NYE PROTESTER: Fredag 30. juni var det nye protester i Hong Kong med krav om å løslate fredsprisvinner og den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Samme dag gikk EU ut og krevde at Kina umiddelbart gir Liu prøveløslatelse på humanitært grunnlag. Foto: Aaron Tam AFP

Kinesisk professor: Liu Xiaobo-uttalelse kan skade Norge-Kina-forhold igjen

Solberg-regjeringen har vært taus om EUs krav om frigivelse av Liu Xiaobo. Forskere mener det kan være lurt, og at det motsatte kan skade det nyetablerte forholdet.

Hilde Sandvær
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Presset mot Solberg-regjeringen har økt etter at internasjonale ledere og diplomater har tatt til orde for at kreftsyke fredsprisvinner Liu Xiaobo skal slippes fri.

Hverken statsminister Erna Solberg eller UD vil svare på om Norge støtter EUs krav om frigivelse av Liu Xiaobo. Det har møtt kritikk fra både Sv, Ap, Krf og Venstre, samt flere organisasjoner.

En kinesisk professor som VG har vært i kontakt med tror liknende uttalelser fra norske myndigheter om fredsprisvinneren vil undergrave det nyetablerte forholdet.

– Jeg vil anta at proaktive og ensidige uttalelser fra den norske regjeringen om Mr. Liu med utvilsomt undergrave, på ukjente måter, det nylig gjenopprettede forholdet mellom Norge og Kina.

Slik levde han i Norge: – Fredsprisvinner likte whisky og norske blondiner

SKUFFET: Knut Arild Hareide (t.h) er blant dem som sier de er skuffet over Erna Solberg (t.v) og regjeringens håndtering av Xiaobo og mener Norges vennskapsforhold med Kina ikke kan gå på bekostning av menneskerettigheter. Foto: Klaudia Lech VG

Han ber om at VG ikke oppgir navnet eller utdanningsinstitusjonen hans, i frykt for å komme i trøbbel med myndighetene.

Kinas president Xi Jinping er onsdag i Berlin og det er knyttet stor spenning til hvorvidt forbundskansler Angela Merkel kommer til å ta opp spørsmål om menneskerettigheter og situasjonen til Liu Xiaobo under besøket.

EU krever løslatelse

Fredag kom EUs utenrikssjef Federica Mogherini med en erklæring (ekstern lenke) om at EU forventer at «Kina umiddelbart innvilger prøveløslatelse på humanitært grunnlag og lar ham motta medisinsk behandling der han måtte ønske, i Kina eller i utlandet».

Samtidig ber EU om at Kina «fjerner alle restriksjoner hva angår bevegelsesfrihet for herr Lius kone og familiemedlemmer.» Liu Xiaobos kone, Liu Xia, sitter i dag i husarrest.

Den kinesiske professoren mener at Norge må trå forsiktig og heller alliere seg med andre europeiske land som Storbritannia, Frankrike og Tyskland.

– Jeg tror ikke det er lurt for Norge å ta ledelsen i å kreve tiltak fra Kina, men hvis Norge kan samarbeide med de store europeiske landene vil det minske risikoen for å undergrave det bilaterale forholdet.

Professor: – Vil være ødeleggende

Norge har i avtalen om å normalisere forholdet med Kina lovet å ikke blande seg i Kinas indre anliggende og undergrave Kinas kjerneinteresser, og professor Øystein Tunsjø ved Institutt for forsvarsstudier leser EUs erklæring som nettopp det.

– Hvis Norge hadde kommet med slik erklæring ville jeg tolket det som en innblanding i Kinas anliggende. Det å kommentere på andre lands soningsforhold vil slik jeg ser det være i brudd med en slik avtale, sier Tunsjø.

Les også: Kinesisk professor: – Kina trenger Norge-avtale på grunn av internasjonal legitimitetskrise

Kinesiske myndigheter viste nylig til dette da de i forrige uke kommenterte på det økende internasjonale presset om å løslate Liu Xiaobo og hans kone, Liu Xia.

Kina: – Ingen rett til å blande seg

– Ingen land har rett til å blande seg og komme med uansvarlige kommentarer om indre anliggender i Kina, har en talsmann for landets utenriksdepartement uttalt.

Tunsjø tror dermed en slik erklæring fra Norge hadde vært ødeleggende for forholdet.

– Jeg tror det hadde ødelagt det bilaterale forholdet til Kina, og at det er grunnen til at Norge og ingen andre land har sagt noe. Det er lettere å komme med en uttalelse gjennom EU, sier Tunsjø.

Ifølge NTB er EU i tett kontakt med Kina for å forsøke å få den kreftsyke fredsprisvinneren Liu Xiaobo til Europa. Onsdag sier Lius sykehus at de har invitert kreftspesialister fra USA, Tyskland og andre land til å behandle den kreftsyke fredsprisvinneren.

Fredsprisvinneren er midlertidig løslatt fra fengsel for å kunne få behandling på sykehus for sin dødelige leverkreft. VG har snakket med advokatene til Liu som forteller at han ikke er regnet som fri, og om han skulle bli frisk må han tilbake i fengsel.

SKADER IKKE: Forsker på Kina, Harald Bøckman, mener det ikke skader forholdet med Kina å støtte EU i sitt krav til Kina. Foto: Morten Holm NTB scanpix

– Skammelig å gli unna

Harald Bøckman, gjesteforsker ved London School of Economics, er ikke enig i at det vil skade forholdet til Kina med å komme med en egen uttalelse.

– Nei det er klart det. Vi gjemmer oss vanligvis bak EU men nå gjør vi ikke det engang. Det virker for meg som at markedstilgang er viktigere enn mennesketilgang for regjeringen, sier Bøckman.

Les også: Slik er menneskerettighetene i Kina i dag

Han mener avtalen ikke hindrer den norske regjeringen i å uttale seg om Kina.

– Det er mye standardformuleringer som kineserne insisterer på i internasjonale sammenhenger, men som betyr at man ikke må ta det bokstavelig. Nettopp derfor er det skammelig hvordan den norske regjeringen glir unna problemstillingen, sier Bøckman.

Han mener dette er den første virkelige testen som viser hvordan Solberg-regjeringen kommer til å forholde seg til omstridte spørsmål i forbindelse med Kina i fremtiden.

VG var søndag i kontakt med Erna Solbergs statssekretær Sigbjørn Aanes som igjen henviser til Utenriksdepartementet ved spørsmål rundt håndteringen av denne saken.

Se også: Dette er fredsprisvinner Liu Xiaobo

UD har innrømmet at saken er krevende og viser mandag til uttalelsen gitt av UDs kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen til VG søndag kveld:

«Dette er en krevende sak som vi følger nært. Ingen europeiske regjeringssjefer eller utenriksministre har uttalt seg om saken så langt. Vi har brukt over seks år på å finne tilbake til en normalisering av forholdet til Kina. Det er avgjørende med et samarbeid med Kina om blant annet klima, energi og handel. Vi må huske hvor vanskelig og kompliserte denne prosessen har vært. Forholdet til Kina må bygges fra grunnen og vi har fortsatt en lang vei å gå. Vi følger den humanitære situasjonen til Liu Xiaobo. Våre tanker går til han og hans familie. Det er viktig at han nå får medisinsk behandling».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder