TILBAKESLAG: USAs president Donald Trump møter motstand. Her under en pressekonferanse i august. Foto: Jonathan Ernst Reuters / NTB Scanpix

Stanser Trumps forslag mot transseksuelle i militæret

En føderal domstol i Washington har hindret president Donald Trumps lovforslag, som skulle sperre transpersoner ute fra militæret.

David Bach
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det melder nyhetsbyrået AP.

Trump kunngjorde i august at han ville reversere opphevelsen av forbudet fra 2016 mot at transpersoner kunne tjenestegjøre i militæret.

Nå har imidlertid den føderale dommeren Colleen Kollar-Kotelly i Washington stoppet forslaget. Hun skriver at medlemmer av militæret som har saksøkt staten på grunn av lovendringen, sannsynligvis vil vinne frem i rettsapparatet, og setter dermed en effektiv, om enn midlertidig, stopper for forslaget.

Skylder på medisinske kostnader

Trump hevdet i august at transpersoners nærvær i militæret «vil føre til enorme medisinske kostnader og ellers utløse store forstyrrelser».

Ifølge en studie publisert av CNN vil det koste mellom 2,4 og 8,4 millioner dollar for helsetjenester til transpersoner i militæret. Det utgjør mellom 0,004 og 0,017 prosent at de totale helsekostnadene.

I 2014 ble det brukt 49,3 milliarder dollar på helsetjenester i militæret i 2014.

Opphevet do-direktiv

I februar opphevet Trump direktivet som tillater transelever å bruke toalettet de selv ønsker. Obama ga i 2016 beskjed om at alle skoler skal la transkjønnede benytte de toalettene som stemmer overens med det kjønnet de identifiserer seg meg, ikke det kjønnet de er født med.

Det er derfor nå opp de den enkelte delstaten å avgjøre hvilke retningslinjer som skal gjelde.

Bakgrunnen for opphevingen av direktivet var at det skapte forvirring, som igjen førte til rettssaker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder