Massive demonstrasjoner i Israel etter at Netanyahu sparket forsvarsministeren

Det har vært store demonstrasjoner i Israel etter en kontroversiell lovendring og sparking av landets forsvarsminister. USA er bekymret, og Israels president ber regjeringen om å stanse reformen.

Publisert:

Natt til søndag melder Haaretz at en hardt presset statsminister Benjamin Netanyahu holder møter for å om mulig «fryse» lovendringen. Reuters melder tidlig mandag morgen at den israelske presidenten ber regjeringen om å umiddelbart stanse den omstridte reformen.

Det skjedde etter at titusenvis av demonstranter søndag kveld samlet seg i gatene i protest etter at Netanyahu sparket forsvarsministeren. Det skjedde fordi forsvarsministeren tok til orde for å stanse lovendringen som vil kunne sikre sterkere politisk styring av domstolene.

Demonstrantene som brøt seg gjennom barrikader nær Netanyahus hjem ble møtt med vannkanoner fra politiet, skriver Reuters.

1 / 8

Ifølge avisen Ynet marsjerte en gruppe demonstranter mot KnessetKnessetDet israelske parlamentet, og flere personer forlot hjemmene sine og blir spontant med i marsjen.

Store folkemengder samlet seg ved Tel Avivs motorvei. Der tente de blant annet bål i veibanen.

Etter fem timer med protester begynte politiet å fjerne demonstrantene på motorveien natt til mandag, skriver Jerusalem Post. Politiet brukte vannkanoner og hester for å fjerne demonstrantene.

Lovendring

Forsvarsminister  Yoav Gallant ba lørdag Netanyahu om å midlertidig stanse endringen av en lov som blant annet innebærer at parlamentet skal kunne overprøve avgjørelser i Høyesterett, og vedta lover som Høyesterett har avvist. Parlamentet vil også få kontroll over utnevnelsen av dommere.

Denne lovendringen ville også beskytte Netanyahu juridisk under rettssaken hvor han er anklaget for korrupsjon.

De foreslåtte lovendringene har skapt bekymring for et svekket rettsvesen og en nærmest enerådende makt for politikerne.

Gallant og Netanyahu er begge fra det samme partiet, Likud.

Fare for streiker

Det er fare for protest-streiker i flere sektorer etter avgjørelsen. Jerusalem Post skriver at en rekke leger ved israelske sykehus har planer om å sykmelde seg. På et møte søndag kveld ble det også bestemt at univeristeter hvor det foregår viktig forskning vil legge ned arbeidet.

Lederen for det mektige fagforbundet Histadrut, Arnon Bar-David, sier han er forbløffet over avgjørelsen til statsministeren, og varsler en dramatisk kunngjøring mandag.

Fagforbundet vil holde en pressekonferanse mandag der det er ventet at de vil varsle en generalstreik, skriver NTB.

– Har krysset en rød linje

Det hvite hus har uttrykt at de er «dypt bekymret» for situasjonen i Israel, skriver AFP.

Sikkerhetsrådgiver Adrienne Watson skriver på Twitter at endringer til et demokratisk system må gjøres med bredest mulig folkelig støtte.

– Vi vil fortsette å oppfordre Israelske ledere til å finne kompromisser så raskt som mulig.

Reaksjonene innad i Israel har heller ikke latt vente på seg. Søndag kveld meldte Reuters at Israels generalkonsul i New York, Asaf Zamir, trekker seg fra sin stilling.

– Jeg kan ikke lenger fortsette å representere regjeringen. Det nå tid for at jeg deltar i kampen om Israels fremtid, skriver Zamir på Twitter.

Lederen for opposisjonspartiet i parlamentet sier ifølge Reuters at Netanyahu «krysset en rød linje» i kveld.

Tidligere IDF-stabssjef MK Gadi Eisenkot sier Netanyahu med dette har bevist at Israels sikkerhet ikke er en prioritet for ham.

– Sparkingen av Gallant er en skam for Netanyahus arv, og det er et farlig spill med alle våre liv, sier han, ifølge Jerusalem Post.

Frykter enerådende makt for politikerne

Gallant kom selv med en kort uttalelse på Twitter søndag kveld.

– Israels sikkerhet har alltid vært, og vil alltid være, mitt livs oppdrag, skrev han.

PROTEST: Tusenvis av mennesker demonstrerer i gatene etter at Israels forsvarsminister fikk sparken.

– Netanyahu hadde to valg før han ble statsminister. Enten bli statsminister, eller gå i fengsel. Han er tiltalt for en rekke korrupsjonsanklager som han ganske sikkert ville blitt dømt for. Da han ble valgt fikk han med seg i regjering en rekke ytterliggående, populistiske og fascistiske høyrepartier. Nå er det «payback time».

Det sier Hilde Henriksen Waage, seniorforsker ved Prio og professor i historie ved UiO.

– Netanyahu må betale tilbake den støtten han har med én stemmes overvekt i Knesset KnessetIsraels nasjonalforsamling. . Det skjer ved at han må gå med på en rekke ytterliggående lovforslag, som blant annet dette og en rekke andre. Hvis ikke Netanyahu går med på dette er han ferdig som statsminister.

MIDTØSTEN-EKSPERT: Hilde Henriksen Waage.

Lovforslaget har støtte fra krefter i Netanyahus eget parti, Likud, og andre ytterliggående partier. Det er designet for å sikre sterkere politisk styring av domstolene, forklarer Waage.

Netanyahus forsøk på å stramme grepet om makten har fire implikasjoner, slik Waage ser det.

  • Israels forhold til USA kan forverres: – USA er Israels viktigste våpenhjelper og støttespiller. Biden-administrasjonen har brukt ganske tøff språkbruk for å få slutt på demonstrasjonene, og bedt regjeringen slutte med disse juridiske overhalingene.
  • Uro i Israel: – Landets jødiske innbyggere undergraves voldsomt, på en måte vi aldri har sett før.
  • Forholdet til Palestina: – Konflikten med Palestina har blusset opp de siste månedene. Netanyahus regjering har blant annet foreslått immunitet for israelske styrker som skyter palestinere. Nå drepes det fortløpende palestinere i sammenstøt med israelere hver dag.
  • Splid i regjeringen: – At Netanyahu sparket forsvarsministeren er et eksempel på at regjeringen går i en mer høyrepopulistisk, autoritær retning. Det skaper splittelser og splid innad i regjeringen, og driver nok en gang Israel ut i politisk kaos.
FIKK SPARKEN: Israels forsvarsminister Yoav Gallant

– Villig til å betale enhver pris

I en tale lørdag, mens Netanyahu var på besøk i Storbritannia, sa Gallant at lovendringen burde settes på pause for Israels sikkerhet.

– Kledd i IDF-uniform har jeg risikert mitt liv dusinvis av ganger for staten Israel, og nå – for landet vårt, er jeg villig til å ta enhver risiko og betale enhver pris, sa han i talen.

Israels politisjef sier ifølge Reuters at politiet vil la demonstrantene utøve sin rett til å demonstrere, men at de ikke kommer til tillate forstyrrelser av offentlig ro, eller skade på myndighetssymboler.

1 / 3
Israelsk politi forsøker å oppløse en demonstrasjon som blokkerer veien til flyplassen. Demonstrantene forsøkte å legge hindringer i veien for statsminister Benjamin Netanyahus utenlandsreise.
Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no