KAOS: Det er kaotiske tilstander i Phuket rapporterer flere nordmenn til VG Nett. Bildet viser biler som ligger strødd rundt etter å være tatt av flodbølgen. Foto: VG-tipser

Turister tatt av dødsbølger

Nordmenn fanget i dramaet på Thailands turistperle

(VG Nett) Utenlandske turister er blant de mange ofrene etter at et undersjøisk gigantjordskjelv har utløst store dødsbølger mot Thailands mest kjente turiststed.

  • Morten Øverbye
  • Geir Terje Ruud
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

De enorme dødsbølgene som traff Phuket, dro med seg minst fire utenlandske utenlandske turister tilbake på havet, ifølge meldinger på statlig radio. Nordmenn i området skriver til VG Nett at bølgene var flere meter høye.

- Per nå er fire utenlandske turister savnet og vi driver søk etter dem, sier viseguvernør Pongpao Ketthong på Phuket.

- Mange turister ble dratt ut på havet, men vi vet ikke nøyaktig hvor mange, sier redningsarbeideren Mongkol Ketsunthorn til radiostasjonen.

Lokalavisen Phuket Gazette rapporterte fra tidlig søndag morgen om den dramatiske hendelsen i ferieparadiset.

Turistperlen Phuket utenfor Thailands sørvestre kyst er hardt rammet etter naturkatastrofen som slo til tidlig om morgenen 2. juledag.

Et 30-talls båter med turister skal ha vært ute på havet da flodbølgen rammet, melder nyhetsbyrået AP.

Nordmenn berørt

Det kan være over 3000 nordmenn i området som er rammet. Norske turister forteller til VG at da de kom i land i Krabi i morges, fiokk de beskjed om å løpe opp i høyden, bort fra havnen.

RASERT: Deler av Phuket ble sterkt ødelagt av flodbølgen, viser bildet som et tatt fra helikopter søndag morgen. Foto: REUTERS

- Det er flere som er berørt av det. Det er veldig mange nordmenn på ferie i området, særlig i Phuket. Ambassaden i Bangkok jobber med å få en oversikt situasjonen nå. I løpet dagen vil vi også få oversikt også over andre områder i Asia som er rammet av uværet, sier Cathrine Andersen i UD til VG Nett.

- Situasjonen er uoversiktlig. Det er vanskelig å komme fram til våre kontakter, fordi mange steder er telefonlinjene brutt. Dessuten forlater folk området for å komme seg unna, sier Andersen.

Hun tror det vil ta noe tid før Utenriksdepartementet har skaffet seg de nødvendige informasjoner.

Verken Star Tour, Ving eller Saga har fått melding om noen skadde.

Flere asiatiske land melder om store dødstall etter flodbølgene. Sri Lanka og India skal være de hardest rammede, med flere tusen døde.

Fire turister er bekreftet omkommet og flere andre er savnet etter at de ble tatt av kjempebølgene som slo inn mot Phuket ved 08-tiden lokal tid.

Ved siden av at det er omkomne i Phuket er det meldt om døde i Songhkla, Krabi, Phang Nga og Surat Thani.

-Vi vet ennå ikke hvordan turistene, som oppholdt seg på en populær strand, omkom, sier Sorat Susaeng fra Thailands helsedepartement til AP.

Bølgene som slo inn mot Phukets idylliske strender, var opptil fem meter høye. De ble utløst av et voldsomt undersjøisk jordskjelv på 8,9 på Richters skala, et stykke utenfor den indonesiske øya Sumatra.

- Dette er sjeldent. Jeg kan ikke huske sist vi hadde et skjelv på 8,9. Vi har hatt elleve skjelv over 8 siden 1990, men dette er blant de største, sier Jan Fyen ved Norsar til VG Nett.

En norsk turist sier til VG Nett at han snakket med en lokal kvinne som fortalte at mannen hennes var ute med fiskebåten sin da flodbølgen slo inn mot land. Tre-fire timer senere har hun ennå ikke sett ham.

Skjelvet har utløst flodbølger og skapt katastrofetilstander i flere asiatiske land.

Både i India, Sri Lanka, Indonesia og Thailand er det foreløpig meldt om tilsammen flere hundre omkomne etter jordskjelvet og flodbølgene.

(VG Nett kommer med mer.)

Informasjon om skjelvet fra USGS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder