FJERNET DEMONSTRANTER: En rekke personer demonstrerte utenfor senator Mitch McConnells kontor torsdag i misnøye med forslaget til ny helselov. Politiet fjernet flere av dem fysisk. Foto: Saul Loeb AFP

Går sterkt imot forslag til ny helselov i USA: – Hjerterått

WASHINGTON, D.C. (VG) Ikke overraskende slakter Demokratene forslaget til ny helselov i USA. Spørsmålet er om republikanerne kan få nok stemmer blant sine egne til å oppnå drømmen om å kvitte seg med «Obamacare».

 • Jostein Matre

Artikkelen er over tre år gammel

Torsdag ble lovforslaget, etter mye venting for mange, endelig offentliggjort.

Det eneste som ser ut til å være hundre prosent sikkert er at ingen demokrater kommer til å stemme for forslaget. Dermed har republikanerne i Senatet kun råd til å miste to stemmer fra sine egne.

Bare rundt en time etter at dokumentet på 142 sider ble offentliggjort for første gang sendte en av dem, Susan Collins, ut en pressemelding der hun skriver at hun har «flere bekymringer» vedrørende forslaget, som republikanere håper skal erstatte den såkalte «Obamacare», tidligere president Barack Obamas kanskje største politiske seier.

Flere andre republikaneren ga torsdag uttrykk for usikkerhet. Ifølge CNN har minst fire av de mest konservative republikanerne, bland dem Rand Paul og Ted Cruz, bestemt seg for at de ikke kommer til stemme for forslaget slik det foreligger nå. I så fall blir det ikke vedtatt.

Paul mener at forslaget ikke er godt nok, og kaller det «Obamacare light».

– Mitt håp er ikke å stoppe lovene fra å bli vedtatt, men å gjøre den bedre. Jeg håper vi nå kan forhandle om den, sier Paul i et møte med journalister i Kongressen.

NB! Se noen av de viktigste forslagene i bunn av artikkelen.

Les også: Vil vedta loven med minst mulig debatt

– Vanskelig

Professor Mark Peterson leder det politiske fakultetet ved University of California i Los Angeles (UCLA). Han forteller til VG at republikanerne på mange måter har presset seg selv opp i et hjørne.

– De har lovet å fjerne «Obamacare». Dette forventer kjernevelgere deres at vil skje. Samtidig er de fleste amerikanere motstandere av det de nå vil erstatte den loven med, sier Peterson.

FLERTALLSLEDER: Mitch McConnell (R) var en fornøyd mann etter å ha fått vist frem forslaget han og 12 andre fra hans parti har utarbeidet til ny helselov. Foto: J. Scott Applewhite AP

Dermed kan enkelte av de folkevalgte kvie seg for å stemme motsatt av det velgerne deres mener. Professoren forklarer at det er langt fra sikkert at flertallslederen i Senatet, republikaneren Mitch McConnell, klarer å få de nødvendige stemmene for å få flertall.

– Forslaget må være spiselig både for erkekonservative, som Ted Cruz, og de langt mer moderate, som Susan Collins. Det kan bli vanskelig.

Les også: Strenge krav til kvinner som vil ta abort i USA

McConnell selv mener de endelig har sjansen til å «frigjøre amerikanere fra «Obamacare»».

– Vi må sørge for at ikke flere amerikanere lider skade av «Obamacare», sa han fra talerstolen i Kongressen torsdag.

Rick Newman, økonomikommentator hos Yahoo News, sier til CNN at han ikke forstår hvorfor republikanerne vil fjerne en lov som 52 prosent av amerikanerne har sagt de liker, nå bare noen og 30 prosent har sagt de støtter de endringene man har ventet vil komme.

– Det er jo egentlig galskap. Det virker som om de ønsker å endre den bare fordi den har fått navnet «Obamacare».

ONDSKAPSFULLT: Minoritetsleder Chuck Schumer viste på en pressekonferanse til at president Trump kalte forslaget fra Representantenes hus for «ondskapsfullt». Han mener forslaget som blir lagt frem for Senatet er verre. Foto: J. Scott Applewhite AP

– Hjerterått

Ikke uventet er reaksjonene fra Demokratenes side sterke. Minoritetsleder i Senatet, Chuck Schumer, mener denne loven vil bety høyere kostnader, mindre behandling og at millioner mister sin forsikring.

– Forslaget er hjerterått. Det er til og med verre enn forslaget fra Representantenes hus. Det er en ulv i fåreklær, mener Schumer, som blant annet sier at selv om det i forslaget heter at man ikke kan kreve høyere betaling for allerede-eksisterende tilstander, eller nekte noen forsikring av samme grunn, så vil det likevel i praksis være mulig.

Senator Ed Markey mener dette ikke er en helsereform, men en reform for rike personer som nå får store skattelettelser.

– Helsesystemet vil bli mye svakere for dem som ikke er rike, sier demokraten til CNN.

Les også: Hun vant tidenes dyreste kongressvalg

Nøyaktig hvor mange amerikanere som vil miste sin forsikring er foreløpig uklart. Med forslaget kom ut fra Representantenes hus i mai var det ventet å gjelde rundt 23 millioner personer.

Forslaget som nå er kommet fra Kongressens andre kammer, Senatet, er ventet å føre til et noe lavere tall. Nøyaktig hvor mange vet man trolig ikke før Kongressens budsjettkontor har gått gjennom forslaget. Deres vurdering kan komme fredag, eller mandag.

Presidentens første offentlige reaksjon var kort:

– Det blir litt forhandlinger, men den kommer til å bli bra, sa Trump like før han startet et møte i Det hvite hus.

Natt til fredag skriver han følgene på Twitter:

– Jeg støtter Senatets helsereform. Ser frem til å gjør det helt spesielt! Husk, ObamaCare er død, skriver presidenten.

PRESIDENT: Donald Trump har troen på at loven vil bli bra. Foto: Nicholas Kamm AFP

10 timer debatt

I forkant av offentliggjøringen av forslaget har kritikken haglet mot Mitch McConnell, og hans samarbeidspartnere, fordi man har utarbeidet loven bak lukkede dører, og kun legger opp til 10 timer med debatt og veldig kort tid fra offentliggjøring til avstemning. McConnell mener dette er tilstrekkelig. Da Obamas helselov ble innført hadde man debatt i 25 dager.

Professor Mark Peterson sier at det langt fra er uvanlig at lover blir diskutert og utarbeidet i mindre grupper og mer eller mindre lukkede fora. Likevel omtaler han måten Republikanerne har gjort det på denne gang som en «ekstremversjon» av lukkede dører. Her har det ikke vært en eneste høring, eller debatt. Noe det for eksempel var mye av da «Obamacare» ble til, selv om deler av den loven også ble til bak lukkede dører.

– Jeg kan ikke huske en eneste stor lovreform som har blitt til på denne måten. Dette er en lov som kan være til stor skade for mange. Da kan det fort føre til enda større politikerforakt ettersom organisasjoner og velgere som den går ut over ikke har fått en reell sjanse til å komme med sine innspill, sier Peterson.

Her er noen av forslagene til ny lov:

• Kutte kraftig i Medicaid, som er en statlig sykeforsikring for fattige, funksjonshemmede og eldre. Flere forsikringsselskaper hevder i en felles uttalelse at dette vil kunne berøre 74 millioner amerikanere.

• Så godt som alt av skatter fra «Obamacare» vil forsvinne. Noe som er ventet å i første rekke komme de rikeste til gode.

• Skattesubsidier vil være basert på inntekt og ikke alder, slik forslaget fra Representantenes hus sa.

• Subsidier til forsikringsselskaper, for å hjelpe enkelte kunder, vil bli tatt bort.

• Det blir slutt på at man kan kreve at folk må kjøpe forsikring, eller at arbeidsgivere må tilby det.

• Forsikringsselskap kan fremdeles ikke kreve høyere betaling for allerede-eksisterende tilstander, eller nekte noen forsikring av samme grunn.

• Planned Parenthood, som jobber mye med abort, vil miste pengestøtte i et år.

• Unge voksne vil fremdeles kunne være en del av foreldrene sin forsikring frem til de er 26 år.

• Å få dekket enkelte «essensielle helsefordeler», som sykehusbesøk og mental helsehjelp, kan frafalle. Dette blir nå opp til hver enkelt stat.

Les også

 1. Stater i USA tvinger kvinner til å gravlegge foster etter abort

  NEW YORK (VG) Flere amerikanske stater har innført strenge krav til kvinner som søker abort.
 2. Karen Handel vant tidenes dyreste kongressvalg

  WASHINGTON, D.C. (VG) Det er blitt omtalt som et «for, eller…
 3. Vil vedta ny helselov - uten offentlig debatt

  WASHINGTON, D.C. (VG) Bak lukkede dører sitter 13 hvite menn fra Det republikanske partiet og meisler ut forslag til ny…

Mer om

 1. Obamacare
 2. USA
 3. Republikanerne, USA
 4. Demokratene, USA

Flere artikler

 1. Republikanerne risikerer helselov-nederlag

 2. Trump etter helsereform-fiasko: – Jeg er veldig skuffet

 3. «Trumpcare» i fare – nytt forslag til helselov kan komme fredag

 4. Protesterer mot «Trumpcare»: – Millioner kan dø

 5. Derfor blir ny helselov nesten umulig for Trump nå

Fra andre aviser

 1. Republikanerne mangler flertall om helsereform

  Bergens Tidende
 2. Trumps helsereform mot full kollaps

  Aftenposten
 3. John McCain trosset livstruende sykdom for å stemme i Senatet. I natt ga han Trump et sviende nederlag.

  Aftenposten
 4. Republikanernes kamp mot Obamacare utsatt på ubestemt tid

  Bergens Tidende
 5. I dag ber han partifellene til lunsj i Det hvite hus, men helsereformen hans er likevel uspiselig for flere av dem.

  Aftenposten
 6. Republikanerne utsetter avstemningen om ny helsereform

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder