Grillet i Kelly-høringen

... men Hoon kan overleve

LONDON (VG) Forsvarsminister Geoff Hoon ble grillet så det luktet svidd.

  • Tore Ulabrand Johansen
ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

Men han overlever trolig hardkjøret etter behandlingen av våpeneksperten David Kelly som begikk selvmord 17. juli.

Det var en taus og alvorlig statsråd som klokken 10.32 lokal tid i går formiddag tok plass i vitneboksen i den såkalte Hutton-høringen. «Aktor» James Dingemans og sjefgranskeren lord Hutton hadde mange spørsmål de ville ha svar på.

Først og fremst måtte forsvarsministeren redegjøre for hvordan det hadde seg at David Kelly, som hadde innrømmet å være kilden til flere kritiske BBC-reportasjer om Irak-spørsmålet, ble navngitt etter en beslutning i departementet.

Rykte

- Departementet... har hatt et visst rykte på seg for uautoriserte briefinger og lekkasjer til journalister. Det virket som om dette var en anledning til å demonstrere at slik uautorisert kontakt ville bli slått hardt ned på, forklarte Geoff Hoon - for lengst utpekt som syndebukk for Kellys selvmord.

Men Hoon benektet at han følte noe personlig ansvar for at våpeneksperten tok sitt eget liv ved å skjære over den ene pulsåren slik at han blødde i hjel.

Ministeren gjorde i stedet et poeng av at David Kelly støttet den britiske regjeringens politikk overfor Irak, som endte med åpen krig. Kelly kom på eget initiativ til forsvarsminister Geoff Hoon og uttrykte sin støtte, sa Hoon onsdag.

Kelly skal ha kontaktet Hoon i en av forsvarsdepartementets kantiner, og Hoon visste ikke da hvem Kelly var, sa forsvarsministeren i sitt vitneprov.

Forklaringen står i sterk kontrast til tidligere forklaringer i høringen. Allerede i februar skal Kelly ha gitt uttrykk for at hvis det ble krig, så ville han bli funnet død i skogen - fordi han da ville ha løpt fra sine løfter til irakiske embetsmenn.

Bekreftet

Geoff Hoon bekreftet at han etter hvert hadde støttet forslaget om at David Kellys navn skulle offentliggjøres, og at dette var riktig å gjøre.

Flere observatører mener Hoon klarte seg så greit gjennom grillingen i Hutton-høringen at han overlever politisk.

- Jeg tror han kommer til å bli sittende, sa Lewis Moonie, tidligere statssekretær i forsvarsdepartementet etter Hoons forklaring.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder