UTSPURT: Saudi-Arabias flagg vaier over landets ambassade i Istanbul i Tyrkia. Mandag ble Saudi-Arabia grillet om drapet på journalisten Jamal Khashoggi i FNs menneskerettsråd. Foto: AP / NTB SCANPIX

Saudi-Arabia grillet av FNs menneskerettsråd

Drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi var et av temaene da landet måtte svare for seg i FNs menneskerettighetsråd.

  • mia.becker@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Den saudiarabiske delegasjonen redegjorde mandag for hvordan landet etterlever sine menneskerettighetsforpliktelser og svarte på spørsmål fra andre land, da de ble utspurt av FNs menneskerettsråd i Genève.

BAKGRUNN: Khashoggi-mysteriet: Dette har kommet frem

Under høringen uttrykte vestlige land særlig kritikk etter drapet på Khashoggi, og stilte krav om en «troverdig» og «gjennomsiktig» etterforskning.

– Vi fordømmer dette overlagte drapet, sa en av de utsendte fra USA, som for første gang deltok som observatør i menneskerettsrådet etter at de trakk medlemskapet sitt i juni.

les også

Sannheten om Khashoggi-saken

Nevnte så vidt Khashoggi

Det er drøyt en måned siden Khashoggi ble drept inne på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul i Tyrkia. Mandagens høring kommer samme dag som en tyrkisk tjenestemann anklaget Saudi-Arabia for å ha sendt eksperter til Istanbul for å dekke over drapet før tyrkisk politi fikk komme til.

Tross hardt press både internasjonalt og fra diplomatene i menneskerettsrådet, snakket den saudiarabiske delegasjonen nesten ikke om Khashoggi-saken under høringen. Isteden gjentok de en kommentar de har kommet med tidligere.

– Vårt land er forpliktet til å gjennomføre en rettferdig etterforskning av drapet på Khashoggi, og alle de ansvarlige vil bli rettsforfulgt. Etterforskningen fortsetter i henhold til våre lover, sa lederen for Saudi-Arabias menneskerettskommisjon Bandar al-Aiban.

DREPT: Den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ble myrdet forrige måned på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul i Tyrkia. Foto: Hasan Jamali / TT NYHETSBYRÅN

les også

Erdogan-rådgiver: Khashoggis lik ble løst opp i syre

les også

Mener Khashoggi ble drept på ordre fra høyeste hold

Kvinners rettigheter og krigen i Jemen

Mandagens utspørring rettet også søkelyset mot krigen i Jemen, der en saudiledet militærkoalisjon har fått kritikk for sine mange luftangrep. Ifølge FN er minst 10.000 mennesker er drept i Jemen siden 2015, og konflikten har ført til hungersnød for millioner av mennesker.

les også

Stans krigen i Jemen

les også

USAs forsvarsminister ber om våpenhvile i Jemen

I tillegg tok den britiske ambassadøren Julien Braithwaite opp under utspørringen at Storbritannia var «alvorlig bekymret for den forverrede menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia», og pekte på kvinners rettigheter, massearrestasjoner av rettighetsforkjempere og omfattende bruk av dødsstraff.

Saudi-Arabia fremhevet at de har gjort framskritt på beskyttelsen av menneskerettigheter, blant annet gjennom reformer som har gitt kvinner mulighet til å kjøre i det ultrakonservative landet.

les også

De fleste drapene på journalister blir aldri etterforsket

Hvert fjerde år

Samtlige av FNs 193 medlemsland gjennomgår en allmenn gransking, såkalt «universal periodic review», i menneskerettsrådet hvert fjerde år.

Menneskerettsrådet består av 47 medlemmer, som velges av FNs hovedforsamling for en periode på tre år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder