OPPDATERT: Marit Berger Røsland(H) ble i Downing Street briefet på siste nytt om de spennende brexitforhandlingene. Foto: TORE KRISTIANSEN VG

Avlyste møte med norsk EU-minister

LONDON (VG) Når britene nå har kun tre dager på seg til å redde brexitforhandlingene fra kollaps, må norske statsråder finne seg i å bli dumpet.

 • Nora Thorp Bjørnstad
 • Tore Kristiansen

Artikkelen er over to år gammel

Det planlagte møtet mellom Norges Europaminister Marit Berger Røsland (H) og den britiske brexitministeren David Davis tirsdag formiddag ble nok et offer for brexitforhandlingene.

Dagen etter kollapsen i møtet som skulle sikre at brexitforhandlingene kan fortsette, måtte Norges London-utsendte i siste liten ta til takke med et treff med vise-brexitminister Robin Walker. Denne uken er noe helt utenom det vanlige i skilsmisseoppgjøret.
– Det var britene som foreslo denne datoen, men i ettertid ser vi at det jo var en litt travlere dag enn det de hadde sett for seg, sa en forståelsesfull Marit Berger Røsland til VG i London etter møtet i Downing Street var over.

Siste frist: Fredag

«Travel» er vel det mildeste av ordene som kan beskrive denne uken for den britiske regjeringen. Et treff med Røsland hadde sannsynligvis vært for et pusterom å regne i kaoset som omringer brexitminister Davis Davis nå.

Mandag ettermiddag ble det i ellevte time sammenbrudd i samtalene som Davis og statsminister Theresa May hadde med EUs øverste ledere i Brussel. Møtet, som var forventet å sikre en enighet om viktige punkter i løsrivelsesavtalen med unionen, endte heller med å belyse at partene fortsatt står for langt fra hverandre.

Mens Røsland møtte viseminister Walker, hadde David Davis og Theresa May møter med Torienes støtteparti, de nord-irske unionistene i DUP. May er avhengig av deres støtte i forslagene hun fremmer for EU.

Det var DUPs leder, Arlene Foster, som avbrøt samtalene mellom EU-kommisjonens preisdent Jean-Claude Juncker og May med en telefon der hun gjorde det klart at de ikke ville akseptere en såkalt «norsk løsning», der Nord-Irland alene får full tilgang til EUs indre marked. Nå er det opp til May og Davis å få samarbeidspartiet på gli innen arbeidsuken er omme.

TØFF UKE: Dette er en skjebneuke for statsminister Theresa May. Før fredag må hun sikre at brexitforhandlingene kan gå videre til neste steg. FOTO: REUTERS

Hvis ikke ««tilstrekkelige framskritt» er gjort før fredag, er sannsynligheten stor for at EU på neste toppmøte, den 14.og 15.desember, vil konkludere med at forhandlingene ikke kan gå videre til neste fase. Skilsmisseoppgjøret kan dermed bli satt på pause i månedsvis.

Fikk du med deg? Mens May satt med problemer om til ørene, koste Boris seg med gløgg med norsk minister

I London fikk Europaminister Røsland siste nytt fra forhandlingene fra vise-brexitminister Robin Walker.

– Det fremgår at det er noen uenighetspunkter, hovedsakelig 2-3 av dem, men samtidig gis det inntrykk av de nærmer seg en løsning, fortalte Marit Berger Røsland til VG i London etter møtet i Downing Street var over.

Det mest betente brexit-problemet: Brexit står og faller på denne grensen.

«Exit fra brexit»

I et siste håp om å redde en tilstrekkelig fremgang i brexitforhandlingene, drar de britiske ministerne tilbake til tøffe møter Brussel allerede onsdag, skriver The Times.

Den norske Europaministeren var glad for å likevel få det Røsland beskriver som et «godt og nyttig» møte med Davis´ nummer to, der hun ble forsikret om at rettighetene til de 20.000 norske borgerne som er i Storbritannia vil ivaretas også etter at britene trer ut av unionen.
– Det er klart det er veldig mye som står på spill nå, både med tanke på økonomien og samarbeidet i Europa. Vi har jo fra Norges side uttalt at vi mener at Storbritannia hadde vært tjent med å forbli medlemmer, men nå må vi jobbe med å heller sikre et best mulig samarbeid britene etter brexit, sa Røsland til VG i London.

For enkelte er kampen langt fra over. Tirsdag kveld denne uken møtes 300 prominente EU-tilhengere i det femstjerners hotellet Carlton Tower hotel til middag og taler fra kjente politikere fra «Remain»-leiren. Kvelden er døpt «Exit fra Brexit», og fra scenen vil det redegjøres for hvilke muligheter Storbitannia har for å trekke seg fra hele Brexit.

FIKK IKKE TREFFE DAVIS: Europaminister Marit Berger Røsland (H) måtte ta til takke med et treff med vikaren til brexit-minister David Davis under sitt møte i London tirsdag. Foto: TORE KRISTIANSEN, VG

OPPDATERT: Marit Berger Røsland(H) ble i Downing Street briefet på siste nytt om de spennende brexitforhandlingene. Foto: TORE KRISTIANSEN, VG


Derfor er brexit viktig for deg: Åtte konsekvenser for Norge

Les også

 1. Boris lot sjefen ta oppvasken - koste seg med norsk jul

  LONDON( VG) Mens statsminister Theresa May sto skolerett i Brussel, drakk en tilsynelatende bekymringsfri…
 2. Theresa May i skjebnesvangre Brexit-møter

  Mandag møter Storbritannias statsminister Theresa May EU-lederne. Dagens forhandlinger som kan avgjøre Brexit-avtalens…
 3. Mayday for May

  PARIS (VG) Mens hun basker med sexskandaler og statsråder som går, er presset enormt på Storbritannias Theresa May for…
 4. Sky News: Britiske UD-ansatte advarte mot Boris Johnson

  PARIS/OSLO (VG) Sentrale folk i britisk UD advarer utenlandske regjeringer mot å høre på hva utenriksminister Boris…
 5. Hemmelig Brexit-avtale kan utløse konservativ lederstrid

  Den konservative London-avisen The Telegraph mener å vite at Storbritannia og EU i prinsippet er blitt enige om et…
 6. Brexit står og faller på denne grensen

  PARIS (VG) Theresa May har garantert irene at det ikke vil bli noen potensielt fredsforstyrrende «hard» grense mellom…

Mer om

 1. Brexit

Flere artikler

 1. Boris lot sjefen ta oppvasken - koste seg med norsk jul

 2. Brexit: May kjemper alene

 3. Beske Brexit-realiteter

 4. Teselskap for å redde brexitavtalen: May og Juncker kom ikke i mål

 5. Nord-Irland tilbudt «norsk» løsning - da bråstoppet brexit-møtet

Fra andre aviser

 1. Erna Solberg besøker Theresa May

  Aftenposten
 2. Storbritannias utenriksminister går av

  Fædrelandsvennen
 3. «En super avtale»: Johnson har ankommet feiring i Brussel. Men lykkerusen kan bli kortvarig.

  Aftenposten
 4. EU og Storbritannia gjør seg klar til handelssamtaler 

  Fædrelandsvennen
 5. Gjør klar for brexit-finalen. Et drama i tre akter. Og et ekstranummer som kan gi verre skader enn dette.

  Aftenposten
 6. Mannefall i May-regjeringen – trues med mistillit

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder