1 / 3
STORE RESSURSER: Den tredje desember ble 10.000 soldater og politibetjenter sendt til byen Soyapango for å søke etter gjengmedlemmer, skriver Associated Press.

Ni måneder med unntakstilstand: − Omfattende bruk av tortur

President Nayib Bukele i El Salvador opphever rettigheter, gjennomfører massearrestasjoner, og styrer landet med jernhånd. Likevel er han svært populær, inntil videre.

Publisert:

På julaften ble 1000 soldater og 130 politimenn utkommandert til en fattig bydel i hovedstaden San Salvador.

– Fra denne morgenen er Tutunichapa fullstendig omringet, twitret president Bukele.

Han lovet at alle kriminelle som var i bydelen skulle hentes ut.

Den heftige juleaksjonen føyer seg inn i en lang rekke drastiske grep fra presidenten.

I mars erklærte nasjonalforsamlingen i El Salvador unntakstilstandunntakstilstandUnntakstilstand er en rettslig tilstand hvor alminnelige lover midlertidig er satt ut av kraft. . Dette etter at 92 mennesker ble drept mellom 24. og 27. mars, tilsynelatende av gjenger, skriver Human Rights Watch (HRW).

Drapene var dråpen som fikk begeret til å renne over, etter flere tiår med brutal gjengkriminalitet.

JERNHÅND: President Nayib Bukele taler for rundt 14.000 soldater ved en militærleir den 23. november.

– President Bukele går knallhardt mot gjengene. Han har opphevet sivile rettigheter, som at det ikke er krav om tiltale – det har vært en massearrestasjons-prosess. Alle politiet mener kan ha tilknytning til gjengene, kan arresteres.

Det sier Benedicte Bull til VG. Hun er professor ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo, og har forsket på gjengkriminalitet i El Salvador.

Ifølge Human Rights Watch har over 58.000 mennesker, herav 1.600 barn, blitt arrestert mellom mars og november.

– Tjenestemenn har ofte utpekt samfunn hvor mennesker i årevis har lidd av usikkerhet og manglende muligheter innenfor økonomi og utdanning, skriver HRW.

RUNDT 14.000: Soldater i nærheten av hovedstaden San Salvador lytter til presidentens tale.

Tortur

Ifølge myndighetene har 90 mennesker dødd i fengsel mens det har vært unntakstilstand, skriver HRW.

– Det er også bevist omfattende bruk av tortur og mishandling, og mangel på mat, vann, medisiner og andre nødvendigheter, sier professor Bull.

HRW skriver at de i tillegg til tortur har dokumentert forsvinninger, dødsfall i varetekt, og mishandling.

1 / 3
MASSEFENGSLING: Fanger blir transportert til et fengsel. Bildet er tatt den 27. september.

Bull forteller at hun har vært med på å intervjue mange tidligere gjengledere.

– De hadde sonet lange dommer, men trukket seg ut av gjengene, og prøvde å skape vanlige liv. Nå er alle arrestert på nytt, kun for tidligere å ha tilhørt en gjeng. De fortalte om tortur og grusomme forhold i fengslene, allerede før unntakstilstanden, sier Bull.

EKSPERT: Benedicte Bull, professor ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo, har forsket på gjengkriminalitet i El Salvador.

Massiv støtte

Siden 90-tallet har det vært mye gjengkriminalitet i El Salvador, men volden har vært nedadgående siden 2018, forteller Bull.

– President Bukele kom til makten i 2019, og har mer og mer begynt å kontrollere de politiske institusjonene, som rettsvesenet og kongressen, sier Bull.

Tross det totalitære regimet har Bukele stor støtte. Avisen La Prensa Gráfica skriver at presidenten har støtte av 88 prosent av befolkningen, et bilde som gjenspeiles i flere andre målinger.

CNN skriver at det fryktes at presidentens popularitet kan få andre land imellom-Amerika med problemer med gjengkriminalitet til å følge Bukeles metoder.

I november innførte Honduras unntakstilstand for å ta opp kampen mot gjengene.

– Folk flest i er kjempefornøyd med Bukele. Nå kan folk gå på gatene og butikker holde åpent, uten stort press fra gjengene, sier Bull.

1 / 3
DEMONSTRASJONER: Ikke alle er like fornøyde med presidenten. Her krever mennesker løslatelse av personer de mener er uskyldige. Bildet er tatt den 26. juli utenfor parlamentet.

– Sofistikerte organisasjoner

El Salvador er hjemmet til noen av verdens mest beryktede gjenger, blant annet Barrio 18 og MS-13, skriver CNN.

Videre skriver kanalen at MS-13 ble startet i USA av innvandrere fra Mellom-Amerika. Mange av disse ble deportert tilbake til hjemlandene sine på 90-tallet, og kort tid senere økte volden kraftig.

– De kontrollerer store nabolag, har tatt over bedrifter og kontrollerer funksjoner staten skulle hatt. De tre store gjengene har utviklet seg til å bli ganske sofistikerte organisasjoner. Noen har egne regnskapsavdelinger og «utenriksdepartement», sier professor Bull.

Hun forteller at de fleste som møter gjengene, gjør det gjennom pengeutpressing og trusler.

– I gjengkontrollerte områder er det vanskelig å være ung gutt uten å være beskyttet av én av gjengene. Det blir sett på som en ære, og opptaksprøvene er svært voldelige, sier Bull.

1 / 2
RYDDEJOBB: Fengselsinnsatte maler over gjengrelatert graffiti i Soyapango den 13. desember.

– Ønsker nok å endre landet

Bull tror president Bukele kommer til å beholde makten, men sier det er et spørsmål om «hvor lenge hans autoritære prosjekt skaper flere fordeler enn ulemper».

– Målet hans er å få full kontroll i El Salvador. Han ønsker nok å endre landet, og det er jo bra, for det har vært preget av vold og elendighet, sier Bull.

Noe som imidlertid svekker Bukeles kamp mot gjengene er at «fengslene er overfylte og mangler ressurser».

– Hvor lenge kan han ha tvangsmakt over befolkningen, når det heller ikke går bra med landets økonomi? spør Bull.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no