SJEF: Stavros Mirogiannis (49) driver flyktningleiren Kara Tepe på Lesvos, som blir ansett som øyas velfungerende leir. Foto: Giorgos Moutafis VG

Han redder flyktninger fra skrekkleiren

LESVOS (VG) Flyktningleirsjef Stavros Mirogiannis (49) etterlyser at noen tar grep om situasjonen på den greske øya.

  • Ingeborg Huse Amundsen

Artikkelen er over to år gammel

– Krisen er ikke over. Vi er midt i den.

Stavros Mirogiannis (49) sitter inne på kontoret sitt i en container i flyktningleiren Kara Tepe på Lesvos. På veggen henger hyllende portretter barn har tegnet av ham. Han er sjef her i leiren, som ble startet opp under flyktningkrisen i 2015.

Kara Tepe er som et glansbilde å regne sammenlignet med den beryktede interneringsleiren Moria, noen kilometer unna. Der sitter opptil 7000 flyktninger fanget uten å vite når eller hvor de vil få søke asyl.


– Nå kommer vinteren. Vi leker med folks liv. Noe må skje øyeblikkelig, før stormen kommer, sier Mirogiannis.

Henter flyktninger fra Moria

I Kara Tepe bor det 1100 flyktninger, 700 av dem barn. Familiene har hver sin isoboks-container.

32 ulike humanitære organisasjoner som Røde Kors og UNHCR er til stede i Kara Tepe. Inne i leiren finnes det en rekke aktiviteter: Musikkskole, frisørsalong, ballett, geografitimer, foreldrekurs og yoga. I motsetning til i Moria-leiren er det rent på gangstiene og toalettene, og ingen bor i telt.

Mirogiannis, som selv har militærbakgrunn, sier han flere ganger har brutt myndighetenes kommandolinjer ved å hente flyktningfamilier direkte fra Moria til sin leir.


– Noen ganger må jeg bryte inn. Jeg kan ikke la dem leve sånn. Jeg vet at det bare er en dråpe i havet, men jeg tenker alltid: I morgen skal jeg gjøre mer.

BEDRE KÅR: Flyktningene i Kara Tepe har lekeplass og mange aktivitetstilbud, i motsetning til dem som bor i Moria-leiren like ved. Foto: Giorgos Moutafis/VG

Får ikke forlate øya

Også flyktningene i Kara Tepe har svært usikre fremtidsutsikter. De har fått røde stempler, og får ikke forlate øya. Etter at Europa stengte grensene under flyktningkrisen i 2015, har de greske øyene blitt sittende igjen med konsekvensene.

Ingeborg Huse Amundsen Følg meg og kontakt meg på: ingeborg@vg.no Twitter: @iHuse www.facebook.com/ingeborg.h.amundsen

Flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia skulle egentlig sikre at flyktningene ble returnert til Tyrkia, men dette har skjedd i liten grad. EUs overføringsprogram skulle avlaste Italia og Hellas, men relokaliseringen går sakte.

– Asylmyndighetene er skilpadder, mener flyktningleirsjefen på Lesvos.


– Problemet er strengt tatt ikke myndighetene, men Europas stengte grenser.

I påvente av at EU skal finne ut av hvor flyktningene skal bo permanent, flytter greske myndigheter 3000 flyktninger til andre leirer på fastlandet og øya Kypros. Samtidig kom det cirka 2200 nye flyktninger til Lesvos i november.

Mer om

  1. Flyktningkrisen i Europa
  2. Hellas

Flere artikler

  1. På innsiden av den lukkede leiren: – Jeg ønsker ikke min verste fiende dette livet

  2. Skrekkleiren gjør flyktningene syke

  3. De glemte flyktningene

  4. Den greske fiskeren henter lik opp av havet: «Vi har alle sviktet»

  5. Mor og barn omkom i brann i gresk flyktningleir

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder