PÅGREPET: Dette bildet av Dimitrios Pagourtzis er tatt av politiet etter at han ble pågrepet fredag. Foto: Galveston County Sheriff’s Office

17 år gammel mistenkt skoleskytter: Sparte elever han likte

«Born to kill» sto det på en t-skjorte 17-åringen Dimitrios Pagourtzis fotograferte og la ut på Facebook. Fredag ble han fremstilt for retten som den mistenkte i skoleskytingen i Santa Fe der ti ble drept og ytterligere ti skadet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Galveston County Sheriff-kontor bekreftet den mistenkte angriperens identitet fredag kveld, og la også ut et bilde tatt av 17-åringen etter at han ble pågrepet. Han ble fremstilt for retten natt til lørdag norsk tid, og ble nektet kausjon.

I den skriftlige erklæringen fra retten kommer det fram at 17-åringen innrømmet at han lot være å skyte mennesker han likte, og hadde som intensjon å drepe andre han gikk målrettet etter.

Han skal ha latt være å skyte dem han likte fordi han ønsket sin historie fortalt.

les også

Ti drept i skoleskyting i USA: Leter etter eksplosiver

Pagourtizis er anklaget for drap på flere personer og for angrep på en offentlig tjenestemann, ifølge CNN. De siteret anonyme politikilder på at ni elever og én lærer er blant de drepte. AP melder natt til lørdag et det er sannsynlig at siktelsen utvides.

Til nyhetsbyrået AP sier guttens familie at de trenger tid før de ønsker å kommentere det som har skjedd.

Ti personer er bekreftet drept og ti er skadet etter angrepet, som startet en gang mellom 07.30 og 08.00 lokal tid fredag. Da gikk angriperen inn i et klasserom der det pågikk en kunst og håndverk-time, og startet å skyte.

FACEBOOK: En skjermdump av Dimitrios Pagourtzis facebookside, som nå er tatt ned. Han la ut disse bildene med teksten «pictures» den 2. mai. Foto: AP

– Jeg så ham i gangen på vei til klasserommet og han hadde på seg trenchcoat og militærsko. Jeg gikk på toalettet fra klasserommet og hørte brannalarmen. Da gikk jeg ut og hørte tre skudd. Så hørte vi flere skudd og så andre elever løpe over fotballbanen. Da ba lærerne oss om å løpe, sa en elev til TV-kanalen KPRC tidligere fredag.

Sent fredag opplyste politiet at våpenet brukt i angrepet ble gjemt under den lange frakken, idet han gikk inn i skolebygningen.

VG har sett bilder fra Pagourtzis Facebook-konto, som nå er fjernet. Der la han blant annet ut et bilde av en T-skjorte med teksten «Born to kill».

«BORN TO KILL»: Dette bildet ble også publisert på gjerningsmannens Facebook-profil for en tid tilbake. Foto: Skjermdump

Han skal ha spilt amerikansk fotball og vært aktiv i en dansegruppe i den lokale gresk-ortodokse kirken. Rullebladet hans var rent.

I det 17-åringen gikk til angrep på skolen, var han bevæpnet med en hagle og et 38-kaliber håndvåpen.

Texas-guvernør Greg Abbott sier at gjerningspersonen selv ikke eide våpnene, men at de lovlig tilhørte hans far.

– Informasjon som er funnet på hans datamaskin og mobiltelefon viser at han ikke bare ønsket å gjenomføre skytingen, men han ønsket også å begå selvdrap etterpå, sier Abbott.

Ifølge guvernøren har etterforskerne funnet en dagbok på datamaskinen og en mobil som tilhørte den mistenkte.

– Han var en rolig gutt, sier en lokal prest som kjente til gjerningsmannen til AP.

– Man skulle ikke tro at han kunne gjøre noe som dette.

Til Buzzfeed sier en i klassen til Pagourzis at han alltid var så stille.

– Han snakket ikke med noen, sier eleven.

Hver eneste måned skjer det i snitt minst én alvorlig skoleskyting i USA, ifølge statistikken VG har hentet inn. Dette er den tredje skoleskytingen i USA siden begynnelsen av måneden, og den 22 siden starten av året. Se oversikt over skoleskytinger i USA her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder