KNUST ENKE: Myeshia Johnson over kisten til ektemann David (25). Den amerikanske soldaten skulle bli pappa for tredje gang om tre måneder, og etterlater seg også en sønn på to år og en datter på tre år. Foto: AP

Trump i ordkrig med død soldats familie

LEXINGTON, KENTUCKY (VG) Den sønderknuste enken bøyer seg over kisten til den drepte soldathelten David Johnson (25). Like før hadde hun fått en telefon fra president Donald Trump.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Denne telefonsamtalen er nå et stort samtaleemne i USA. Man skulle tro det var en relativt enkel affære for en amerikansk president å ringe falne soldaters etterlatte og kondolere på en respektfull måte, uten at det vekker enorme reaksjoner.

Men ingenting virker enkelt for Donald Trump, som under en pressekonferanse mandag innrømmet at disse samtalene er noe av det vanskeligste han gjør.

DREPT: David T. Johnson (25) ble drept av IS-krigere i Niger, men hva som eksakt skjedde er ikke kommet frem. Foto: AFP

Spørsmålet nå er hvem som forteller sannheten om hva som ble sagt da han ringte enken Myeshia Johnson, som var på vei til flyplassen i Miami for å ta imot kisten til 25-årige David Johnson. Han var en av fire soldater som ble drept av militante islamister i Niger i Afrika for to uker siden.

– Han visste han han meldte seg til....men når det skjer, så gjør det vondt likevel.

Dette hevder Frederica Wilson, demokrat og kongressmedlem fra Florida, at presidenten sa til den høygravide enken fem minutter før hun var fremme ved flyplassen.

Flere hørte på

Myeshia Johnson hadde nemlig telefonens høyttaler på da Trump ringte. Og ifølge Wilson, som var tilstede i bilen fordi hun er en nær venn av familien, gjentok Trump denne frasen flere ganger, samtidig som han ifølge henne hadde problemer med å huske soldatens navn.

– Jeg var sammen med familien i limousinen på vei å ta imot liket. Jeg hørte hva han sa, fordi telefonen var på speaker. Det er ingen grunn til at en president skal være så ufølsom. Det er respektløst overfor denne familien og alle familier som har soldater som slåss for vår frihet. Dette er ikke sånt man sier til en knust kone, sa Frederica Wilson til CNN tirsdag kveld.

Først svarte en talsperson for Det hvite hus at disse samtalene er private, men onsdag slo presidenten tilbake i kjent stil på Twitter.

– Den demokratiske kongresskvinnen fabrikkerte det jeg sa til kona til soldaten, som døde i kamp (og jeg har bevis). Trist!, skriver Trump på Twitter.

Bakgrunn: Trump med spesiell melding til soldatenke

AVVISER ALT: President Donald Trump, her fotografert under et møte med medlemmene i finanskomitéen i Senatet. Foto: Mandel Ngan, AFP

Ordkrig med etterlatte

Det er ikke første gang Donald Trump har påstått at han har bevis for noe, uten at han han legger det frem.

Men saken ble ekstra ille for Trump da soldatens mor, Cowanda Jones-Johnson, ga et intervju til Washington Post.

– Ja, han kom med den uttalelsen. Han viste sønnen min en mangel på respekt, og meg, og også min datter, meg og min mann, sier Jones-Johnson om president Donald Trump. Moren var altså tilstede i bilen. CNN skriver også at Cowanda Jones-Johnson har uttrykt det samme på Facebook, men de omtaler henne som stemor.

Spørsmålet er hvorfor Donald Trump går i en offentlig ordkrig med familien til en drept soldat.

Samtalen ikke tatt opp

Under en pressekonferanse onsdag kveld norsk tid innrømmet Trumps pressesekretær Sarah Huckabee Sanders at samtalen mellom presidenten og enken ikke ble tatt opp på tape, men at flere medarbeidere var til stede under samtalen, blant andre stabssjef John Kelly.

Sanders mener samtalen var svært respektfull, at presidenten var «svært medfølende», og at det er skandaløst av media å fremstille det annerledes.

Under et møte med en finanskomité i Senatet onsdag gjentok Donald Trump overfor media at kongressmedlemmets versjon ikke er korrekt.

– Jeg sa ikke det som den kongresskvinnen sier, jeg sa det ikke og hun vet det. Jeg hadde en veldig fin samtale med kvinnen, med kona. Hun hørtes ut som en flott kvinne.

Husker du? Faren nektet å møte Trump - soldatens enke rørt til tårer av presidenten

Beskyldes for manglende empati

Enkelte forsvarere av Donald Trump mener det er uhørt at Trumps samtale med de etterlattes familier nå blir brukt politisk for å sverte ham.

Kongressmedlem Frederica Wilson står imidlertid fast ved sin historie. Hun kommer også med nye detaljer om det hun hevder skjedde.

– Hun (enken) gråt hele tiden, og da hun la på, så hun på meg og sa «han husket ikke en gang navnet hans. Det er det som er sårende», sier Wilson til MSNBC.

Overfor ABC går hun enda hardere ut mot Trump.

– Denne mannen er syk. Han er kaldhjertet, langer hun ut.

Uansett blir denne saken brukt som et eksempel på at det Trumps kritikere påstår; at han er ute av stand til å vise empati med sørgende mennesker, om det er orkanofre i Puerto Rico, Houston - eller familien til soldater drept i USAs tjeneste.

Presidenten feilinformert?

Donald Trumps håndtering av de fire drepte soldatene i Niger har helt siden det skjedde vekket oppsikt. I tolv dager etter bakholdsangrepet sa han ingenting, heller ikke på Twitter, hvor han har vært sedvanlig aktiv om en rekke andre temaer.

Det er også blitt påpekt i media at han i denne perioden spilte fem golfrunder på sine egne private klubber, som et bevis på at han i det minste ikke virker direkte overarbeidet.

Og da han under pressekonferansen ble spurt om hvorfor han ikke hadde gjort noe, sa han at brev eller telefonsamtaler var på vei til de fire familiene i løpet av kort tid, før han forklarte at hverken Barack Obama eller andre presidenter personlig tok kontakt med falne soldaters familier. Dette er beviselig feil.

Under et intervju med NBC like etter modererte Trump seg noe, før han i kjent stil pekte nedover, altså på medarbeidere som hadde feilinformert ham.

– Jeg tror president Obama gjorde det noen ganger, og noen ganger gjorde han det ikke. Jeg vet ikke. Det er hva jeg ble fortalt, sa Trump til NBC.

De tre andre falne soldatene i bakholdsangrepet i Niger var Bryan C. Black (35), Jeremiah W. Johnson (39) og Dustin M. Wright (29).

Faren til Dustin Wright, Arnold Wright, har bare positive ting å si om kondolansetelefonen han fikk fra Trump. Wright sier samtalen var «veldig hjertelig».

Les også

 1. Jeff Sessions vil ikke avsløre innholdet i samtaler med president Trump

  WASHINGTON, D.C. (VG) USAs justisminister ville onsdag ikke svare på spørsmål fra Senatet om Donald Trump ba ham fjerne…
 2. Pekes ut som Putins nett-troll

  Den russiske oligarken Yevgeny Prigozhin pekes ut som mannen bak Russlands forsøk på å spre falske nyheter via sosiale…
 3. Trump med spesiell melding til soldatenke

  LEXINGTON, KENTUCKY (VG) Høygravide Myeshia Johnson var på vei til flyplassen for å ta imot kisten til sin drepte…
 4. Hun overbeviste Trump om tøffere Iran-trusler

  FN-ambassadør Nikki Haley er kvinnen som fikk Trump til å vrake rådene fra sine utenriks- og forsvarsministre, og ta nye…
 5. Slik vil Trump starte avviklingen av Obamacare

  Donald Trump har besluttet å fjerne statlig støtte til helseforsikringsselskaper.
 6. Trumps stabssjef avviser de sterke ryktene

  NEW YORK/OSLO (VG) Etter flere uker med spekulasjoner om at han mistrives sterkt under president Donald Trumps…
 7. Trump truer med å kutte hjelpen til Puerto Rico

  USAs president vurderer å kutte hjelpearbeidet i orkanrammede Puerto Rico.
 8. USA trekker seg fra UNESCO

  USA trekker seg fra UNESCO etter at amerikanerne flere ganger har kritisert FN-organisasjonen for å være antiisraelsk.
 9. Trump utfordrer Tillerson til IQ-test

  I forrige uke kom nyheten om at USAs utenriksminister skal ha kalt president Trump en «idiot».
 10. Republikansk senator om Trump: – Han kan lede oss til 3. verdenskrig

  WASHINGTON, D.C. (VG) Det har brutt ut full ordkrig mellom den avtroppende senatoren Bob Corker og president Donald…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder