KOBLES TIL JIHADIST: Firebarnsfaren og IS-sympatisøren Rakhmat Akilov (39) er mannen mistenkt for lastebilangrepet i Stockholm. Nå kobles Akilov til ekstremistnettverk.
KOBLES TIL JIHADIST: Firebarnsfaren og IS-sympatisøren Rakhmat Akilov (39) er mannen mistenkt for lastebilangrepet i Stockholm. Nå kobles Akilov til ekstremistnettverk. Foto: Lars Allard

Svensk radio: Akilov kobles til nettverk rundt etterlyst jihadistleder

UTENRIKS

Mannen som mistenkes for å stå bak lastebilangrepet i Stockholm, Rakhmat Akilov, skal ha hatt koblinger til en terroretterlyst opprørsleder.

Publisert: Oppdatert: 12.05.17 08:12

Forbindelsene hadde han gjennom sosiale medier, og han fikk propagandamateriell gjennom en mellommann, skriver Sveriges Radio, som har fulgt Akilovs elektroniske spor helt til Abu Saloh. Han er ifølge Sveriges Radio en etterlyst jihadist, som er topplederen for en usbekisk islamistgruppe som deltar i Syria-krigen og er bindeleddet til al-Qaida.

Bakgrunn: Dette er lastebilangrepet i Stockholm

– Det er unektelig interessant ettersom det viser dels at det finnes en eventuell kobling der, det må man undersøke. Men det viser også at sosiale medier spiller en stor rolle, sier terrorforskeren Magnus Ranstorp.

Oppfordringer til voldsom jihad

Det er Sveriges Radios nyhetsprogram Ekot som gjennom sin gransking av blant annet en russisk side med flere usbekiske jihadistkontoer har kommet frem til forbindelsen. Den russiske siden skal ha hatt aktive jihadistkontoer i flere måneder før terroren på Drottninggatan. Siden skal ha sirkulert ekstremistisk propaganda, oppfordringer til behovet om voldsom jihad, blodige bilder fra bombeattentat og lenker til en usbekisk jihadistisk treningsside. Det skal også ha vært funnet instruksjonsvideoer for bruk av diverse våpen.

Slik ble Akilov tatt: Politikvinnen Emma: Slik pågrep vi Stockholm-terroristen

I månedene før terroren skal den mistenkte gjerningsmannen, Rakhmat Akilov, ha vært aktiv på sosiale medier. Ekot melder nå at de har fulgt Akilovs spor, og at sporene leder til en ekstremistisk jihadistleder. Gjennom sin gransking skal Ekot ha kommet i kontakt med en person som jobber med å analysere informasjon fra åpne kilder. Han skal blant annet ha vist til informasjon om hvordan jihadister benytter seg av religiøse kontoer som mellomledd mellom mulige rekrutter og jihadister.

Propagandamaterialet ble samlet hos en anonym person som legger til Akilov som venn, og dermed skal Akilov ha fått tilgang til materialet.

Flere bosatt i Sverige kobles til nettverket

Ekot har ikke kunnet se at Akilov har kommunisert med ekstremistene i nettverket, men ved flere tilfeller er det funnet avsluttede chatrom på appen Telegram. Det har ikke lyktes Ekot å få tilgang til chatrommene.

Det skal også være flere som oppgir at de er bosatt i Sverige som kan kobles til jihadistnettverket. Blant annet skal en mann oppført som en av jihadistlederen Abu Salohs brødre oppgi at han er bosatt i Stockholm.

39-årige Akilov har tilstått lastebilangrepet der fem personer ble drept i Stockholm før påske. Tre av dem døde på stedet, mens to døde på sykehus.

Her kan du lese mer om