TERRORHANDLING: Ifølge nyhetsbyrået Polaris viser bildet til venstre Akayed Ullah etter terrorangrepet. Foto: POLARIS/REUTERS

Dette vet vi om gjerningsmannen i New York

Gjerningsmannen bak bombeangrepet i New York har bodd i USA i flere år, og har blant annet hatt tillatelse til å arbeide som sjåfør.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Politiet har utpekt 27 år gamle Akayed Ullah som gjerningsmannen. Han skal ha hatt en rørbombe festet til kroppen med borrelås og strips da han midt i morgenrushet mandag utløste eksplosiver i en undergang ved bussterminalen Port Authority, nær Times Square sør på Manhattan i New York.

Rørbomben eksploderte bare delvis, og 27-åringen ble sendt til sykehus med alvorlige skader i overkroppen og på hendene. Ytterligere tre personer ble lettere skadet i terrorforsøket.

Her er det vi hittil vet om 27-åringen:

Kom til USA i 2011: Amerikanske myndigheter bekrefter at han kom til USA fra Bangladesh på et familievisum i 2011, før han senere fikk permanent opphold. Ifølge CBS News kom han sammen med sine foreldre og tre søsken. CNN skriver at han bor i New York-bydelen Brooklyn i samme leilighetskompleks som sin ene bror.

Ifølge Reuters bekrefter en politisjef i Bangladesh at Ullah ikke har rulleblad i Bangladesh, og at han sist besøkte hjemlandet i september. 27-åringen skal være fra Chittagong-området sørvest i landet.

Mulig motiv: Ifølge CNN skal gjerningsmannen ha fortalt til etterforskere at han gjennomførte angrepet på grunn av «Israels nylige handlinger på Gazastripen». Det er uklart akkurat hva han sikter til, men i helgen har det vært flere israelske luftangrep mot Gazastripen – samtidig som flere raketter er skutt fra Gazastripen mot Israel. Angrepene kommer i kjølvannet av USAs beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Inspirert av IS? Nyhetsbyrået AP siterer ikke navngitte politikilder på at gjerningsmannen var inspirert av IS, men at han tilsynelatende ikke hadde noen direkte kontakt med gruppen.

– Han kom med noen uttalelser, men vi kommer ikke til å si noe om det nå, sier politimester O'Neill på spørsmål fra pressen om gjerningsmannen har hevdet å være tilknyttet IS.

Hjemmelaget rørbombe: Ifølge AP ble bomben antent ved hjelp av julelys, fyrstikker og et ni-volts batteri. Røret var fylt med eksplosivt pulver, men fungerte ikke som planlagt. Politiet mener han mest sannsynlig fant oppskriften på internett. Han skal også ha opplyst til politiet at han lagde den eksplosive innretningen på arbeidsplassen sin, melder CNN. Det er ikke kjent hvor han jobber.

Jobbet som sjåfør: Ifølge CBS News og CNN hadde han fra 2012 til 2015 lisens til å jobbe som sjåfør av taxier og limousiner i New York. Lisensen ble ikke fornyet da den utløp i mars 2015.

Familien fordømmer: I en uttalelse natt til tirsdag norsk tid sier familien til 27-åringen at de er «knust» og «svært triste» for lidelsene som angrepet har forårsaket, skriver AP.

SKAL HA BODD I BROOKLYN: Politiet gjennomsøkte en adresse i Flatbush-området i bydelen Brooklyn mandag. Ifølge anonyme politikilder skal gjerningsmannen ha bodd her. Foto: Stephanie Keith AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder