MISNØYE: Frances Alexander og Nigel Spears viser sin misnøye med at Storbritannia skal bryte med EU, utenfor parlamentet i London onsdag ettermiddag. Foto: Alf Bjarne Johnsen

Britisk topp-politiker bekrefter: EØS er vår plan B

LONDON (VG) Medlemmer av det britiske Underhuset jobber med forslag om å melde Storbritannia inn i EØS-avtalen. Det kan bli fremmet om kort tid, hvis Theresa Mays Brexit-avtale blir nedstemt.

 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over ett år gammel

11.desember skal Underhuset stemme over May’s Brexit-avtale med EU.

– Jeg tror den faller. Den har ingen mulighet til å bli vedtatt, sier George Freeman, konservativt medlem av Underhuset, til VG.

Politisk krise

– Vi er i en politisk krise, og over blokkgrensen er mange enige om at vi må handle. Britisk medlemskap i EFTA og EØS-avtalen er hyllevare og det virker. Jeg arbeider hardt sammen med andre parlamentsmedlemmer for å danne flertall før EØS, om Theresa Mays brexit-avtale faller, sier Freeman.

Han er medlem av Underhuset for May’s konservative parti. Freeman var vitenskapsminister i David Camerons regjering, og har tidligere ledet Theresa May’s rådgivergruppe.

– Vi er en voksende gruppe representanter fra alle partier som jobber med en plan B i Underhuset. Vi er ikke der ennå, men vi står sammen om å respektere folkeavstemningen, 52 prosent for brexit og 48 som ville bli i EU. Vi skal melde oss ut av EU politisk, men fortsatt ha tilgang til det indre markedet, sier Freeman.

les også

Mener Norge kan redde britene fra katastrofe-brexit

Søreide til London

Torsdag formiddag kommer den norske utenriksministeren Ine Eriksen Søreide til London for å møte den britiske utenriksministeren Jeremy Hunt. EØS og Brexit er det naturlige temaet, og Eriksen Søreide skal også møte Brexit-minister Stephen Barclay og europaminister Alan Duncan.

PRO EØS: George Freeman, konservativt medlem av Underhuset, jobber med en EØS-løsning som han håper kan få flertall når Brexit-avtalen til Theresa May har falt. Foto: Alf Bjarne Johnsen

En EØS-lignende avtale var det første EU tilbød Theresa May da de starter brexit-forhandlingene. May avviste blankt ideen. Med Freemans opplegg kan hun bli tvunget tilbake til Brussel og nye forhandlinger.

Storbritannia trenger både EUs godkjenning og grønt lys fra EFTA–landene Norge, Island og Liechtenstein for å komme inn.

EØS virker

Mens EØS-motstanden vokser i norsk fagbevegelse, omfavnes den av mange i London:

– Hva er det med EØS som frister dere?

– EØS er vel etablert. Og den virker, sier George Freeman.

– EFTAs makt vil bli større, for Norge og de andre landene. Vi er jo europeere, husk at en hel generasjon briter falt i første verdenskrig på kontinentet. Vi har så mye til felles, og vi har ikke råd til at populistene skal ødelegge det beste med europeisk samarbeid.

– Selv om EØS-avtalen var ment midlertidig for land på vei inn i EU, er EFTA en ytre krets rundt EU med de samme verdiene og behovet for samhandel og sikkerhet, men samtidig fri til å bestemme selv på områder som landbruk og fiske, legger han til.

les også

Kommentar: Brexit-tragedien

Tror hun taper

George Freeman har ingen tro på at Theresa May får flertall for sin avtale når den kommer til avstemning i Underhuset 11.desember.

– Motstanden er for stor. Så med mindre det skjer et politisk under, så taper hun. Ansvarlige politikere må finne en plan B, sier han.

– Vil du stemme imot?

– Jeg er fryktelig i tvil, sier Freeman.

les også

Nå begynner Mays jobb med å selge inn brexit-avtalen til britene

Vare i generasjoner

– På den ene siden har vi ansvar for å styrke vår statsministers autoritet. Men samtidig mener jeg avtalen ikke er god nok. Den er midlertidig, og vi risikerer å bli EUs slemme partner. Dette er ingen varig løsning.

– Noen sier at den «norske» løsningen skal være midlertidig, mens dere forhandler om en endelig utgang?

– Jeg mener ikke det. Jeg ser for meg at EØS-avtalen skal vare i generasjoner. Det er en trygg havn for landene. Forpliktelser til åpne markeder, men frihet til å lage handelsavtaler med resten av verden, svarer George Freeman.

les også

Britiske statsråders plan B: Ut av EU, men inn i EØS

Verre enn Suez-krisen

Han legger til at alternativet en «hard brexit» uten avtale, vil føre til en større krise for Storbritannia enn Suez-krisen i 1956:

– Suez-krisen var et stort politisk nederlag for kolonimakten. Nå risikerer vi at Nord-Irland rakner, og at kanskje Skottland rakner. Begge de store partiene revner, og tilliten til det politiske systemet er hardt skadet, sier George Freeman.

PS: Under VG-intervjuet på Freemans kontor i parlamentet, melder nyhetsbyrået Reuters at statsminister Erna Solberg (H) sier Norge kan støtte et britisk EFTA-medlemskap, dersom britene ønsker det.

– Fantastiske nyheter! Det må jeg dele på Twitter med en gang, sier Freeman.

Good news on a potential Plan B as Norway PM signals openness to UK in #EFTA. @efta4uk 🚩UPDATE 🚩 Norway may help find solutions if Britain seeks to join EFTA -PM Reuters https://t.co/NUYMfOzEbu

— George Freeman MP (@GeorgeFreemanMP) November 28, 2018

Les også

 1. Dette betyr brexit-avtalen for Norge

  Kamp om oppmerksomheten både i EU og i Storbritannia, samt en ny måte å løse tvister og konflikter på.
 2. Angriper Brexit-avtalen: «EØS er blitt en fotnote på linje med Ukraina og Tyrkia»

  Brexit-avtalen mellom EU og Storbritannia er ikke god nok til å ivareta norske interesser, ifølge jus-professor Mads T.

Mer om

 1. Brexit
 2. Storbritannia
 3. Efta
 4. Theresa May
 5. Erna Solberg
 6. Ine Marie Eriksen Søreide

Flere artikler

 1. Britenes utenriksminister: Avviser «Norway»-avtale

 2. Brexit-nederlag for Theresa May: Må lage plan B for EU-bruddet

 3. Brexit utsettes etter May-kunngjøring

 4. Brexit-tragedien

 5. May tilbyr seg å gå av for å redde brexit

Fra andre aviser

 1. – Det konservative partiet står midt i en politisk borgerkrig

  Bergens Tidende
 2. Fredag skulle de forlate EU, ta kontrollen tilbake og feire friheten. Hvorfor gikk det så galt?

  Aftenposten
 3. Leder: Sannhetens time for britene

  Fædrelandsvennen
 4. Fire brexit-forslag stemt ned i Underhuset

  Fædrelandsvennen
 5. Brexit-krisen dypere enn noengang: Ingen forslag fikk flertall i kveldens avstemnings-bonanza.

  Aftenposten
 6. «Norsk modell» kan løse brexitkaoset

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no