Utrolig jevnt i svensk valgthriller – dette avgjør hvem som vinner

STOCKHOLM/OSLO (VG) Valgdagen er over, men det er på ingen måte avgjort hvem som skal styre Sverige.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Ingen av de tradisjonelle blokkene fikk flertall og over 50 prosent av stemmene i Riksdagen. Dermed kan det ligge an til en stillingskrig og hestehandel om hvem som skal få makten i Sverige.

For å velges, kan en svensk statsminister nemlig ikke få flertallet i Riksdagen mot seg.

Først – valgresultatet:

 • SD lå tidlig på kvelden an til å bli Sveriges nest største parti, men tapte den posten til Moderaterna:
 • Det er veldig lite som skiller de to hovedblokkene, De rødgrønne og Alliansen, og fintellinger de neste dagene kan avgjøre mandatfordelingen:

Dette skjer videre

 • Selv om den rødgrønne blokken skulle få flest stemmer, kan Stefan Löfven bli kastet som statsminister. Han er nemlig avhengig av støtte fra SD, eller noen av partiene i høyre-blokken, for å få flertall i en statsministervotering.
  – Noen av partilederne må bryte med de sa før valget, sier Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppeleder i Riksdagen, til VG.
 • Stefan Löfven gikk ikke av på valgnatten. Men han skal i løpet av de neste to ukene avgjøre om han vil sitte videre eller gå av som statsminister.
 • Og det kan ta tid å finne ut hvilken blokk som egentlig vant valget. Det er så jevnt at det endelige resultatet muligens ikke er klart før onsdag. Da kommer flere titusen stemmer fra svensker i utlandet inn. SVT anslår at 50–60.000 stemmer fortsatt skal telles.

Dette skjer om Löfven blir sittende:

 • Om statsministeren velger å bli sittende etter valget, skal det holdes en avstemning om statsministeren innen to uker etter Riksdagen åpner 24. september.
 • Löfven får imidlertid trolig ikke flertall i den avgjørende statsminister-avstemningen i Riksdagen. Det fordi blokken Alliansen i valgkampen har sagt at de vil stemme imot Löfven. For å bli valgt i Riksdagen, kan du ikke få et flertall mot deg.
  – Det blir en Allianse-regjering. Stefan Löfven vil tape voteringen i Riksdagen. Det var viktig at klarte å skyve Sverigedemokraterna tilbake, sier Carl Bild til VG
  Statsminister Stefan Löfvens blokk består i dag av Socialdemokraterna (S) og Miljøpartiet (MP), med Venstrepartiet (V) som støtteparti. Socialdemokraterna har sagt nei til å forhandle med SD om flertall.
les også

Skuffende seier for Sverigedemokraterna

 • Hvis Löfven faller i avstemningen, får Riksdagens talsmann (svenskens versjon av en stortingspresident) i oppdrag å undersøke hvilken partileder som har best forutsetning for å danne regjering.

Om han går av:

 • Hvis Löfven går av starter Riksdagens talsmann (en versjon av den norske stortingspresidenten) arbeidet med å finne en annen statsministerkandidat med en gang. Det mest nærliggende er å peke på Moderaterna-leder Ulf Kristersson. Löfven har imidlertid signalisert at han ikke vil gå av med det første.
 • Riksdagen kan tidligst stemme over en ny statsminister når de åpner 25. september.

Så skjer dette:

 • Om en kandidat faller i den første statsministeravstemningen, har talsmannen tre andre forsøk på å finne en ny statsminister.
 • Om alle fire runder med å finne statsminister mislykkes, blir det lyst ut nyvalg.

Bytter noen side?

Socialdemokraterna kan vinne slik: Hverken Centerpartiet eller Liberalerna har stengt døren for et regjeringssamarbeid med Socialdemokraterna. Det selv om de er med i den såkalte Alliansen, som styrte Sverige frem til 2014 med Moderaterna.

Det skal sies at Centerpartiet riktignok avsluttet valgkvelden med å si at Löfven burde gå av så Alliansen kan styre.

– Om dette holder seg, gir det oss gode muligheter for å fortsette i regjering, med Stefan Löfven som statsminister. Det er det viktigste nå, selv om det krever samarbeid over blokkgrensene, sier Philip Botström, som er leder for det sosialdemokratiske ungdomspartiet SSU, til VG.

Han legger til at det innebærer at de borgerlige partiene som ikke ønsker å gi Sverigedemokraterna innflytelse, må se til Socialdemokraterna for å bidra til en ny regjering.

Moderaterna kan vinne slik: Alliansen kan være avhengig av støtte fra SD om de skal få danne mindretallsregjering. Om SD skal støtte Alliansen, uten å få noe tilbake, må de overtales. Det er to av partiene i Alliansen, Liberalerna og Centerpartiet, veldig skeptiske til.

– Nå høres det ut som om Alliansen er innstilt på om uansett hvordan de siste promillene faller ut, vil de regjere uansett. Da spørs det på hvordan de løser det, med SD, eller om de finner noen blokkoverskridende løsninger, sier den svenske sosionomen og eksstatsråden Lars Leijonborg til Aftonbladet.

Uansett hvilken blokk som får flest stemmer, blir det altså kamp om hvem som blir Sveriges statsminister.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder