FORTVILEDE SØSTRE: Sirita Hope (t.h) og søsteren Joyba har sittet hele dagen på flyplassen i Nassau. De venter på at resten av familien skal komme i sikkerhet. Foto: Thomas Nilsson / VG

Se øyboernes egne bilder av ødeleggelsene: – Det er hundrevis av døde

NASSAU (VG) Sirita Hope måtte betale for å komme seg vekk fra den orkanrammede øya. Nå gråter hun i frykt for barnebarnet som ble igjen.

Som mange andre øyboere var hun hjemme i sin egen leilighet da den ekstreme orkanen Dorian traff Bahamas med full styrke. Hun sier at hun ikke forsto hvor farlig situasjonen var.

– Søndag morgen klokken fire begynte det. Onsdag var det over, sier Hope.

les også

Overlevende etter Dorian: – Vi har ikke en sjanse

Torsdag kom hun seg av øya Abaco, som trolig er hardest rammet, ved å kjøpe billett av et privat flyselskap. Nå har hun og andre familiemedlemmer betalt ytterligere 400 dollar for å få resten av familien i sikkerhet.

Hele fredagen har hun, søsteren Joyba og flere andre familiemedlemmer ventet på flyplassen i hovedstaden Nassau, som ligger på en annen øy.

Hope bruker et blått håndkle til å holde varmen – og til å tørke tårerne. Hun er bekymret for barnebarnet, en gutt på halvannet år, som fortsatt er på øya.

– Det har gått seks dager. De er sultne, tørste. Om natten er det mørkt, og om dagen har de ikke ly for solen.

les også

Orkanen Dorian rammet Bahamas: Norske Ketil frakter nødhjelp til den mest ødelagte øya

– Måtte plyndre

Familien beskriver grufulle scener på øya.

– Hundrevis er døde. Det er døde mennesker i gatene. Fetteren min sa han tråkket på døde mennesker. Det er en fortvilet situasjon. Det er plyndring, det er vold, sier Hopes niese.

Det offisielle antallet døde på Bahamas er 43, men myndighetene har advart om at det reelle tallet kommer til å bli «overveldende». Samtidig er flere tusen savnet.

Ødeleggelsene er enorme. Hus er knust til pinneved. Båter ligger på land, delt i to.

– Alt er borte. Matbutikker, bilparker, jobben min, hjemmet vårt. Vi har mistet alt. Vi har ikke mat, vi har ingen jobb eller noen plass å være, sier Hope.

Familien viser VG et bilde av en hai som svømmer ved siden av en bil. VG får også se videoer av mennesker som blir reddet fra husene sine i gummibåter.

– Vi måtte plyndre for å finne mat. Det var ingenting å spise, sier Hope.

Se Sirita Hopes egne bilder fra Treasure Key på øya Abaco i Bahamas:

3000 dollar

Anslagsvis 2000 mennesker på Abaco er desperate etter å komme seg i trygghet. Noen flyselskaper henter øyboere gratis. Andre tar opptil 3000 dollar for en billett, ifølge øyboere VG snakker med.

BEKYMRET MOR: Keandra Lightbourne har ikke sett døtrene sine etter at orkanen Dorian rammet Bahamas. Foto: Thomas Nilsson / VG

Keandra Lightbourne har kjøpt billetter til sine to døtre. Etter flere timers venting, får hun beskjed om at flyet likevel ikke kommer.

– Det er går ut over nervene. Jeg har ikke hørt fra dem personlig. Men etter noen dager klarte tanten deres å ringe via en satellittelefon, sier hun.

Det anslås at 70.000 mennesker trenger øyeblikkelig hjelp.

Flere nødhjelpsorganisasjoner og den amerikanske kystvakten er på plass på Bahamas. Men havnen i Abaco er ødelagt, og flyplassene har begrenset kapasitet.

Senator i Florida, Marco Rubio, har understreket hvor utfordrende logistikken er for nødhjelpsarbeidet.

– I en blender

Et stadion i Nassau brukes som tilfluktssted for dem som er evakuert fra de orkanrammede øyene.

LY: Myndighetene har gjort om et stadion i Nassau til tilfluktssted for de evakuerte. Foto: Thomas Nilsson / VG

Vakter står utenfor og passer på. Inne i gymsalen har flere lagt seg til å sove.

Nickki Sawyer venter på at sønnen, som den siste i familien, skal komme fra Abaco.

På spørsmål om hvordan forholdene er der, svarer hun:

– Det er ille. Det er som om alt ble puttet i en blender og spyttet ut igjen.

TILFLUKT: Inne i denne gymsalen har de evakuerte søkt tilflukt etter orkanen. Foto: Thomas Nilsson, VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder