Nye bilbomber og drapstrusler i Irak

Minst 23 mennesker ble drept i en ny bilbombeeksplosjon i Irak lørdag, samtidig som kidnappere truet med å drepe tre vestlige gisler.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

BLODIG DAG I IRAK: En såret mann blir fraktet til sykehuset i Baquba, etter at en bilbombe såret flere elever ved det tekniske instituttet i Bagdad. I Kirkuk er minst 23 drept etter at en bilbombe gikk av i morgentimene. Foto: Reuters

Bilen kjørte gjennom tre veisperringer før den nådde den ytre porten til hovedkvarteret og eksploderte. De fleste av de drepte og sårede var rekrutter som sto oppmarsjert utenfor basen.

Sykebiler kom i full fart til åstedet, og politiet avfyrte våpen i lufta i kaoset som oppsto etter angrepet. Et lokalt sykehus opplyste at det var 16 sårede i tillegg til de drepte.

Angrepet er det andre større angrepet i oljebyen Kirkuk denne måneden. 4. september ble 17 mennesker drept av en bilbombe utenfor en politistasjon i byen.

Unge rekrutter til nasjonalgarden og politiet er ofte mål for terrorangrep når de stiller seg i kø utenfor baser og politistasjoner i håp om arbeid.

Drapstrussel mot gisler

Lørdag truet også en gruppa som har bortført to amerikanere og en brite i Irak, med å drepe de tre gislene om ikke de kvinnelige fangene i to fengsler løslates, ifølge TV-kanalen Al-Jazeera.

Tawhid- og Jihad-gruppa som mistenkes for å tilhøre den angivelige al-Qaida-lederen Abu Musab al-Zarqawi, krever at alle kvinnelige fanger i fengslene Abu Ghraib og Umm Qasr skal løslates innen 48 timer.

Trusselen om å drepe gislene innen to døgn blir framsatt på en video der gislene blir vist med bind for øynene og en pistol mot hodet. Videoen ble vist på Al-Jazeera lørdag.

De tre gislene så ut til å fortelle hvem de var, men stemmene var så lave at det ikke var mulig å høre hva de sa. De hadde på seg vanlige klær og så ut til å være ved god helse.

De to amerikanerne Jack Hensley og Jack Armstrong og briten Kenneth Bigley ble bortført torsdag fra sitt hus i det velstående nabolaget Mansour i Bagdad.

Skoleelever såret

I et annet angrep lørdag ble ni skoleelever såret da en granat rammet en gruppe elever og foreldre ved en skole i Baquba nord for Bagdad.

Angrepet fant sted mens elevene og deres foreldre hadde samlet seg utenfor porten til den tekniske skolen i sentrum av Baquba i påvente av eksamensresultater.

Baquba har vært en av mest urolige byene i Irak siden den amerikanske invasjonen i fjor. Så sent som tirsdag ble 14 politimenn drept da bilene deres ble beskutt av væpnede menn.

Lørdag slapp også en ledende oljedirektør unna med livet i behold da væpnede menn angrep bilkortesjen hans i Mosul med granater og raketter.

Men fem av livvaktene til Mohammed Ahmed Zebari, som er sjef for oljeprodukter i oljeministeriet i Mosul, ble drept.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder