Kjemper for fengslet kontra-jihadist: - Vi er i geriljakrig

LONDON/LUTON (VG) For noen er han en straffedømt rasist. For andre er han en kneblet, politisk martyr. Fengslingen av Tommy Robinson forener høyrepopulister over hele verden, og når helt inn til Trump-administrasjonen.

 • Axel Støren Wedén
 • Klaudia Lech (foto)

Artikkelen er over to år gammel

Luton ligger bare en snau halvtime med tog fra London sentrum, men er en annen verden på alle mulige måter.

Den fattige arbeiderklassebyen er delt i to.

I Bury Park er det moskeér, halalslaktere og kvinner i heldekkende nikab. Å få øye på en hvit engelskmann her er vanskelig.

Under fem minutter kjøring unna kommer du til et annet fattig arbeiderklassestrøk. Her er det kun hvite engelskmenn.

LUTON: Byen en liten togtur nord for London er kjent for å være et arnested for jihadistiske miljøer. Foto: Klaudia Lech, VG

Den delte byen har sine mørke sider:

Luton er fødestedet til en rekke kjente jihadister. I flere av moskeéne har det blitt forkynnet radikal islam fra hatpredikanter, og det finnes tilfeller av hele familier som har reist til Syria for å slutte seg til IS.

Byen er også fødestedet til høyreradikale English Defence League (EDL) og mannen som startet gruppen, som nå omfavnes som en politisk martyr av en bred høyreside rundt om i verden.

Fengslet utenfor pedofili-rettsak

Tommy Robinson, eller Stephen Axley-Lennon som han egentlig heter, ble i slutten av mai arrestert og fengslet da han på Facebook direktesendte detaljene i en rettsak utenfor et rettslokale i Leeds. Rettsaken var en av flere såkalte grooming-saker i Storbritannia, hvor hovedsaklig menn med pakistansk bakgrunn står tiltalt for grove overgrep mot ofre helt ned i 13-årsalderen.

FENGSLET: Tommy Robinson og hans tilhengere hevder at han blir forfulgt av britiske myndigheter. Foto: ANDREW WINNING / X00802

Robinson, som var på prøvetid for å ha filmet utenfor en lignende rettsak i 2017, brøt igjen britisk lov som skal forhindre bevisforspillelse i kriminalsaker. Han skal ha tilstått selv, men tilhengerne hans mener den raske domsavsigelsen og en rekke andre teknikaliteter gjør at dommen på 13 måneder er politisk motivert.

Anders Giæver: Ble Robinson fengslet for sine meninger?

I dag, mens Donald Trump besøker Storbritannia, marsjerte tusenvis i London for å få ham frigitt under parolen #FreeTommy. Med seg hadde organisatorene representanter fra høyrepopulistiske partier i Sverige, Frankrike, Belgia til republikanske kongressmenn fra USA.

– Vi er reaksjonen, ikke problemet

Så hvordan endte Robinson, tidligere svindeldømt fotball-hooligan og leder for en høyreradikal organisasjon, opp som et offer for manglende ytringsfrihet for folk som Geert Wilders, Per-Willy Amundsen (Frp) og Donald Trump jr.?

En av de som kjenner Robinson best, er fetteren Kevin Carroll.

Sammen dannet de fryktede og muslimfiendtlige EDL i Luton i 2009. Carroll ruver to meter over bakken og snakker med bred cockney-aksent.

– Vi er reaksjonen, ikke problemet. Når du ser hvilke problemer islam har skapt i dette nærmiljøet, er det rart at det da kommer en reaksjon? Og så vil elitene knuse reaksjonen. Det er patetisk, sier Carroll når VG møter ham utenfor politistasjonen i Luton.

TIDLIGERE EDL-LEDER: Kevin Carroll har en rekke tidligere dommer, og forteller VG at han ikke kan bli for lenge utenfor politihuset i Luton. Foto: Klaudia Lech, VG

Carroll, også tidligere fotball-hooligan, startet EDL med Tommy Robinson etter at en salafistgruppe fra Luton hånet markeringen av hjemkomsten til en fallen britisk soldat i Afghanistan.

Unge polakker: - Kjemper for et rent, hvitt Europa

De vokste seg raskt til å bli en landsomfattende kontrajihadistisk bevegelse. Organisasjonen var ikke fremmed for å bruke vold, ikle seg grisemasker og vandalisere moskeér og muslim-eide butikker.

Slåss med Antifa og oppsøker pedofili-siktede

Fetterne forlot EDL i 2013. I dag er gruppen et skall av hva den var.

Livet til Robinson etter EDL har gått gjennom fengselsdommer, et mislykket forsøk på å starte opp den britiske filialen av Pegida, før han relanserte seg selv som «uavhengig journalist».

Hevdet Breivik var i kontakt med EDL: «Mannen er et monster»

Videoene hans er sterkt konfronterende, og klippet til sin favør. Han henger ut journalister og venstrevridde demonstranter, slåss med maskerte Antifa-medlemmer og oppsøker rettsaker der menn fra Pakistan og sørasiatiske land står tiltalt for å ha deltatt i overgrepsnettverk kjent som grooming.

Robinsons vei fra EDL-leder til en utbredt forestilling om at han er en «politisk fange», har krevd arbeid. En av de som har hjulpet Robinson dit, er Raheem Kassam.

– Tommy er en «Robin Hood»-figur for den bredere høyresiden nå. Han er blitt «mainstream» og aksepteres av stadig flere folk i Storbritannia. Og det er fortsatt et enormt potensiale i ham, sier han.

IDEOLOG: Raheem Kassam beskriver seg selv som å være en del av en «hard» høyreside, og har skrevet flere innvandringskritiske og islamkritiske bøker. Foto: Klaudia Lech, VG

Sammenligner islam med nazisme

VG møter ham til frokost på femstjerners-hotellet Brown’s Hotel i den fasjonable London-bydelen Mayfair.

Kassam er tidligere redaktør for Breitbart i England, nær venn og alliert av Steve Bannon og var svært delaktig i brexit i 2016 som den politiske rådgiveren til daværende UKIP-leder Nigel Farage.

Han er eks-muslim, sønn av indiske foreldre som fortsatt praktiserer religionen.

Selv sammenligner Kassam islam med nazisme.

32-åringen sier at han og foreldrene opprettholder et godt forhold, men at de unngår å prate om politikk.

Les også: Frp-topp sammenlignet islam med nazismen

Lobbying mot Trump-administrasjonen

Kassam er mannen bak «Free Tommy»-kampanjen, som i dag samlet tusenvis av mennesker til London.

I juni samlet en lignende demonstrasjon, hvis deler utartet seg voldelig, så mange som 15.000 mennesker.

IDEOLOG: Raheem Kassam beskriver seg selv som å være en del av en «hard» høyreside, og har skrevet flere innvandringskritiske og islamkritiske bøker. Foto: Klaudia Lech, VG

Demonstrasjonen er nøye planlagt for å sammenfalle med Donald Trumps statsbesøk til Storbritannia. Kassam har selv drevet tett politisk lobbying opp mot administrasjonen til Donald Trump.

– Jeg fikk den amerikanske ambassadøren for religiøs frihet, Sam Brownback, til å ta opp saken med den britiske ambassadøren i D.C. Jeg har også snakket om Robinsons sak med Donald Trump jr, som jeg kjenner godt, sier Kassam.

Sønnen til den amerikanske presidenten sammenlignet fengslingen av Robinson med årsakene som fikk den amerikanske revolusjonen til å bryte ut.

Fikk du med deg?: Det hvite hus forsvarer Trumps retvitring av høyreekstreme

Har inspirert terror

– Tommy Robinson har lyktes i å fjerne det radikale stempelet sitt. Når folkene hans har gjort fengslingen hans om til et spørsmål om ytringsfrihet, som bare er tull, favner de bredt i befolkningen, sier Nick Ryan ved anti-ekstremismeorganisasjonen Hope Not Hate, til VG.

Organisasjonen jobber med å avdekke både høyreekstreme og jihadistiske miljøer. Metoden deres er å plante såkalte «muldvarper» i de forskjellige miljøene, eller å bruke reelle høyreekstremister som vil ut av grupperingen de er medlem av, som informanter.

– Robinson og hans tilhengere har maktet å prente inn et bevisst narrativ om at det de gjør kun er islamkritikk, og at de derfor kan fritas for alle beskyldninger om rasisme. Men i virkeligheten fører det til konkrete tilfeller av muslimhat, med dødelige utfall, sier Ryan.

Terroristen Darren Osborne, som kjørte en varebil gjennom en folkemengde utenfor en moské i Finsbury Park i fjor, ble radikalisert etter å ha sett en rekke videoer av Tommy Robinson og Jayda Fransen, leder for høyreekstremistiske Britain First, ifølge politiet.

– Tommy Robinson er en farlig figur som har blitt alminneliggjort, sier Nick Ryan.

London-terroren: Familien til gjerningsmannen knust

Beundrer Robinson

En som har omfavnet Robinson og saken hans, er Alex Nieora fra London-forstaden Perivale.

Han er så langt unna du kan komme den tøffe arbeiderklassemannen Tommy Robinson fra Luton. 34-årige Nieora har et mildt vesen, liker å male landskap, samle på krimskrams og engasjerer seg i det rolige lokalsamfunnet i Perivale.

– Jeg respekterer Tommy Robinson utrolig mye. Han er modig, og står opp for de som ikke har noen andre til å snakke for seg, sier Nieora .

34-åringen er medlem av høyrepopulistiske UKIP, og vil ha kraftig begrenset innvandring. Han er spesielt kritisk til islam.

– Som en homofil mann, så skremmer homofobien i islam meg. Samtidig er jeg lei av at «main stream media» lager unnskyldninger for de fundamentale problemene denne religionen fører med seg, hevder Nieora.

Nieora har liten tiltro til de tradisjonelle mediene. Derfor leser han mest såkalte alternative medier.

LEI «IDENTITETSPOLITIKK»: Alex Nieora mener det er utbredt identitetspolitikk på venstresiden, og frykter for ytringsfriheten i Storbritannia. Foto: Klaudia Lech, VG

Får massive følgerskarer

Det er nettopp alternative og sosiale medier som har vært med å skape fenomenet rundt folk som Tommy Robinson, ifølge Alex Krasodomski-Jones, forsker på politisk ekstremisme på nett ved tenketanken Demos.

– Disse gruppene har knekt kodene for sosiale medier som tradisjonelle partier aldri har klart. I tillegg til de mer høyreradikale innleggene, så sender de også ut en jevn strøm av innlegg som er ukontroversielle å like, og som bygger vanvittige følgerskarer: Det kan handle om Englands fotballandslag, dyremishandling eller veteranene våre, sier Krasodomski-Jones til VG.

Fikk du med deg?: Twitter-ansatt deaktiverte Twitter-kontoen til Trump

Taktikken betaler seg: Tommy Robinson har 830.000 følgere på Facebook.

Høyreekstremistiske Britain First, som Donald Trump retvitret i fjor og hvis ledere nettopp slapp ut av fengsel for hatkriminalitet, har ikke mer enn 1000 partimedlemmer.

Men på Facebook hadde de over to millioner følgere, før siden deres ble slettet for gjentatte brudd på det sosiale mediets retningslinjer.

Det er mer enn det Labour og Det konservative parti hadde til sammen på samme tidspunkt.

Mer om Fransen: Les VGs intervju med lederen av Britain First

FENGSLET: VG møtte lederne i det høyreradikale partiet Britain First i november 2016. To dager før Donald Trump ankom Storbritannia denne uken, forlater Jayda Fransen (bak), kvinnefengselet HMP Downview sør for den britiske hovedstaden, etter å ha sonet en dom for rasehat. Foto: Espen Rasmussen, VG

– På denne måten har disse gruppene bidratt til å endre den politiske samtalen i Storbritannia. De har også internasjonalisert standpunktene de står for. Det kan du se når #FreeTommy-hashtagen er overalt på nettet, og anvendes i svært mange land, sier Krasodomski-Jones.

En gjennomgang Hope Not Hate har gjort, viser at hele 35 prosent av Twitter-meldingene om Tommy Robinsons arrestasjon, har kommet fra USA.

– Vi er i en geriljakrig

For Raheem Kassam, mannen bak #FreeTommy-kampanjen, er Robinsons sak del av noe større. En del av en global, høyrepopulistisk vekkelse.

– Det hadde ikke vært behov for Tommy Robinson-ene i verden hvis myndighetene hadde gjort den forp**** jobben sin, og tatt folks bekymringer om innvandring og islam på alvor, sier han, og legger til:

– Dette handler ikke bare om Tommy Robinson, men om brexit og ytringsfrihet. Ikke misforstå: Vi er i en geriljakrig, og vi kjemper den på alle fronter.

—–

Merk: Etter at denne artikkelen ble publisert, er det lagt til en presisering om grooming-saker og overgripernes etnisitet i første del av teksten.

IDEOLOG: Raheem Kassam beskriver seg selv som å være en del av en «hard» høyreside, og har skrevet flere innvandringskritiske og islamkritiske bøker. Foto: Klaudia Lech, VG

Les også

 1. Trump: – Jeg sa unnskyld til May

  USAs president Donald Trump sier Theresa May er en glimrende kvinne og avviser at han har kritisert henne.
 2. Britisk politi har funnet flaske med Novitsjok

  En liten flaske med nervegiften novitsjok er funnet i boligen til en av de to som ble forgiftet i Amesbury tidligere i…
 3. Beate Zschäpe dømt til livstid for ti drap i massiv nynazist-rettssak

  Etter en fem år lang svært omfattende rettssak, har tyske Beate Zschäpe blitt dømt til livstid i fengsel for flere…
 4. Som de lærer av Trump

  Erstatt «romfolk» med «jøde» i de hatske innleggene, så kommer sannheten fram.
 5. «Incels» – mennene som dreper fordi ingen vil ligge med dem

  Alek Minassian meide ned fotgjengere i Torontos gater med en varebil. Ti ble drept.
  Pluss content
 6. To standarder for rasisme og homohets

  Sørg for å være mørk i huden når du skal hetse minoriteter.

Mer om

 1. Storbritannia
 2. Innvandring
 3. Islam
 4. Donald Trump
 5. Donald Trump jr.
 6. Geert Wilders
 7. English Defence League

Flere artikler

 1. Tommy Robinson splitter UKIP: - Partiet har blitt infiltrert

 2. Høyrepopulister planlegger brexit-comeback: - May har ikke kontroll

 3. Øver på klodens farligste stoffer på den kanadiske prærien

 4. Dette skal Trump og Putin snakke om

 5. Trump stilte Stoltenberg til veggs: – Ikke NATOs ansvar

Fra andre aviser

 1. USAs forsvarsminister er på plass i Oslo - førte til trafikkaos

  Aftenposten
 2. Én omkom da helikopter kræsjet i hus i USA

  Aftenposten
 3. Britisk politi tror de har funnet flaske med nervegift som forgiftet par i Amesbury

  Aftenposten
 4. USA søker samarbeid med Mexicos López Obrador

  Aftenposten
 5. Boris Johnson trekker seg som britisk utenriksminister – sier drømmen om brexit er «døende»

  Aftenposten
 6. Tyskere flest stoler ikke på USA

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder