VANSKELIG JOBB: Et helikopter prøver iherdig å slukke skogbrannen utenfor Ljusdal i Gävleborgs fylke i Midt-Sverige. Foto: NTB/SCANPIX

Rundt 60 skogbranner raser i Sverige, mer torden ventes

Flere svenske bygder er evakuert. Brannmyndighetene sier situasjonen er svært anstrengt og at de må prioritere blant brannene. Samtidig er det varslet torden som kan gi flere lynnedslag.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det raser rundt 60 skogbranner i Sverige torsdag kveld, ifølge den svenske alarmsentralen SOS Alarm. De største i fylkene Dalarna, Jämtland og Gävleborg

Torsdag kveld skulle innbyggerne i Finneby i Ljusdal kommune ha forlatt boligene sine, melder Aftonbladet. I løpet av natt til torsdag ble flere steder i Jämtland og Gävleborg evakuert, ifølge avisen.

Skog verdt 600 millioner svenske kroner skal ha brent opp. Og ifølge den svenske Skogsstyrelsen kommer tapstallene til å stige.

– Det er en betydelig skade som kan være en ren katastrofe for den enkelte skogeieren, sier myndighetenes spesialist Svante Larsson til Aftonbladet.

les også

Skogbranner i Sverige: Den verste situasjonen i moderne tid

Operativ MSB-sjef for bekjempelse av skogbranner, Britta Ramberg, sier det begynner å skorte på både personell og materiell, samtidig er det fortsatt svært tørt i skog og mark. Antallet branner har økt siden onsdag, og Ramberg frykter det blir verre før det blir bedre.

Totalt skal brannene omfatte rundt 200 kvadratkilometer, rapporterer SVT Nyheter.

les også

Så fort kan grillkosen føre til brann

Mer tordenvær

Det er varslet tordenvær som kan gi enda flere branner i de knusktørre svenske skogene, melder Aftonbladet.

– Man står litt mer på tærne, sier Lars Kranz i redningstjenesten i Medelpad til avisen. Flere av brannene skal være startet nettopp etter lynnedslag.

RASER: Det brenner heftig i Ljusdal kommune i Midt-Sverige. Foto: NTB/SCANPIX

Når det gjelder materiell begynner det å bli mangel på brannslanger. På maskinsiden er det nye at Tyskland stiller med tre helikoptre, mens Litauen bidrar med et brannfly. Tidligere har Norge satt inn ti helikoptre, og Italia har to brannfly av typen Bombardier 415 i sving. To franske fly er også på vei.

les også

For bøndene er sommeren 2018 et mareritt

Flyene suger opp 6000 liter vann fra innsjøer i brannområdet og «bomber» flammene.

Et italiensk Bombardier CL-415 SuperScooper på vei mot brannene utenfor Ljusdal. Foto: NTB/SCANPIX

Evakuert

Flere svenske bygder er blitt evakuert. Den kraftigste og mest kritiske brannen raser i Ljusdal kommune, der nødetatene omtaler utviklingen som urovekkende. De evakuerte småstedene befinner seg i Härjedalen, Dalarna og i Hälsingland, ifølge SVT.

I Härjedalen og Dalarna er henholdsvis 60 og 40 bosteder blitt evakuert, mens 120 personer er evakuert i Hälsingland. I tillegg er rundt 30 personer blitt beordret til å evakuere bygda Finneby innen klokken 18.00 torsdag, ifølge Sveriges Radio.

les også

Slik rammer tørken Norge

– Vi har en brannfront som beveger seg raskt mot bygda, sier redningsleder Hans Nornholm til kanalen.

Kraftig brann i Ljusdal

Brannen i Ljusdal i området Hälsingland har økt kraftig i styrke og betegnes som Sveriges mest alvorlige. Skogbrannen dekket torsdag formiddag et område på 8500 hektar. Totalt omfatter brannene 200 kvadratkilometer skog.

– Det er veldig urovekkende at den har spredd seg så fort, sier beredskapssjef Torbjörn Wannqvist til SVT Gävleborg.

les også

Svenske bygder må evakueres så fort som mulig

Statsminister Stefan Löfven (S) inspiserte torsdag slukkingsarbeidet i Ljusdal, der det pågår en stor dugnad. Ljusdals kommune har opprettet midlertidige boliger for de mellom 70 og 90 personene som har forlatt sine hjem i Kårböle.

Statsministeren betegnet innsatsen fra profesjonelle og frivillige som heltemodig og la til at det er først når man kommer på bakken i brannområdene, at man forstår alvoret og omfanget.til VG.

Fikk du med deg? Ofrer kornet for å berge kua

Over 50 branner

Totalt er det over 50 skogbranner i Sverige. Torsdag var brannene i Gävleborg, Dalarna og Jämtland spredt ut over et område på 18.000 hektar, noe som omtrent tilsvarer halvparten av Mjøsas utstrekning.

To ukontrollerte skogbranner har ført til evakueringer i Hanåsen, Binnäset og Björnsjövallen i Bräcke kommune i Jämtland. Omkring 20 boliger og 100 beboere er berørt av evakueringen.

les også

Brannmann omkom etter slukking av skogbrann

I Älvdalen i Dalarna hindres brannslukkingen av et tidligere skytefelt der det fremdeles ligger ammunisjon. Der har de måttet avlyse vannbombingen med helikopter av sikkerhetshensyn.

– Vi må ha en sikkerhetsmargin på 800 meter i alle retninger, også oppover. Om et helikopter flyr over området samtidig som det detonerer, innebærer det en risiko, sier kommunikasjonssjef i Mora kommune, Anders Rosén til Aftonbladet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder