NARKOPRODUKSJON: Her viser tysk politi fram bunker med eurosedler, poser med metamfetamin og utstyr til narkotikaproduksjon som er beslaglagt. Europol anslår at en tredel av Europas ca 5000 kriminelle bander er involvert i narkotikakriminalitet. Foto: Fabrizio Bensch Reuters

Europol: 5000 kriminelle bander i Europa

Rundt 5000 kriminelle bander er nå i virksomhet i Europa, og hver tredje av dem er involvert i narkotikaomsetning, slår Europol fast.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Narkohandelen i Europa er svært lukrativ og gir bandene årlige inntekter 24 milliarder euro, drøyt 214 milliarder kroner, går det fram av en Europol-rapport om kriminalitet i Europa.

Politiet: Tolv gjengkonflikter i og rundt Stockholm

Forfalskning og flyktninger

De kriminelle bandene tjener også store penger på smugling av flyktninger og

EUROPOLSJEF: Her er Europolsjef Rob Wainwright da han deltok på World Economic Forum i Davos i januar. Foto: Michel Euler AP

migranter, våpenhandel, menneskehandel, datasvindel, forfalskning av penger og banksvindel, går det fram av rapporten.

I en tilsvarende rapport i 2013 anslo Europol at det var 3.600 kriminelle bander i virksomhet i Europa, men har nå oppjustert dette anslaget kraftig.

Les også: To menn skutt og drept utenfor Stockholm

Europol-sjef Rob Wainwright viser til at flere bander er oppdaget ved hjelp av bedre etterretning, samtidig med at det har dukket opp flere mindre grupper som utelukkende bedriver sin kriminelle virksomhet via internett.

Les også: Advarer mot BMW-bande

Teknologi

Bruk av teknologi er helt avgjørende i kampen mot organisert kriminalitet, mener Europol.

– Teknologi er en nøkkelkomponent i mesteparten, om ikke all kriminell aktivitet utført av organiserte bander i EU, sier Wainwright.

– Politiet må tilpasse seg og følge etter på samme vis. Vi trenger politioffiserer med digital og analytisk kapasitet. De må venne seg til å følge kriminalitet på det mørke nettet, uansett hvor utfordrende dette er, sier Europol-sjefen.

Det mørke nettet

Det mørke nettet er nettsteder på internett der de unike IP-adressene er skjult. Det består både av små nettverk og større tjenester som Tor, Freenet og I2P som drives av større organisasjoner og er lett tilgjengelig.

For å få tilgang til tjenestene i det mørke nettet må du ha en egen programvare som skjuler din identitet, og som krypterer innholdet. Dette gjør det svært vanskelig for utenforstående som politiet å få innsyn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder