VILLE VISE SEG FREM: De russiske paramilitære krigerne, som støtter Ukraina i krigen, fotografert etter å ha kommet tilbake fra Russland på onsdag.

De rykket inn i Russland: − Møtte ikke motstand på flere timer

Etter å ha endt militæroperasjonen inne i Russland, som varte i flere dager denne uken, møtte de russiske anti-putin-krigerne pressen. De beskriver liten motstand fra den russiske hæren.

Publisert:

Kortversjonen

Denne ukens oppsiktsvekkende sabotasjeangrep inne i Russland er over.

To paramilitære grupper, bestående av russere som samarbeider med den ukrainske hæren, angrep mandag morgen en russisk grensepost nord for den ukrainske byen Kharkiv, og rykket mange kilometer inn i det russiske fylket Belgorod.

Der holdt de stand i flere døgn.

– Vi har frigjort en del av Russland. Det er en liten del, men dette er bare begynnelsen, sa den ene gruppens talsmenn til VG over telefon, tirsdag ettermiddag.

Russiske myndigheter hevdet samtidig at gruppene som sto bak er beseiret og fordrevet, og at minst 70 opprørere ble drept.

Onsdag ettermiddag kom krigere fra de to gruppene «Legionen for frihet for Russland» (LSR) og «Russisk frivillighetskorps» (RVC) tilbake til ukrainsk territorium. Der holdt de en pressekonferanse i et skogholt, for flere titalls journalister.

HEVDER INGEN BLE DREPT: Begge gruppene hevder ingen av deres soldater ble drept i operasjonen.

Krigerne hoverte over den manglende motstanden de møtte fra den russiske hæren i starten av operasjonen:

Lederen for LSR, en 50 år gammel russer med kallenavnet Caesar, sa til pressen:

– Reaksjonen fra russerne var veldig treg, uorganisert og startet ikke før flere timer hadde gått, sa han.

Han sa videre at målet for operasjonen kunne vært mer ambisiøs, og hevder at deres krigere kunne nådd byen Belgorod, hvis de hadde ønsket.

– Ble dere skutt mot, spør en reporter.

– Så klart, men de traff oss i mindre grad enn de traff sivile hjem. De ødela sitt eget territorium. Det viser at Kreml ikke bryr seg om hvem de dreper, ukrainere eller russere, så lenge de beholder makten.

«CAESAR»: Lederen av «Legionen for frihet for Russland» møtte pressen onsdag.

Kommandør i RVC, en mann med kallenavnet White Rex, som av flere medier blir beskrevet som høyreekstrem, møtte også pressen.

Han sa ifølge The Guardian:

– Dere vil se oss igjen på den andre siden. Jeg kan ikke avsløre disse kommende operasjonene, og jeg kan heller ikke avsløre hvor det vil skje. Grensen er ganske lang, sa han.

Les også

«Legionen» svarer: Derfor angrep vi Russland

Mandag angrep deres krigere en russisk grensepost og rykket inn på russisk territorium.

Russland har hele denne uken hevdet at angriperne som inntok Russland, er ukrainske soldater.

«White Rex» hevder at det ukrainske forsvaret ønsket dem «lykke til» og at de ga angriperne råd, men at ingen ukrainske soldater krysset grensen.

– Alt vi gjør innenfor grensene til Ukraina, koordinerer vi med det ukrainske forsvaret. Alt vi gjør og alle avgjørelser vi tar utenfor grensene, er våre egne avgjørelser, sa han.

Ifølge The New York Times ble White Rex også konfrontert med anklagene om at han og flere andre av russerne i de paramilitære gruppene er nynazister og høyreekstreme.

Han innrømmer at han er «høyreorientert», men benekter å lene seg mot fascismen.

– Mitt mål er å hjelpe Ukraina med å vinne krigen, for så å fortsette inne i Russland med væpnet revolusjon mot Putin-regjeringen.

«WHITE REX»: Mannen som beskriver seg selv om kommandør i «Russisk frivillighetskorps» deltok også i pressekonferansen.
Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no