Stormet huset til al-Sadr

(VG Nett/NTB) Amerikanske styrker stormet torsdag huset til den sjiamuslimske opprørslederen Moqtada al-Sadr i sentrum av Najaf.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Sjialederen forlot trolig huset sitt etter sammenstøt mellom politiet og medlemmer av Mehdi-militsen onsdag kveld, i følge AP.

Eksplosjoner og skudd

Amerikanerne har stengt innfartsveiene til sentrum av byen, men har sagt at de ikke skal rykke inn i Imam Ali-moskeen og de andre helligdommene der Sadrs Mehdi-milits har barrikadert seg. Men innbyggere kunne torsdag fortelle om eksplosjoner og skudd i området rundt moskeen.

Tusenvis av sivile flyktet torsdag fra nabolagene i sentrumetter angrepet på den sjiamuslimske militsen i byen som startet torsdag morgen.

Allawi under press

Opptrappingen av kampene i Irak har ført til massive protester og økt press på statsminister Iyad Allawis koalisjonsregjering.

165 mennesker er drept og 600 andre såret i Bagdad, Najaf og Kut det siste døgnet.

Irakiske myndigheter kaller kampene rundt Najaf som har pågått de siste åtte dagene, for en sammensvergelse, og Allawi krever nå at de sjiamuslimske opprørerne i Najaf legger ned våpnene og forlater den hellige byen.

- Dette er en krig mot Irak og det irakiske folket. Dette er en sammensvergelse, sa innenriksminister Falah al-Naqib på en pressekonferanse i Bagdad torsdag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder