåregass mot demonstranter. Foto: KAI PFAFFENBACH / REUTERS

Endret mening etter møte

Lam skal ifølge avisen ha endret mening etter et møte med 19 ledere og politikere i byen for to uker siden.

Selv om nyheten har blitt tatt positivt imot fra flere hold mener mange at det er for lite for sent.

Den kjente Hongkong-aktivisten Joshua Wong skriver følgende på Twitter om skrotingen:

– Lams svar kommer etter at sju liv har blitt ofret, og etter at mer enn 1.200 mennesker har blitt pågrepet, der mange blir behandlet dårlig av politiet, skriver han.

Wong oppfordrer verden til å være årvåkne, og til å ikke bli lurt av myndighetene i Hongkong og Beijing.

To millioner tok til gatene

15. juni suspenderte Carrie Lam lovforslaget, men demonstrantene mente dette ikke var nok. De fryktet at så lenge det bare var suspendert, og ikke fjernet, kunne det når som helst bli brakt tilbake på agendaen. Dagen etter suspensjonen demonstrerte så mange som to millioner mennesker i gatene i Hongkong.

Demonstrantene har også krevd Lams avgang. Mandag avslørte Reuters at Lam skal ha sagt at hun ønsker å gå av. I går benektet hun dette selv. Kina uttrykte også sin fulle støtte til henne.

Demonstrantene har videre krevd at politivold under demonstrasjonene må granskes, pågrepne demonstranter må løslates, og befolkningen må få større demokratisk frihet.

Protestbevegelsen i Hongkong sier tilbaketrekningen av det omstridte lovforslaget om utlevering til Kina ikke vil bety en slutt på demonstrasjonene.

– Fem store krav, intet mindre. Befri Hongkong, revolusjon nå, heter det i en melding som har blitt delt på internett blant medlemmer av protestbevegelsen.

Studenter og unge står i spissen for demokratibevegelsen, som frykter at økt innflytelse fra Beijing vil føre til at de mister sine spesielle rettigheter.

Hongkong er en region i Kina med status som «spesiell administrativ region». Fra 1841 var regionen britisk koloni, men ble gitt tilbake til kineserne i 1997.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder