Trump besøker Mexico-grensen: Vil «nesten definitivt» erklære unntakstilstand for å finansiere muren

USAs president Donald Trump besøker torsdag grensen mellom USA og Mexico i et forsøk på å fremme sin sak for byggingen av en mur, og kommer med sin klareste trussel om at han vil erklære unntakstilstand for å skaffe penger til å bygge muren.

Nedstengningen er inne i sitt 20. døgn, og Trump har reist til byen McAllen i Texas, som grenser til Mexico.

Der besøker han en grensevaktstasjon for å se hvordan arbeidet utføres. Han vil møte dem som er ved frontlinjen av det som omtales som en nasjonal sikkerhetskrise.

Trump sier kvinner og barn er de største ofrene ved grensen, og sier byggingen av muren er en humanitær innsats for å hjelpe dem som blir smuglet inn i USA.

– Det er ok å kalle grensemuren en «barriere» og bygge den av stål i stedet for av betong, sier Trump.

– Demokratene har nektet å høre på de som arbeider på grensen, og sier dette er en fabrikkert krise. Det eneste som er fabrikkert, er bruken av ordet fabrikkert. Det er fabrikkert av dem, hevder Trump.

Han utløste deretter latter med følgende kommentar:

– De sier en mur er middelaldersk, men vet dere hva, det er også hjulet.

Trump påpekte deretter syrlig at hver eneste grensepatruljekjøretøy han hadde sett, har hjul.

– Vi er på riktig side

Trump hørte deretter på vitnemålene til grensevoktere, lokalbefolkning, lokalpolitikere og pårørende til personer som er blitt drept av personer som har tatt seg ulovlig over grensen.

– Det er min hellige plikt å forsvare vår nasjons folk. Alt handler om å forsvare folket riktig, sterkt, med rette og rettferdig. Det ville vært mye lettere for meg å ikke gjøre noen ting, og bare sitte og se på, men dette (å bygge muren, red. anm.) skulle vært gjort for 30 år siden, sier Trump.

Han håper at demokratene vil gå tilbake på sin motstand og samarbeide om å løse problemene.

– Det er en fremmed verden, ja en fremmed makt som angriper oss. Vi er under angrep fra kriminelle gjenger, menneskesmuglere og narkotika. Vi kan gjøre en storartet jobb, sier Trump.

Vi jobber veldig hardt for å få dette gjort. Vi er på riktig side i denne saken, og jeg tror den andre siden snart vil skjønne at de er på feil side, sa Trump og avsluttet med å si at han er med grensevokterne og befolkningen i grenseområdet «ett tusen prosent».

Truer med unntakstilstand

Før han bega seg ut på ferden til Texas, svarte han på spørsmål på plenen utenfor Det hvite hus. På spørsmål om han vil erklære unntaktstilstand, og dermed omgå et budsjettvedtak i Kongressen, svarte Trump:

les også

Trump prøver å holde partifellene samlet – enighet om «shutdown» slår sprekker

– Jeg har absolutt rett til å erklære en unntakstilstand, det har advokatene fortalt meg. Jeg er ikke klar til å gjøre det ennå, men hvis jeg blir nødt til det, kommer jeg til å gjøre det, ikke noe tvil om det.

– Hvis dette ikke ordner seg, vil jeg trolig gjøre det, jeg vil nesten si definitivt.

President Trump gikk også tilbake på sine tidligere uttalelser om at han skal få Mexico til å betale for muren, og beskyldte «fake news»-media for å finne på uttalelsene.

– «Fake news» liker å si at jeg under valgkampen sa at Mexico skal betale for den (muren), men åpenbart har jeg ikke sagt det, og jeg har aldri ment at de skal skrive ut en sjekk, sier Trump.

les også

Donald Trump om grensesituasjonen: – Humanitær og nasjonal sikkerhetskrise

Torsdag la Trump ut en melding på Twitter at han ikke kommer til å reise til World Economic Forum i Davos som følge av nedstengningen.

– På grunn av Demokratenes stahet i saken om grensesikkerhet og viktigheten for vår nasjons sikkerhet, avlyser jeg respektfullt min svært betydelige reise til Davos i Sveits. Mine varmeste hilsener og beklagelser til Verdens økonomiske forum, skriver Trump.

«Shutdown»

Siden 22. desember har store deler av den offentlige sektoren i USA vært lammet av nedstengning. Trump nektet å godkjenne et budsjett som ikke inneholder 5,7 milliarder dollar til bygging av den omstridte grensemuren mot Mexico.

I tillegg til at 800.000 amerikanere denne uken risikerer å gå uten lønn, har nedstengningen konsekvenser for mange andre samfunnsfunksjoner.

les også

Reagerer etter Trump tale: – Vi trenger ikke å lage kunstige kriser

Denne uken holdt Trump en direktesendt tale til nasjonen der han understreket viktigheten av å få bygget grensemuren. I talen sa han at situasjonen ved grensen mot Mexico er en «humanitær katastrofe og en nasjonal sikkerhetskrise».

Se Trumps tale til nasjonen her:

– Trump vil få problemer

Demokratene mener en mur ikke vil utgjøre mye fra eller til for å håndtere problemene ved grensen. De anklager i stedet Trump for å innta en hard linje som nettopp har skapt den humanitær krisen han sier han vil bekjempe.

Kort tid etter Trumps uttalelser, hadde Demokratenes gruppeleder i Kongressen, Nancy Pelosi, en pressekonferanse. Der ble hun spurt hvordan hun og Kongressen vil reagere dersom Trump faktisk erklære en unntakstilstand.

– Det vil dere se dersom det skjer, men jeg skal ikke gå inn på det nå. Jeg tror presidenten vil få problemer på sin egen side, for å utnytte situasjonen på en måte som øker hans makt, men la oss ikke gå der - la oss se hva han gjør. Det finnes en vei til løsning: åpne statsapparatet, la oss ha denne diskusjonen om det vi kan være enige om for å beskytte grensene våre på beste måte , for å sikre grensene våre og gjøre det på en måte som er i tråd med våre verdier, sier Pelosi.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder