OFRENE: Øverst fra venstre: Sharona Coleman-Singleton (45), Myra Thompson (59), Daniel Simmons Sr. (67), Ethel Lee Lance (70), Susie Jackson (87), Tywanza Sanders (26), Cynthia Hurd (54), Depayne Middleton-Doctor (49) og Clementa Pinckney (41). Foto:,AP, Reuters, Privat

De ble drept i kirkemassakren i Charleston

Ni mennesker ble drept i kirkemassakren i Charleston. Blant
ofrene er en Obama-venn og pastor, en bibliotekar og en trebarnsmor.

  • Eivind Lindkvist Johansen
  • Irene Rønold

Artikkelen er over fire år gammel

Navnene på ofrene ble frigitt på en pressekonferanse torsdag kveld norsk tid.

Gjerningsmannen Dylann Storm Roof (21) ble pågrepet etter over 13 timer på frifot, etter at han skal ha gått inn i kirken Emanuel African Methodist Episcopal i Sør-Carolina onsdag kveld, før han senere skal ha begynt å skyte vilt rundt seg.

Under fengslingsmøtet fredag fikk slektninger av de ni ofrene anledning til å snakke til Roof. En av Ethel Lances døtre sa ifølge CNN at hun tilgir ham.

– Du såret meg. Du såret en rekke mennesker, men Gud tilgir deg, og jeg tilgir deg, sa hun.

Det amerikanske justisdepartementet skal etterforske kirkedrapene som innenriks terrorisme.

Les også:Slik dreper hatkriminalitet i USA

Sharona Coleman-Singleton (45):

FRA EN AKTIV FAMILIE: Sharona Coleman-Singleton. Foto:,Privat

Trebarnsmoren hadde mange jern i ilden. Hun var utdannet språkpedagog, men jobbet også deltid som pastor og løpetrener for den videregående skolen i forstaden Goose Creek.

Hele familien er aktive innenfor forskjellige idretter. Ektemannen Christopher spilte i sin tid amerikansk fotballspiller på skolelaget, og sønnen Chris spiller på baseball-laget til universitetet i Charleston.

«Noe forferdelig har skjedd med moren min i kveld. Vær så snill, be for henne og familien min», skrev sønnen på Twitter kort tid etter hendelsen.

Les også:Kirken sentral i kampen for de svartes rettigheter

Clementa Pinckney (41):

KJEMPET FOR RETTFERDIGHET: Clementa Pinckney. Foto:REUTERS,

Pinckney bestemte seg allerede som 13-åring for å bli en pastor, ifølge CNN.

Han jobbet også som senator i North Carolina. Han var velkjent for sin kamp for rettferdighet og kanskje spesielt fargedes rettigheter.

En av hans største kampsaker var ifølge nyhetsbyrået AP å innføre en nasjonal lov der alle amerikanske politimenn blir pålagt å ha på seg et såkalt «body-cam», et kamera som han mente vil bidra til mindre politivold og færre dødsfall.

På en pressekonferanse torsdag ble det også kjent at Pinckley var en venn av USAs president Barack Obama og hans kone Michelle.

– Jeg tenker på ironien i at den mest forsiktige av oss, og den beste av oss 46 i hele senatet, er den som mistet livet sitt, sier Pinckleys kollega og senator, Vincent Sheheen, til AP.

AKTIV PÅ BIBELMØTER: Daniel Simmons Sr. Foto:,Privat

Daniel Simmons Sr. (67):

Daniel Simmons Sr. var pastor og ansatt i kirken i Charleston. Han var ofte tilstede på bibelstudie-møtene på onsdager.

Simmons var den eneste av massakrens ofre som ikke døde inne i kirken. På en pressekonferanse torsdag kveld norsk tid opplyste myndightene i Charleston at Simmons døde på operasjonsbordet på det lokale sykehuset.

FIKK FOLK TIL Å SMILE: Tywanza Sanders. Foto:Anita Brewer Dantzler,Ap

Tywanza Sanders (26):

26 år gamle Sanders ble det yngste offeret etter onsdagens massakre.

I en pressemelding fra Allen-universitetet går det frem at han fullførte sin utdanning innenfor administrasjon og ledelse i fjor.

«Han fremsto som en varm og hjelpsom sjel i sin kontakt med andre», skriver universitetet. Venner av Sanders sier til CNN at han alltid fikk folk rundt seg til å smile.

Ifølge CNN hadde Sanders følgende motiverende beskjed som sitt bakgrunnsbilde på Facebook: «Drømmene dine roper på deg».

Myra Thompson (59):

GIFT MED PASTOR: Myra Thompson. Foto:,Privat

Myra Thompson var gift med en pastor som jobbet i Charleston-kirken Holy Trinity REC. Thompsons datter har bekreftet at moren er blant ofrene.

– Hun var en person som elsket Herren. Hun underviste i bibelstudier da hun ble drept, sier biskop Alphonza Gadsden til CNN.

Gadsden og Thompson hadde vært venner i 10 år.

TJENTE FELLESSKAPET: Cynthia Hurd. Foto:AP,

KRISTEN OG HARDTARBEIDENDE: Ethel Lance. Foto:,Privat

SANG I KORET: Susie Jackson Foto:,Privat

Cynthia Hurd (54):

Det offentlige biblioteket i Charleston bekrefter i en pressemelding at Hurd ble drept i angrepet mot kirken. Alle deres 16 biblioteker i byen var stengt torsdag, av respekt til sin tidligere kollega.

Hurd jobbet som bibliotekar i 31 år, før hun i 2011 ble daglig leder for biblioteket St. Andrews.

«Cynthia var en tjente fellesskapet utrettelig. Hun brukte hele sitt liv på å hjelpe innbyggere for å forsikre seg om at de fikk enhver mulighet til utdanning og personlig vekst», går det frem i pressemeldingen.

Flere har allerede lagt igjen minneord på bibliotekets Facebook-side.

Én av dem, som jobbet som frivillig ved biblioteket, skriver ifølge Buzzfeed News at Hurd «raskt ble en venn og at jeg er knust over nyheten om hennes død».

Ethel Lee Lance (70):

Lance hadde jobbet som klokker i kirken i mer enn 30 år.

– Hun var kristen og hardtarbeidende. Jeg kunne ringe bestemoren min for å snakke om hva som helst. Jeg har ingen andre som henne, sier barnebarnet Jon Quil Lance til avisen The Post and Courier.

Susie Jackson (87):

VARM OG ENTUSIASTISK: DePayne Doctor. Foto:AP,

87 år gamle Susie Jackson hadde vært medlem av Charleston kirke i mange år. Hun sang i kirkekoret og besøkte kirken jevnlig sammen med sin kusine Ethel Lee Lance, som også ble drept i massakren.

Jacksons barnebarn beskriver henne som en hjelpsom kvinne med et flott smil, skriver CNN.

DePayne Middleton-Doctor (49):

Pastoren og firebarnsmoren jobbet til daglig ved det kristne universitetet Southern Wesleyan (SWU).

– Alltid en varm og entusiastisk leder. DePayne trodde virkelig på SWUs målsetning: Å hjelpe elever til å nå deres fulle potensial, ved å knytte sammen tro med læring, sier rektor Todd Voss.

Les også:Etterforskes som hatkriminalitet

Les også:Femåring overlevde ved å spille død

Mer om

  1. USA

Flere artikler

  1. Drapsmannens familie: – Vi er i sjokk

  2. Mistenkte bak kirkemassakren er pågrepet

  3. Mistet søsteren i Charleston-skytingen: Kjemper for å endre våpenlovene

  4. Trump risikerer riksrett: Dette er aktørene

  5. Dagens viktigste nyheter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder