Orkanen Maria har truffet Puerto Rico

Orkanen Maria har truffet land på Puerto Rico, nær byen Yabucoa sørøst for hovedstaden, med vindhastighet på 70 meter per sekund.

 • NTB

Artikkelen er over to år gammel

Omtrent 19.15 norsk tid kom meldinger om at hele øya er uten strøm som følge av orkanen, skriver BBC.

Yabucoa, hvor orkanen først traff, ligger om lag 50 kilometer sørøst for Puerto Ricos hovedstad San Juan. Der traff orkanen land med en hastighet på 16 kilometer i timen. Vindkastene målte opptil 70 meter per sekund, eller 250 kilometer i timen. Intensiteten var da noe svekket, og orkanen var blitt nedgradert fra kategori fem til fire.

Foreløpig foreligger det ingen meldinger om skader, men myndighetene hadde på forhånd advart mot det de frykter kan være det verste uværet dette århundret.

Få timer tidligere lå Maria like ved St. Croix, en del av den tidligere dansk-norske kolonien som i dag heter De amerikanske jomfruøyene. Da var Maria fortsatt en kategori fem-orkan med en hastighet på 17 kilometer i timen og vindkast på opptil 75 meter per sekund, eller 270 kilometer i timen.

Omfattende skader

Innen onsdag morgen lokal tid var allerede metalltak flerret av flere hus, mens flere vinduer lå knust i gatene. 900.000 mennesker er strømløse, og det meldes også at et tre har ramlet over en ambulanse.

Myndighetene har på forhånd advart mot det de frykter kan være det verste uværet i dette århundret.

–Dere må evakuere, ellers dør dere. Jeg vet ikke hvordan jeg skal gjøre dette tydeligere enn det, sa Puerto Ricos sikkerhetskommissær Hector Pesquera før uværet rammet.

Én død på Guadeloupe

Det ventes at vinden fra Maria vil herje i Puerto Rico i mellom 12 og 24 timer.

På vei mot St. Croix har Maria kostet minst én person livet på Guadeloupe, etter å ha fullstendig rasert den lille øynasjonen Dominica.

Onsdag morgen var Maria fortsatt en kategori fem orkan, opplyste USAs nasjonale orkansenter (NHC). Den var dermed ventet å være det verste ekstremværet som rammer den største av De amerikanske jomfruøyene siden 1989.

Maria holdt da en vindhastighet på 75 meter per sekund, eller 270 kilometer i timen.

TREFFER SNART: Orkanen Maria er ventet å treffe den karibiske øya Puerto Rico i løpet av de neste timene. Her fra kystbyen Fajardo tirsdag hvor det var sterk vind. Foto: AFP PHOTO / Ricardo ARDUENGO

Les også: Karibia trues av ny tropisk orkan: Maria

I 1989 raserte orkanen Hugo om lag 90 prosent av bygningene på øya og tok minst to menneskeliv, noe som førte til en periode med lovløshet og plyndring på St. Croix. Til slutt måtte daværende president George Bush beordre føderale styrker om å gjenopprette lov og orden.

Kenneth Mapp, guvernør på De amerikanske jomfruøyene, ber folk være på vakt.

– Du mister livet ditt når du begynner å tenke på hvordan du skal redde et par skillinger ved å forsøke å hindre noe i å bli ødelagt, brenne ned eller falle sammen, sier han.

SØKER LY: Hundrevis av personer søker ly i konsert- og sportsarenaen Roberto Clemente Coliseum i San Juan i Puerto Rico i påvente av orkanen Maria tirsdag kveld. Foto: AFP PHOTO / HECTOR RETAMAL

Les mer: Slår alarm om orkanen Maria: «Ikke gå ut under noen omstendighet»

–Det eneste som betyr noe er din families, dine barns, og din egen sikkerhet. Resten er ting – glem dem, sier han videre.

Etter å ha rammet St. Croix ventes det at Maria dundrer videre mot Puerto Rico. NHC har advart om at Maria om mulig er enda kraftigere enn Irma, som raserte en rekke små øyer i Karibia, nordkysten av Cuba og deler av Florida for i overkant av en uke siden.

Se også: Orkanen Irma etterlot seg brutale spor på øyer i Karibien tidligere denne måneden:

Les også

 1. Knallhelg i vente – og godværet kan vare langt inn i neste uke

  Gjør klart for en strålende høsthelg! Etter den våte uken klarner det opp med sol og pent vær over store deler av landet.
 2. Tropisk orkan gir bølge av regnvær over Norge

  Den tropiske orkanen «Gert», som nå raser nordover langs østkysten av USA, forårsaker en bølge av regnfulle lavtrykk inn…
 3. Karibia trues av ny tropisk orkan: Maria

  Den tropiske stormen Maria ble søndag kveld oppjustert til en tropisk orkan – og følger i sporene til den dødelige…
 4. Orkanen Irma: Seks døde på pleiehjem uten strøm i Flordia

  Politiet tror at seks døde på et pleiehjem i Florida etter et strømbrudd forårsaket av orkanen Irma.
 5. «Irma» knuste hvert fjerde hus i ferieparadis

  OSLO/ORLANDO (VG) Etter orkanens voldsomme herjinger i Florida, begynner man nå å få oversikt over de enorme…
 6. Mohamed (15) om orkannatten: – Det føltes som en skrekkfilm

  TAMPA (VG) Orkanen Irma fortsetter nordover, med forminsket kraft. I Tampa vender folk tilbake til hjemmene sine.

Flere artikler

 1. Karibia trues av ny tropisk orkan: Maria

 2. Store ødeleggelser og dødsfall på karibiske øyer etter orkanen Irma: – En forferdelig situasjon

 3. Orkanen «Irma» på vei: Florida beordrer evakuering

 4. Forbereder evakuering av 20 millioner mennesker

 5. Florida-guvernøren om orkanen «Irma»: – Kom dere ut kjapt!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder