Nasjonalmuseet i Rio totalskadet i brann

Nasjonalmuseet i Brasil gikk søndag opp i flammer. Det er ikke meldt om skadde i brannen. – En tragisk dag for Brasil, sier president Michel Temer.

mette.bjorberg.estep@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Museet var stengt da brannen brøt ut i 19.30-tiden lokal tid søndag, og ingen var i bygningen, ifølge brannvesenet. Museet ligger i Rio de Janeiro, like ved fotballstadionet Maracanã.

Årsaken til brannen søndag kveld er foreløpig ikke kjent. TV-bildene viser hvordan flammen sluker bygningen mens brannmannskapene forsøker å få kontroll.

Flammene spredde seg raskt ettersom det er mye brennbart materiale inne i bygget, ifølge brannvesenet. Om lag fem timer etter at brannen brøt ut, var den fortsatt ikke slukket

BRANN: Det brasilianske nasjonalmuseet i brann i Rio de Janeiro. Foto: AP

De 80 brannfolkene som deltar i slukningsarbeidet hadde imidlertid flammene «omtrent under kontroll», ifølge brannvesenet.

Sammen med ansatte ved museet kjemper de en desperat kamp for å redde noen av historiske gjenstandene

– Tragedie

Museet ble grunnlagt i 1818 av kong Johan VI av Portugal og er det viktigste i Brasil, med landets mest verdifulle eiendeler.

Mer enn 20.000 gjenstander skal ha vært på utstilling eller lagret i museet, inkludert samlinger fra konge- og keiserfamiliene i Portugal, historiske samlinger fra arkeologisk og antropologisk arbeid.

Selv om de fortsatt kjemper for å redde gjenstander, slår myndighetene allerede fast at mesteparten av museets innhold har gått tapt.

DESPERAT KAMP: Det kjempes en desperat kamp for å redde nasjonalskatter fra brannen. Foto: Leo Correa / AP / NTB scanpix

– Dette er en tragisk dag for Brasil. 200 år med arbeid og forskning og kunnskap er gått tapt, sier president Michel Temer i en uttalelse.

– Det er umulig å beregne hvor store verdier som har gått tapt, legger han til.

Museumsdirektøren betegner brannen som en kulturell tragedie.

Historisk

På museet var det kunst og gjenstander fra gresk-romersk tid og Egypt, i tillegg til de eldste menneskelige levningene som noen gang er funnet i Brasil, det om lag 11.500 år gamle skjelettet til den paleo-indiske kvinnen «Luzia».

Museet huset også skjelettet av en dinosaur funnet i regionen Minas Gerais, og den største meteoritten som noen gang er funnet i Brasil. Den har fått navnet «Bendego» og veide 5,3 tonn.

Gjenstander fra nærmere 400 år med brasiliansk historie, fra portugiserne ankom området på 1500-tallet til republikken Brasil ble grunnlagt i 1889, var også lagret der.

– Sinne

Luiz Fernando Dias Duarte, visedirektør ved museet, sier han er «motløs og særs forbannet» over at museet har brent ned.

Museet har tilknytning til Det føderale universitetet i Rio de Janeiro, og de siste årene har myndighetene kuttet i bevilgningene.

Duarte anklager myndighetene for å ha forsømt museet over lengre tid, og sier det aldri har fått den oppmerksomheten det burde hatt.

– Vi kjempet for flere år siden, med flere ulike regjeringer, om å få ressurser til å ta ordentlig vare på alt som ble ødelagt i dag, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder