VERSTE NOENSINNE: - Dette er trolig den største utfordringen på forsyningsfronten møtt i noen hjelpeoperasjon, sier Mia Turner i Verdens matvareprogram. Foto: Reuters

Egeland: - Verre enn etter tsunamien

Situasjonen for ofrene etter jordskjelvet i Pakistan er verre enn situasjonen etter tsunamien i det sørlige Asia i fjor, sier FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Egeland gjorde det torsdag klart at mangelen på penger til hjelp til ofrene for jordskjelvet gjør at situasjonen er mye mer desperat enn etter tsunamien.

- Dette er ikke nok. Vi har aldri opplevd et så stort logistisk mareritt noensinne. Vi trodde ikke det kunne bli verre enn etter tsunamien, men dette er blitt verre enn det, sa Egeland.

- Dette er trolig den største utfordringen på forsyningsfronten møtt i noen hjelpeoperasjon, sier Mia Turner fra Verdens matvareprogram.

- Situasjonen er meget skremmende i landsbyene. Du får følelse av en nød som man ikke har kjent før, ikke engang etter tsunamien, sier hun.

Selv om det offisielle antallet omkomne på vel 50.000 fortsatt er langt lavere enn etter tsunamien, ventes tallet å stige betydelig.

FNs generalsekretær Kofi Annan kom onsdag kveld med en dramatisk appell til verden om å øke støtten for å hindre en ny bølge av omkomne blant jordskjelvofrene.

- Det trengs en umiddelbar og eksepsjonell opptrapping i den globale hjelpeinnsatsen for å støtte arbeidet til Pakistans myndigheter, sa Annan. Han ba spesielt organisasjoner som NATO og Den islamske konferanseorganisasjonen (OIC) om å mobilisere hjelp fra sine medlemsland.

Dødstallet er nå satt til 47.723 mennesker. UNICEF advarer om at 10.000 barn kan dø av kulde, sult og sykdommer dersom ikke hjelpearbeidet trappes opp raskt.

- En ny, massiv bølge av dødsfall vil inntreffe hvis vi ikke øker innsatsen nå, sa Annan

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder