Se norske soldater trene kurderne til kamp mot IS

NORD-IRAK (VG) Her gir norske soldater kurdiske krigere opplæring, i forkant av kampene mot terrorhæren IS i millionbyen Mosul.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«Pang. Du ble truffet i skulderen. Du trenger hjelp og må komme deg vekk.»

Instruktør Julian Lockert (24) slår én av peshmerga-soldatene lett på ryggen. Soldaten vil helst fortsette å skyte imaginære kuler, mot en usynlig fiende. Etter litt forklaring fra tolken, spiller han med, klynker av «smertene», og lar seg frakte vekk slik at medsoldatene får øvd seg på førstehjelp.

I IRAK: Korrespondent Nilas Johnsen og fotograf Harald Henden.

De kurdiske soldatene skal snart møte høyst reelle fiender, som har vist at de ikke skyr noen midler i sin brutale terrorkrig:

IS-soldatene som fortsatt holder millionbyen Mosul, ikke langt fra den kurdiske frontlinjen.

VG ved fronten: Her er IS bare 800 meter unna

Den USA-ledede koalisjonen fører sin krig mot IS fra bombefly. Utstyr og trening er koalisjonens bidrag til bakkeoffensiven.

I mai i fjor var det norske opptreningskompaniet på plass i Irak, og siden har «Team 3» fra Telemark Bataljon, gitt opplæring til et sted mellom 500–600 peshmerga-soldater.

– Bunnløs ondskap

De norske instruktørene er spredd over flere ulike poster inne på treningsfeltet. Koordineringen står nestkommanderende, løytnant Espen Høilund (30), for. Formålet er klart:

– Vi skal sette dem i stand til å bekjempe Da'esh (den arabiske betegnelsen på IS, journ.anm.), og å fordrive dem fullstendig, forklarer han.

FØRSTEHJELP: Kurdiske soldater har liten trening i førstehjelp og sanitet, og mange dør fordi de ikke er opplært i å stanse blødninger. Her trenes de i sanitetstjeneste. Soldaten på bakken er «skutt» i låret. Foto: Harald Henden VG

– Vi har hatt soldater som har vært inne her til trening, dratt til fronten og kjempet mot IS, for så å komme tilbake hit. De har fortalt at teknikkene de lærer av oss hjelper dem i kampene, og det er motiverende å føle at vi bidrar til å slå Da'esh, sier Høilund.

– Som profesjonell soldat skulle jeg gjerne ha kjempet sammen med dem i felt. Særlig når man ser det motet de har, og man vet grunnen til at de kjemper – de slåss mot en bunnløs ondskap, sier Høilund.

Kvinner på flukt: Slik er livet under IS

Legger igjen feller

De norske instruktørene trener blant annet de kurdiske soldatene i krigføring i urbane områder, skarpskyting, livreddende førstehjelp, bruk av utstyr som bombekastere, og hvordan å identifisere og unngå improviserte bomber etterlatt av IS.

FØLGER MED: Major David Seppolo (34) (t.v.) leder Team 3 i Telemark Bataljon og er styrkesjef for de norske troppene i Nord-Irak. Nestkommenderende for treningsoppdraget er løytnant Espen Høilund (30). Foto: Harald Henden VG

Det siste er noe av det farligste som rammer de fremrykkende kurdiske soldatene. IS benytter improviserte bomber (IED) i en hittil ukjent skala. Når de tvinges på retrett, legger de igjen bomber inne i hus og bygninger, som betyr at det kan ta lang tid før disse kan tas i bruk igjen.

– Bombene festes til dører, takluker, vinduer. Men, det legges også igjen feller som en sliten og omtåket soldat lett kan falle for: For eksempel kan de legge Koranen på gulvet, der den aldri skal ligge, og når man plukker den opp aktiveres det en utløser, sier Høilund.

Én kilometer fra fronten

I motsetning til den irakiske nasjonalhæren, som regelrett flyktet fra flere områder da IS rykket fram, klarte peshmerga-styrken i stor grad å forsvare sine områder, og har siden drevet terrorhæren tilbake flere steder.

Nå har de tatt et strategisk høydedrag under tre mil fra Mosul, og under én kilometer fra IS sin frontlinje. De kurdiske soldatene som VG har truffet ved frontlinjene har alle påpekt at de er for dårlig utstyrt.

ØVELSE: Peshmerga-styrkene har hatt forsvar av sine områder som spesialitet. Nå trenes de til angrep mot Mosul. Foto: Harald Henden VG

Én av oppgavene til de norske instruktørene er å lære peshmerga-soldatene å bruke nye våpen og nytt beskyttelsesutstyr de har fått av USA, og som skal brukes til det planlagte angrepet på Mosul.

Styrkesjef for nordmennene, major David Seppola (34), har hatt to oppdrag i Afghanistan bak seg, et rent feltoppdrag og et oppdrag med trening der han fulgte de afghanske soldatene han var mentor for ut i felt.

– Under dette oppdraget er det spesifisert at vi ikke skal delta i strid, så det tenker jeg ikke på, forklarer han.

Ønskes velkommen

Han merker en klar forskjell på oppdraget i Nord-Irak og det i Afghanistan:

– Der ble vi sett stygt på, folk spyttet i bakken når vi gikk forbi, det ble kastet stein og man følte seg uønsket. Når man forlot basen visste man at risikoen var stor for at liv kunne gå tapt, sier Seppola.

– Her ønskes vi velkommen, vi føler at vi gir et meningsfullt bidrag, og det er fint med et oppdrag der sannsynligheten er høy for at vi alle kommer hjem uten alvorlige skader.

Les også: Norske soldater i Jordan kan bli sendt til Syria

NYE VÅPEN: Peshmerga er mange steder dårligere ustyrt enn IS. USA har gitt nye våpen til en offensiv mot Mosul. Halvard Busch (25) instruerer kurderne i bruken av en bombekaster. Foto: Harald Henden VG

De norske instruktørene lærer også garvede kurdiske offiserer om taktisk krigføring og planlegging av oppdrag. Peshmerga har et uvanlig høyt antall drepte offiserer, fordi de anser det som spesielt viktig å være med soldatene i felt.

– Her er det viktig å vise at man er modig og gå i front.Vi lærer dem at det kan være taktisk for offiserer å tenke at de ikke først og fremst skal kjempe med egne våpen, men med soldatene de leder.

– Peshmerga har kjempet mot mange fiender i hundrevis av år, og anses som meget hardbarkede krigere. Kan det være utfordrende å instruere dem?

– Det stemmer at offiserene, og mange av soldatene, har langt mer erfaring fra skarpe kamper enn vi har. Vi er veldig ydmyke på det området. Samtidig føler vi at det er en gjensidig respekt, og at de har en forståelse for den taktiske undervisningen og de tekniske ferdighetene vi kan lære bort.

Bakgrunn: Slik er kurdernes kamp i Irak, Tyrkia, Syria og Iran

SPILLER SÅRET: Etter litt oppmuntring er de kurdiske peshmerga-soldatene med på øvelsen, der noen av dem skal spille såret og fraktes vekk fra kampsonen. Soldaten til venstre er blitt truffet i skulderen. Foto: Harald Henden VG

Den kurdiske bataljonskommandøren major Mahdi Fatehsalih forteller at han trives godt på skolebenken.

– Treningen vil utvilsomt gjøre oss bedre i stand til å angripe og beseire Da'esh. Vår gamle strategi er kanskje ikke så oppdatert. Nå legger vi ny kunnskap sammen med vår lange erfaring, og øker vår militærtaktiske kunnskap, sier han alvorlig.

– Vi hadde gammelt og utdatert utstyr da vi ble angrepet av Da'esh, så nye våpen og nytt beskyttelsesutstyr er uvurderlig, og da trenger vi opplæring, fortsetter majoren.

– Offiserene skal gå i front

Major Fatehsalih forklarer at han og offiserene allerede er blitt bedre i stand til å legge planer i forkant av et angrep takket være den norske opplæringen. Men, han vil ikke endre på alt:

– I vår kultur går offiserene i front. Det er viktig å være med våre soldater i felt og delta i kampene, for det er den beste måten å sørge for at planene vi har lagt blir fulgt, sier Fatensah.

ERFAREN: Mange av de kurdiske offiserene har lang fartstid, men bataljonskommandør Major Mahdi Fatehsalih vil gjerne ha mer taktisk kunnskap. Her hilser han på den norske instruktøren Torbjørn. Foto: Harald Henden VG

Den norske styrkesjefen forklarer at et angrep mot Mosul kan iverksettes om relativt kort tid, muligens allerede før hans eget oppdrag her er over i august. Men trolig vil det ta litt lenger.

– Det som er krevende er å bygge en allianse som vil bestå i etterkant. Den irakiske hæren og kurderne må finne fram til en enighet før de går til angrep. At de da vil beseire IS fullstendig i Irak er jeg overbevist om, mens det er mer usikkert hva som vil skje i Syria, forklarer Seppola.

– Det norske bidraget holdes godt orientert om planene for Mosul via samarbeidet i koalisjonen, men det kan jeg ikke dele med VG. Det jeg kan si er at det kan gå fort når de først setter i gang.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder