FENGSLET: TV 2-journalist Kadafi Zaman, her avbildet i forbindelse med en pressekonferanse i 2010. Foto: Jan Petter Lynau

Zamans advokat: Politiet ville gi ham en lærepenge

Den fengslede journalisten Kadafi Zamans forsvarer sier pakistansk politi var fullstendig klar over at han var der som journalist.

– «Dette er en lærepenge for deg, til neste gang du kommer til Pakistan for å dekke demonstrasjoner» sa politiet til ham, forteller Imran Bamta til VG.

Han er forsvarer for den norske journalisten Kadafi Zaman som sitter fengslet i Pakistan.

Zaman ble stilt for retten på lørdag, og er varetektsfengslet frem til mandag. Da blir han stilt for retten igjen.

– Anklagene mot Zaman er latterlige og fullstendig falske.Han var der som journalist og dekket demonstrasjonen. Zaman identifiserte seg tydelig, og politiet beslagla alle kameraer og mobiler for å skjule at de banket demonstranter. De har banket ham med køller, sier Bamta til VG.

TV 2-profilen Kadafi Zaman ble arrestert på fredag mens han dekket demonstrasjoner i byen Gujrat, nord i Pakistan. Zaman er i landet på ferie, men jobbet med demonstrasjonene i tilknytning til valget den 25. juli.

Det er gjort en rekke arrestasjoner i forbindelse med demonstrasjonene, deriblant Zaman. Forsvarer Bamta mener arrestasjonen av Zaman er motivert av et ønske om å holde skjult hvordan politiet har håndtert protestene.

Innvilget kausjon

Aftenposten skal ha fått tak i to politianmeldelser mot Zaman. I den ene anklages TV 2-journalisten og 38 andre personer for drapsforsøk, for å ha tatt mobilen fra politimenn og revet i stykker en politiuniform. I den andre, som er skrevet av en annen politimann ved en annen politistasjon i Gujrat, skal Zaman sammen med 27 andre personer ha deltatt i en ulovlig demonstrasjon med 80 andre.

– Han har fått innvilget kausjon i den ene saken. I den andre skal vi prøve å skaffe kausjon på rettsmøtet i morgen. Jeg jobber hardt for å få ham ut, sier Bamta til VG.

Aftenposten har blitt fortalt at det er vanlig at alle blir anmeldt når politiet går til aksjon mot demonstrasjoner av den typen.

Demonstrasjonen skal ha vært med politikere fra Pakistan Muslim Leauge, som er partiet til Pakistans tidligere, og nå fengslede statsminister Nawaz Sharif.

35 grader på cella

Aftenposten har besøkt Kadafi Zaman på cella i byen Gujrat nord i Pakistan. Zaman har sittet her siden fredag, da han ble satt i varetekt sammen med flere demonstranter. Cella skal være på omtrent 10 kvadratmeter, og det er etter sigende over 35 grader der inne. Han deler denne med fire andre, og det skal mangle både senger og madrasser, melder avisa.

– Jeg holdt på å filme demonstrasjonen da jeg ble omringet av politiet. Jeg tok frem pressekortet mitt, men de ville ikke se på det en gang. Jeg ble slått av flere politifolk og pågrepet, sier Zaman til avisen.

Politiet i Gujrat: - Han var en del av demonstrasjonen

Politiet i Gujrat hevder at Zaman var deltaker i den ulovlige demonstrasjonen, og sier de vil be om en ny varetektsfengling på syv dager.

– Han dekket ikke demonstrasjonen, men var en del av demonstrasjonen. Derfor pågrep vi ham, sier Ghazanfar Ali, etterforskningsansvarlig ved Kakrali politistasjon til avisa.

les også

Kadafi Zaman fengslet i Pakistan

Ambassaden og UD jobber fremdeles

VG har vært i kontakt med den pakistanske ambassaden søndag morgen, som forteller at de stadig arbeider med Zamans sak.

– Vi er i kontakt med relevante personer i Pakistan. Arbeidet går ut på å samle relevant informasjon til pakistanske myndigheter, samt å innhente den informasjon vi kan fra dem, forteller ambassadesjef Zaib Abbassi.

Utenriksdepartementet er sparsommelige med opplysningene søndag formiddag.

– Vi er i dialog med den norske ambassaden i Islamabad, men det er foreløpig ingen nye opplysninger i saken. Det er også for tidlig å si om det blir fremdrift i løpet av dagen, sier kommunikasjonssjef i UD, Frode Andersen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder