Eric Torells mor viser fram et bilde av sønnen. Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB scanpix

Svenske politifolk for retten etter at mann med Downs syndrom ble drept

Tirsdag starter rettssaken mot tre politifolk som er tiltalt for å ha skutt og drept en 20 år gammel mann med Downs syndrom og autisme i Stockholm i fjor.

  • NTB-TT

Det var like før klokken 4 på morgenen 2. august 2018 at en kvinne ringte til politiet og sa at hun og en venn hadde sett en væpnet mann, heter det i tiltalen.

Politiet hadde tidligere hatt et oppdrag i samme område i forbindelse med en væpnet mann som truet med å skyte politifolk. Disse opplysningene fikk patruljen som rykket ut, med seg.

Les også: Politibetjent i avhør: Fryktet Eric Torell skulle skyte kollega

På veien møtte patruljen en mann som lette etter sin sønn som hadde rømt hjemmefra. Mannen var Eric Torells far. Patruljen ba ham ringe 112 fordi de var på vei til stedet der den væpnede mannen var blitt observert, står det i tiltalen.

Følte seg truet

Tre politifolk ankommer stedet. På vei ut fra en bakgård ser de en mann med våpen i hendene. De har i avhør sagt at de fryktet for sine liv og gikk bakover, mens mannen kom imot dem. Han hevet våpenet og rettet det mot en av betjentene, har de sagt i avhør.

les også

Polititjenestemenn tiltalt etter at Eric Torell ble drept

– Og da føler jeg at nå skyter han henne i hjel, liksom, så jeg valgte å skyte med mitt våpen mot denne mannen, og når jeg skyter, når jeg bestemmer meg for å skyte, så får jeg et kraftig tunnelsyn, sier en av politifolkene, og fortsetter:

– Så jeg skyter, og til slutt rygger denne gutten eller mannen og faller til bakken, og jeg slutter å skyte og han mister sitt våpen.

Alle tre betjentene skjøt. Til sammen avfyrte de 25 skudd på mellom tre og ti sekunder, ifølge tiltalen. Torell ble truffet av tre av skuddene, ett forfra og to i ryggen.

Håper på endringer

Politiet har rett til å skyte i nødverge. Påtalemyndigheten mener at Torells våpen, som var en leketøyspistol av plast, kunne oppfattes som et ekte våpen. Men politiet vurderte ikke situasjonen grundig nok før de skjøt, mener påtalemyndigheten.

Den ene betjenten er tiltalt for å ha forvoldt en annens død. De to andre er tiltalt for tjenestefeil. De burde også ha sørget for å få mer informasjon da de støtte på Torells far før skytingen, mener påtalemyndigheten.

Torells mor Katarina Söderberg håper rettssaken kan føre til endringer i politiet. Politiet må få mer kunnskap om hvordan mennesker med funksjonshemninger fungerer, mener hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder