Kerry leder presidentracet

(VG Nett) Demokratene jubler igjen. John Kerry har et knepent overtak på president George W. Bush i de siste meningsmålingene.

ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

JUBLER: Presidentkandidat John Kerry sammen med visepresidentkandidat John Edwards på demokratenes nasjonalforsamling tidligere i år. Foto: Thomas Nilsson

Men ledelsen er knapp og enda mindre dersom man tar med konkurransen fra den mer liberale presidentkandidaten Ralph Nader.

Kerry leder an med 49% av stemmene, Bush har sunket til 46% og Nader har 2%. Meningsmålingen viser en dramatisk endring fra før debatten, da president Bush ledet med et par prosent i de fleste målingene.

Debatten ble sett av tre fjerdedeler av USAs registerte stemmende, og Kerry kom ut noe bedre enn Bush i debatten.

Newsweeks meningsmåling viser at Kerry ble oppfattet som klarere, mer intelligent og mer likandes enn som motkandidat i debatten.

Seieren i debatten er gode nyheter for demokratene, som har slitt med dårlig oppslutning etter en svertekampanje fra selvstendige republikanske grupper.

Påstandene som ble fremsatt i en serie TV-reklamer ble tilbakevist, men da var skaden allerede gjort og president Bush gikk forbi Kerry på meningsmålingene.

Klar innenriksseier

Fra før tror de fleste av USAs registerte stemmere at Kerry er den beste personen til å lede USAs økonomi og innenrikspolitikk.

Hele 52% mener Kerry er mannen for å redde USAs økonomi, bare 39% mener Bush kan gjøre den samme jobben.

Republikanernes medieapparat har gått på høygir for å vise frem en økning i antallet jobber den siste tiden, men sliter med å ta igjen tapene fra nedgangen før og etter 11. september 2001.

Irak viktigere

Flere velgere mener at Irak kommer til å avgjøre deres stemme. En femtedel kommer til å avgi sin stemme basert på hva de synes om kandidatenes holdning til Irak.

For kort tid siden var kun 15% like standhaftige i sitt Irak-synspunkt. Det er gode nyheter for Kerry. Også Kerrys hint om mulige planer fra den sittende regjeringen om å innføre verneplikt i krigstid gjør at flere velger å stemme demokratisk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder