LANGVARIG KRIG: Til høyre: Hamza Beiraqdar, brigader og talsmann for Jaish al-Islam. Til venstre: En opprørskriger fra Jaish al-Islam fotografert under kamp i Douma i Øst-Ghouta i september 2016. Foto: AFP

«Derfor legger vi ikke ned våpnene»: Øst-Ghoutas omstridte opprørere i VG-intervju

Den mektigste opprørsgruppen i beleirede Øst-Ghouta kalles terrorister av syriske myndigheter, men ser på seg selv som frigjørere. Nå snakker Jaish al-Islam til VG.

 • Amund Bakke Foss

Artikkelen er over to år gammel

Hva skal til for at verdens verste nåværende krig ender?

Hamza Beiraqdar er 30 år og født og oppvokst i Øst-Ghouta, utenfor Syrias hovedstad Damaskus. Han er også en jaget mann: Som brigader og talsmann for den islamistiske opprørsgruppen Jaish al-Islam, har han svært mektige fiender.

Øst-Ghouta – den utbombede og beleirede enklaven utenfor Syrias hovedstad, har nå verdens øyne rettet mot seg. Bilder av lemlestede barn, drept av russiske og syriske angrepsfly preger nyhetene, og FN står nok en gang handlingslammet på sidelinjen.

Syrias president Bashar al-Assad, støttet av stormaktene Iran og Russland, hevder bombingen er nødvendig for å drive ut «terroristene inne i Ghouta».

Men hvem er egentlig opprørskrigerne som har makten der?

UNDER ANGREP: Situasjonen Øst-Ghouta beskrives nå som et av de verste stedene i verden å befinne seg. Foto: AMMAR SULEIMAN / AFP

Hevder de slår tilbake syrisk offensiv

I et forsøk på å forstå og beskrive de ulike krigende partene i den utmattende konflikten, har VG den siste uken vært i direkte samtaler med Hamza Beiraqdar. Etter flere dager med utsettelser, svarte han til slutt på VGs spørsmål gjennom skriftlig meldingsutveksling, fra Jaish al-Islams base i Douma, inne i Øst-Ghouta.

Til tross for at opprørerne i Syria har tapt mye land de siste årene, og president Bashar al Assads regime er sterkere enn noen gang i krigen, er opprørslederen selvsikker.

UTTALER SEG: Hamza Beiraqdar, talsmann og medlem av gruppens ledelse. Foto: Privat

– Assads militser har forsøkt å bryte seg gjennom frontlinjen og ta kontrollen over Sør-Ghouta, i over tre måneder nå. De har vært på offensiven og angrepet oss fra flere fronter, flere titalls ganger. De har lidd store tap. Minst 250 soldater er enten drept eller såret, sier opprørsbrigaderen.

VG kan ikke uavhengig bekrefte slike tall, da det syriske regimet ikke har for vane å informere om den typen tap.

– Assads styrker kommer seg ikke lenger frem, til tross for at de bruker all slags våpen, både på bakken og fra luften, sier han videre.

les også

Bli med under bakken i Øst-Ghouta: Her gjemmer barna seg for bombene

– Vi er ikke terrorister

I hovedsak er opprørerne i Øst-Ghouta delt mellom to rivaliserende grupperinger, som lenge har ligget i bitter konflikt. I de nordlige og østlige delene av den beleirede enklaven har Jaish al-Islam kontroll. Den sørvestlige delen kontrollert av Failaq al-Rahman, en gruppe knyttet til Den frie syriske hær, som også skal ha bånd til Det muslimske brorskap.

DETTE KONTROLLERER DE: I en omfattende analyse av IRIN, skrevet av Aron Lund, presenteres styrkeforholdet mellom gruppene i Øst-Ghouta slik. Foto: IRIN

Jihadist-gruppen Hayat Tahrir al-Sham, som er en etterlevning av al-Qaida-tilknyttede Nusrafronten, har også tilstedeværelse i Øst-Ghouta, men flere analytikere mener at gruppen er relativt liten i området, sammenlignet med de to andre opprørsgruppene.

– Mange ser på dere som terrorister?

– Vi er ingen terrororganisasjon, Assads folk lyver. Helt siden starten har vi kjempet for rettferdighet og kjempet imot terrororganisasjoner som al-Qaida, al-Nusra og IS. Vi fjernet IS fra Sør-Ghouta. Nå kriger vi mot al-Nusra i Ghouta for å fjerne dem også, men det er vanskelig, sier Beiraqdar.

PÅ FRONTLINJEN: Ledere i Jaish al-Islam på frontlinjen i Øst-Ghouta. Bildet ble publisert av gruppen selv i januar. Foto: Jaish al Islam

Analytikeren: Dette er Jaish al-Islam

Den svenske analytikeren Aron Lund har skrevet tre bøker om syrisk politikk og krigen i Syria. Han er også tilknyttet Centre for Syria Studies ved anerkjente St. Andrew’s University.

Den siste tiden har han fulgt konflikten i Øst-Ghouta ekstra nøye.

Han sier dette om Jaish al-Islam:

 • Islamistgruppen har sin base i Douma i Øst-Ghouta, og sine røtter i den salafistiske bevegelsen der. Salafisme er en svært konservativ form av islam, med opphav i Saudi-Arabia.
 • Gruppen ble grunnlagt av Zahran Alloush høsten 2011, og ble en av Syrias mektigste opprørsgrupper.
 • De fleste av gruppens krigere er lokale, som har blitt rekruttert mot penger for å slåss mot Bashar al-Assads regjeringsstyrker. Men ledelsen er, ifølge Lund, ideologisk motiverte salafister.
 • Ideologien deres bygger på å ønske om et samfunn basert på konservative religiøse normer, særlig sunnimuslimske sharialover.

Saudi-Arabia er gruppens viktigste statlige sponsor.

– Jaish al-Islam er ikke på internasjonale lister over terrorgrupper, og de har tatt avstand fra å begå angrep utenfor Syria. Gruppen har de siste årene forsøkt å tone ned deres sekteriske og antidemokratiske prinsipper, for å kunne nærme seg andre opprørsgrupper som har fått støtte fra vestlige land, sier Aron Lund til VG.

OVERLEVDE: Et barn som overlevde et bombeangrep i Øst-Ghouta får behandling på et sykehus i Douma, byen Jaish al Islam kontrollerer. Foto: HASAN MOHAMED / AFP

Delte meninger blant innbyggerne

Til forskjell fra enda mer radikale opprørsgrupper har Jaish al-Islam deltatt i fredsforhandlinger både ledet av FN og av Russland, med egne representanter.

Grunnlegger Zahran Alloush ble drept i 2015 da flere missiler skutt fra det som hevdes å være russiske fly traff hovedkvarteret til gruppen i Øst-Ghouta. På det tidspunktet skal gruppen ha hatt mellom 15.000 og 20.000 krigere.

Flere innbyggere VG har snakket med i Øst-Ghouta, der Jaish al-Islam har base, sier at det er delte meninger om dem.

– Jeg liker ikke islamistgruppene. Jeg vil at Syria skal være sekulært, ikke religiøst, sier en innbygger.

Innbyggeren er likevel aller mest kritisk til Assad-regimet, som har beleiret og bombet forstaden i flere år.

FRONTLINJEN: Krigere fra Jaish al-Islam fotografert ved en frontlinje i Douma, Øst-Ghouta, i april 2016. Foto: AMER ALMOHIBANY / AFP

Hevder de beskytter sivile

Hamza Beiraqdar var 23 år da opptøyene i Syria brøt ut i 2011.

– Da syrerne bestemte seg for å ta til gatene og demonstrere, så bestemte jeg meg for å bli med. Jeg ville demonstrere for frihet og ære. Jeg ville demonstrere mot urettferdighet, sier han, og fortsetter:

– Men da Assads krigere gjennomførte blodige massakre og tok livet av sine egne borgere med sine avanserte våpen, så endret ting seg. På samme måte som mange andre syrere tok til våpen for å forsvare seg selv, gjorde jeg også det samme gjennom Jaish al-Islam.

les også

WHOs Syria-sjef: – Vi er kommet til sluttspillet

– Hva er målet deres for de neste ukene?

– Våre krigere har som oppgave å kjempe mot Assads militser, og forsvare og kjempe for sine folk og sitt land.

For sivilbefolkningen som rammes av til tilfeldige bombeangrepene utført av Syria og Russland, og som er fanget mellom opprørerne og den syriske hæren, er situasjonen håpløs. Både regimet og opprørerne er beskyldt for nekte sivilbefolkningen i å rømme.

En sivil VG snakker med sier han ikke har opplevd at gruppen har nektet folk i å flykte.

– Når alt kommer til alt er opprørerne lokale, som også har sine familier her, sier innbyggeren.

VISER FREM KRIGEN: Et bilde publisert av Jaish al Islam viser en kriger inne i Øst-Ghouta. Foto: Jaish al-Islam

Hva skal til for at våpnene legges ned?

– Tar dere hensyn til de sivile i Øst-Ghouta? spør VG opprørslederen Beiraqdar:

– De sivile er viktige for oss. Helt siden starten av den arabiske våren tok vi en avgjørelse om å ta hensyn til dem og forsvare dem. Derfor kommer vi til å kjempe helt til Assad og hans folk, og hans morderiske handlinger tar slutt.

les også

VG møtte evakuerte fra syriske Øst-Ghouta: – Vi er konstant redde

Vi avslutter med spørsmålet:

– Hva skal til for at dere legger ned våpnene, for at dere slutter å krige?

– Vi har kjempet mot det kriminelle styret til Assad-regimet i seks år nå, og vi kan derfor ikke legge ned våpnene før regimet, alle deres ledere og institusjoner har falt. Vi gir oss ikke før Syria igjen er trygt og sikkert, sier han.

Syv år med krig til tross: Den syriske krigen vil fortsette i lang tid fremover.

Flere artikler

 1. Fem år med islamist-styre i Douma: «Slik var det brutale diktaturet under opprørerne»

 2. «Det siste slaget»: Slik ble beseirede opprørere i Syria igjen klare til krig

 3. Syrisk offiser til VG: – Vi kommer til å vinne

 4. Reuters: Opprørere i Douma har inngått evakueringsavtale med Russland

 5. Ny offensiv mot Øst-Ghouta dagen etter våpenhvile ble inngått

Fra andre aviser

 1. SOHR: Opprørerne forlater Douma i Øst-Ghouta

  Bergens Tidende
 2. Kilder: Opprørere forhandler om evakuering fra Øst-Ghouta

  Aftenposten
 3. Øst-Ghoutas innbyggere venter på våpenhvilen

  Aftenposten
 4. Her øyner Syrias president den største seieren siden Aleppo

  Aftenposten
 5. SOHR: Minst 30 drept i nye luftangrep mot Øst-Ghouta

  Aftenposten
 6. Øst-Ghoutas siste opprørsgruppe forlater sin tidligere bastion

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder