SPLITTET BY: I Jemens hovedstad Sana kjemper nå tidligere allierte om kontrollen. Foto: AFP

Saudi-Arabia bomber Jemen for å støtte landets ekspresident

I Jemens hovedstad Sana foregår det kraftige gatekamper. Nå rystes byen også av massive flyangrep, melder flere medier.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Jemens hovedstad Sana har vært åsted for kraftige gatekamper etter at alliansen mellom den sjiamuslimske houthi-militsen og landets ekspresident Ali Abdullah Saleh har slått sprekker.

Bakgrunn: Kraftige gatekamper mellom tidligere allierte i Jemens hovedstad.

Nå rystes også hovedstaden av massive flyangrep. Den saudiledede militærkoalisjonen som har kjempet for å drive ut houthi-militsen skal ha gjennomført flyangrep for å støtte Saleh, nå som han har vendt seg mot houthiene, melder lokale medier, ifølge Reuters.

Den Saudi-Arabiske bombekampanjen gjør situasjonen i Jemen til et massivt humanitært mareritt-scenario, skriver Buisness insider.

Flyangrepene, som den saudiledede koalisjonen antas å stå bak, var rettet mot mål ved flyplassen i Sana og innenriksdepartementet i landet, som begge kontrolleres av Houthi-militsen, skriver NTB.

Krisen i Jemen: – Mat og forsyninger blokkeres fortsatt.

FN ber om våpenhvile

Innbyggere i Sana sa søndag at 12 sivile i de nordlige delene av Jemen ble drept i et flyangrep, ifølge Jordan Times. Dette er ikke offisielt bekreftet.

Den saudiarabiske TV-kanalen Al Arabiya rapporterte ifølge avisen søndag om at et fly fra koalisjonen hadde slått ned på houthi-baser sør i Sana, men kom ikke med flere detaljer.

Strammer jerngrepet i Saudi-Arabia: Trapper opp ordkrigen med Iran

FNs generalsekretær António Guterres har gått hardt ut mot Saudi-Arabia og har omtalt krigen som «tåpelig». Søndag ba han «alle parter stanse alle angrep i luften og på bakken», ifølge NTB.

Lederen for FNs hjelpearbeid i landet, Jamie McGoldrick uttrykte bekymring for utviklingen i en Twitter-melding, skriver nyhetsbyrået.

MILITS: Houthi-opprørerne er nå i full konflikt med sin tidligere allierte, ekspresident Saleh. Foto: Khaled Abdullah Reuters

Åpen for forhandlinger

En koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i 2015 til krig mot den lokale houthi-militsen i Jemen, som tok kontroll over hovedstaden Sana i september 2014. Houthiene har vært alliert med den tidligere presidenten Saleh, som ble avsatt i 2011, fra 2015 frem til for få dager siden.

Lekket FN-rapport: Saudi-ledet koalisjon ansvarlig for drap på nær 700 barn i Jemen.

Ifølge flere internasjonale medier rapporterer innbyggere om at gruppen som er lojale til Saleh foreløpig har tatt overhånden i gatekampene. Lørdag sa Saleh i en TV-sending at han er åpen for samtaler med Saudi-Arabia.

Det viktigste for Saudi-Arabia, hevder de, har vært å drive ut houthi-opprørene av Jemen, og skape stabilitet i nabolandet som også ligger ved den viktige inngangen til Rødehavet. De mener houthi-militsen er direkte støttet av Iran.

I en pressemelding lørdag roste den Saudi-ledede koalisjonen i Jemen Saleh for å ha «tatt ledelsen» i konflikten, meldte Al Jazeera.

– Valget til GPC (Salehs parti, journ.anm.) om å ta ledelsen, og deres valg om å ta siden til sitt folk, vil frigjøre Jemen fra militser lojale til Iran, skrev koalisjonen i en pressemelding.

Det spekuleres i om Saleh vil prøve å få til en avtale der noen av hans familiemedlemmer kan styre sammen med den nåværende presidenten.

Samtidig herjer en akutt sultkatastrofe i Jemen. En Saudi-Arabisk blokade av landet har ført til at titusener av mennesker er uten tilgang på mat.

SKIFTET LINJE: Tidligere president Ali Abdullah Saleh snur ryggen til houthi-militsen, og vender seg i stedet mot Saudi-Arabia for forhandlinger. Foto: Mohammed Huwais AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder