Spanske myndigheter sparker Catalonias regjering

UTENRIKS

Spanske myndigheter har besluttet å sparke Catalonias regjering etter at regionen erklærte seg uavhengig fra Spania tidligere fredag. Nyvalg skal holdes 21. desember.

Publisert: Oppdatert: 27.10.17 22:10

Fredag ettermiddag kom meldingen om at det katalanske parlamentet har «erklært den katalanske republikken som en uavhengig og suveren stat etter demokratiske og sosiale lover».

Uavhengighetserklæringen ble vedtatt med 70 stemmer for, 10 mot, og 2 blanke stemmer – og bryter dermed med den spanske grunnloven.

Få oversikt: Fem ting du trenger å vite om krisen i Catalonia

Som et svar på dette stemte regjeringen i Madrid for å formelt iverksette artikkel 155 i den spanske grunnloven – som betyr at de vil ta skritt for å frata Catalonia all selvstendighet, frem til de bytter ut den politiske ledelsen i regionen gjennom nyvalg.


Få timer etterpå bekreftet spansk påtalemyndighet at den vil sikte Catalonias leder Carles Puigdemont for opprør, som har en strafferamme på 30 års fengsel.

Sent fredag kunngjorde også Spanias statsminister Mariano Rajoy at Catalonias regjering er avsatt og at regionforsamlingen er oppløst. Det skjedde etter at regjeringen hadde sittet i et to timer langt møte. Ifølge NTB er det planlagt nyvalg 21. desember.

Siktelsen mot Puigdemont vil imidlertid bli levert inn i neste uke slik at separatistlederen kan stilles for retten, opplyser talsmannen fredag kveld. Det er en domstol som må avgjøre om det skal tas ut siktelse.

Krisemøte

Siden uavhengighetserklæringen er brudd med den spanske grunnloven kan justisdepartementet tiltale de som anses som ansvarlige for avgjørelsen – som er regionpresident Puigdemont, visepresidenten og alle ministrene i regionregjeringen – for opprør mot den spanske stat, melder La Vanguardia.

– Det som kommer til å skje nå er at det vil bli to administrasjoner i Catalonia – en lovlig som utnevnes av den spanske regjeringen og en som er motstander. Førstnevnte kommer til å oppleve ganske mye opprør i forskjellige etater, for eksempel i politiet, økonomien, helsevesenet og skolevesenet. Det er mange funksjonærer der som støtter løsrivelse, sier Spania-ekspert José Maria Izquierdo ved Universitetet i Oslo til VG og fortsetter:

– Det kommer til å bli bråk. I noen tilfeller usynlig, fordi de skjer inne i departementer ved for eksempel å nekte å følge ordrer fra Madrid – i andre tilfeller demonstrasjoner og politisk streik.

Fått med deg bakgrunnen for at katalanere ville ha løsrivelse? Derfor er det stor uro i Catalonia.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg skriver på Twitter at Catalonias situasjon må løses innenfor Spanias grunnlov.

– Catalonia-saken må løses innenfor Spanias konstitusjonelle regler. Spania er en forpliktet alliert, med viktige bidrag for vår sikkerhet, skriver Stoltenberg på Twitter.

Finans, politi og media

Spania-ekspert og statsviter ved Universitetet i Tromsø, Marcus Buck, mener at man i all hovedsak nå vil se endringer i finans, ordensmakten og media i Catalonia.

– Nå overtar den spanske sentralmakten styringen av økonomien. Alle penger som brukes til å betale lønninger kommer fra Madrid. Dersom pengestrømmen hadde blitt stoppet hadde Catalonia blitt bankerott, men nå sørger Madrid for at det ikke skjer. Så overtar de ordensmakten, der de fleste rapportene tilsier at et flertall av politifolkene vil støtte regjeringen i Madrid, sier Buck og legger til:

– Så vil de overta offentlig media i Catalonia. Vi har sett gjennom lang tid at de åpenbart holder med løsrivelse, ved blant annet at de har dekket demonstrasjoner for uavhengighet grundig, mens demonstrasjoner mot ikke dekkes.

Spania-ekspert om splittelsene: – Dette er ekstremt farlig

I det katalanske parlamentet brøt det ut applaus da resultatet var klart. Utenfor bygningen hadde titusener av uavhengighetstilhengere samlet seg – og de svarte med å juble, danse og sende opp fyrverkeri.

Statsviter Buck tror vi vil se mange demonstrasjoner i dagene som kommer.

– Det kommer det nok til å bli, men den katalanske bevegelsen har alltid vært bestemt på at de skal være fredelige. For de vet at i det øyeblikket demonstrasjonene blir voldelige – da er alt tapt.

– Mer isolert

Jose Maria Izquierdo ved Universitetet i Oslo tror at vi i tiden som kommer vil oppleve det han beskriver som «mange rare situasjoner».

– Vi ser for eksempel folk i Catalonia som går på gaten med flagg og som snakker om den katalanske republikken. Det er merkelig, fordi de ikke kan forvente at det kommer til å skje i virkeligheten, sier han og legger til:

– Alt kommer til å bli så merkelig, så rart. Det er nesten uforståelig det som skjer.

Leste du? Slik kan den politiske krisen i Catalonia ende

Ringvirkningene mener Izquierdo blir en dårligere økonomi og at Catalonia internasjonalt blir mer isolert – men samtidig at folk også vil få sympati med demonstrantene som kjemper for uavhengighet.

– 1500 firmaer har allerede flyttet sine hovedkontorer til andre spanske regioner. Når dette nå skjer er det bare et tidsspørsmål før de flytter hele virksomheten til andre steder, sier han og fortsetter:

– Hvis det blir for mange situasjoner kan det bli farlig for turismen – og det kan bli mer arbeidsledighet.

EU-president Donald Tusk sier han håper Madrid-regjeringen vil avstå fra maktbruk i konflikten med Catalonia. Samtidig bekrefter han at EU kun forholder seg til sentralregjeringen i Madrid.

Her kan du lese mer om