Frykter fugleinfluensa i Sverige

(VG Nett) Svenske myndigheter frykter at fugleinfluensaen har nådd landet etter at et titall ender ble funnet døde i Eskilstuna lørdag.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Prøvene fra endene ble ifølge Aftonbladet klare ved 17-tiden lørdag ettermiddag, men hva disse sier er ikke gjort offentlig ennå.

Klokken 18 satt den veterinærmedisinske ledelsen i møte med Jordbruksverket.

- Ved 17-tiden kan det bli klart om det handler om et H5-virus, det vil si fugleinfluensa, sa jourhavende veterinær Gunilla Hellgren tidligere i ettermiddag.

Statens veterinærmedisinske institutt fortsatte testingen ved 19-tiden lørdag og ifølge ansvarlige ved instituttet kan resultatene fra testene drøye til søndag.

Om det som tok livet av endene viser seg å være fugleinfluensa, kan det drøye enda en uke før man vet om viruset er farlig for mennesker.

- Vi vet ganske snart om det er en aggressiv eller mild variant. Det er det viktigste, sier virusekspert Bernt Klingeborn til Aftonbladet.

Egen ekspertgruppe
Svenske myndigheter har fryktet at smitten vil spre seg til Sverige etter at det ble påvist fugleinfluensa i Tula-regionen i Russland.

Trekkfugler fra dette området kommer daglig til Sverige.

En egen svensk ekspertgruppe jobber døgnet rundt med å hindre et utbrudd, ifølge Expressen.

I tillegg til Russland har fugleinfluensaen blitt påvist både i Romania, Tyrkia, Kroatia og Storbritannia den siste uken.

Som et forebyggende tiltak mot det dødelige viruset ble det fredag innført forbud mot utegående fjærkre i 11 fylker i Norge fredag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder