INVITERER PRESSEN: Den nordkoreanske lederen Kim Jong-un skal avholde en seremoni i forbindelse med nedleggingen av atomtestbasen i Punggye-ri. Seremonien vil bli avholdt en gang mellom onsdag og fredag, avhengig av været.

INVITERER PRESSEN: Den nordkoreanske lederen Kim Jong-un skal avholde en seremoni i forbindelse med nedleggingen av atomtestbasen i Punggye-ri. Seremonien vil bli avholdt en gang mellom onsdag og fredag, avhengig av været. Foto: Korean Central News Agency / AP

Sørkoreanske journalister nektet innreise til Nord-Korea

En gruppe utenlandske journalister ble invitert til Nord-Korea i forbindelse med nedleggelsen av en atomtestbase denne uken. Men nå får ikke journalistene fra Sør-Korea komme likevel.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Tirsdag landet journalister fra Storbritannia, Russland, Kina og USA Nord-Koreas splitter nye flyplass i Wonsan, etter å ha tatt et charterfly fra Beijing. Igjen på flyplassen i Kina sto åtte sørkoreanske journalister som ble nektet visum.

Sør-Korea: – En beklagelig situasjon

Tidligere denne måneden annonserte Nord-Korea at de vil holde en offisiell seremoni hvor de stenger atomtestbasen i Punggye-ri, som ligger i fjellandskapene i den nordlige delen av landet.

les også

Nord-Korea stenger atomtestanlegg: Betyr ikke at de gir fra seg våpnene

I den anledning inviterte de en utvalgt gruppe utenlandske journalister for å overvære seremonien, som skal finne sted i løpet av de neste dagene.

Nå har imidlertid nordkoreanerne snudd, og nekter å slippe inn de åtte journalistene fra Sør-Korea som opprinnelig var blant de inviterte. Selv om de var klar over at turen var usikker, valgte de å reise til flyplassen i Beijing. Derfra kom de altså ikke videre.

En talsperson for den sørkoreanske regjeringen sier til nyhetsbyrået Yonhap News at situasjonen er beklagelig.

– Det ser ut til å bli teknisk vanskelig for de sørkoreanske reporterne å ta turen til Nord-Korea i dag, sier han.

STOR BASE: Dette satellittbildet viser området hvor atomtestbasen i Punggye-ri ligger, i den nordlige fjellregionen i Nord-Korea. I løpet av de neste dagene skal den offisielt stenges. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Var god stemning i april

I april reiste Kim Jong-un, som første nordkoreanske leder på 65 år, til Sør-Korea for å møte president Moon Jae-in.

les også

Slik er ordkrigen mellom Kim og Donald

I en historisk avtale ble de to enige om å sørge for full atomnedrustning på Koreahalvøya. De ble også enige om å få en slutt på Koreakrigen.

– Det er ingen grunn til at vi skal slåss med hverandre. Vi er ett land, sa Kim i en tale under toppmøtet.

Stemningen mellom de to statslederne var tilsynelatende god, og de både klemte hverandre og holdt hender foran pressen.

Bare uker senere snudde imidlertid Kim.

les også

Trump om Kim-møte: – Vi vet snart om det blir

Etter at Sør-Korea og USA samarbeidet om en to uker lang militærøvelse, bestemte Kim seg for å avlyse de neste planlagte samtalene med Moon.

– Denne øvelsen som blir utført i Sør-Korea retter seg mot oss og utfordrer Panmunjon-avtalen, og er en bevisst militær provokasjon som står i motsetning til den positive politiske utviklingen på den koreanske halvøya, skrev det statlige nyhetsbyrået i Nord-Korea.

De mente at øvelsen var en provokasjon.

les også

Hva har Iran-avtalen med Nord-Korea å gjøre?

Møtet mellom Kim og USAs president Donald Trump, som etter planen skal skje i Singapore 12. juni, står også i fare for å bli avlyst som en reaksjon på militærøvelsen.

– USA må også forsiktig drøfte skjebnen til det planlagte toppmøtet mellom USA og Nord-Korea i lys av denne provoserende militære forstyrrelsen, som i fellesskap ble utført med de sørkoreanske myndighetene, skriver det nordkoreanske nyhetsbyrået.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder