MÅ MØTE I RETTEN: Saken mot drapstiltalte Peter Madsen innledes i retten kommende uke. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Danmark / NTB scanpix

Ubåt-saken: Drapsekspert mener motivet er makt og spenning

Detaljene som er kommet fram i etterforskningen av Kim Wall-saken i Danmark tyder på at drapstiltalte Peter Madsen var på jakt etter makt og spenning, mener tidligere drapsetterforsker og forfatter Kurt Kragh.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det er et svært uvanlig motiv. Det handler om makt og spenning, sier Kragh til Aftonbladet.

Kragh var etterforskningsleder i det nå nedlagte «Rejseholdet», en enhet som løste spesielt krevende drapssaker i Danmark, på Grønland og på Færøyene. Enheten er blir omtalt som «Danmarks FBI».

Den tidligere etterforskningslederen har skrevet boken «At tænke som en morder» og har medvirket i flere TV-programmer om etterforskning.

Forsvinningen av den svenske journalisten Kim Wall har fått stor oppmerksomhet. Hun ble funnet partert i sjøen utenfor København i august i fjor etter at hun ble med i ubåten til oppfinner Peter Madsen.

Peter Madsen tiltalt: Bandt fast og mishandlet Kim Wall før drapet

Leser motivet fra detaljene

Kragh har fulgt etterforskningen tett og mener at motivet har tegnet seg tydeligere etter hvert som flere detaljer om drapet er kommet fram. Særlig peker han på filmene som viser tortur og drap på kvinner som ble funnet på Madsens datamaskin.

– Det handler om makt og opphisselse av drap. Drapsmannen nyter å ydmyke og drepe offeret, noe som er typisk for psykopater, fremholder han.

Madsen har hele tiden nektet for drapet og mener Wall døde som følge av en ulykke

Det tror ikke politiet. Og heller ikke Kragh.

– Før det første drapet kan tanken være der i årevis før de beslutter å gjennomføre drapet. Slike personer er utrolig farlige.

les også

Michael sov i Madsens ubåt tre dager før Wall forsvant

Vil ha livsvarig fengsel

Rettssaken mot Madsen starter i byretten i København torsdag 8. mars. Han er tiltalt for grov mishandling av og overlagt drap på Wall i ubåten han selv hadde bygget. Påtalemyndigheten krever at han dømmes til livsvarig fengsel.

37 vitner er innkalt til rettssaken. De skal vitne om Madsens uttalelser og atferd, skriver DR.

Den danske ubåtbyggeren hadde ifølge tiltalen planlagt og forberedt drapet på den svenske journalisten i detalj, skriver NTB. Han hadde tatt med seg flere redskaper om bord på den hjemmebygde ubåten da den la ut fra Refshaleøen i København med Wall om bord 10. august i fjor. Wall skulle skrive en reportasje om ubåten.

– Det er ingen tvil om at denne saken av påtalemyndigheten anses som uvanlig og ekstremt grov, sa påtaleansvarlig Jakob Buch-Jepsen i dansk politi da tiltalen ble kjent 16. januar.

Rettssaken starter torsdag 8. mars, så er det en pause fram til 21. mars. Siste rettsdag er 25. april, går det fram av en pressemelding fra Københavns Byret.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder